Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen. 


Når du bruger koldt vand i din madlavning, mindsker du risikoen for at blive syg af bakterier. Benytter du i stedet vandet fra den varme hane, risikerer du, at overføre bakterier til den mad, du skal indtage. 

Koldt vand opløser modsat varmt vand ikke de bakterier, der kan sidde i vandrørene og omkring vandhanens mundstykke. Det er derfor en god køkkenvane altid at benytte koldt vand til madlavningen. 

Årsagen til de farlige bakterier i det varme vand er, at det varme vand bliver opbevaret i en varmvandsbeholder, hvor stoffer fra beholderen kan trække ud i vandet.

Derudover opløser varmt vand det fedt og skidt, som sidder i vandhanen og vandrørerne, og fører det med sig videre over i vores mad. Her kan der blandt andet findes rester af det pakningsgarn og smøremiddel, som rørerne er sat sammen med. 

Risiko for Legionærsyge 

Selvom de fleste af bakterierne ikke er noget, man normalt bliver alvorligt syg af, er faren ved brug af varmt vand i maden reel nok. De farlige bakterier, som man risikerer at overføre ved brugen af varmt vand, hedder legionella-bakterier og kan føre til Legionærsyge.

Legionærsyge udvikler sig til en lungebetændelse og rammer omkring 100 danskere årligt. Symptomerne på Legionærsyge er de samme som ved influenza, men kan også medføre diaré, tør hoste og brystsmerter. 

Undgå bakterier i madlavningen

Bakterierne trives bedst i en temperatur mellem 20 og 50 grader og kan ikke overleve i kogende vand. Vandet er derfor ufarligt, så længe det under madlavningen når op over kogepunktet. 

For at mindske bakterierne og samtidig undgå kalkaflejringer i vandrørene, bør du ideelt sørge for at holde sit kolde vand i vandhanen under 12 grader og det varme vand mellem 50 og 65 grader. 

Mest læste artikler