Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Mad

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen. 

Det er vigtigt altid at bruge koldt vand til madlavningen, når der er tale om madlavning, hvor vandet ikke kommer i kog.
Det er vigtigt altid at bruge koldt vand til madlavningen, når der er tale om madlavning, hvor vandet ikke kommer i kog. Foto: iStockphoto

Når du bruger koldt vand i din madlavning, mindsker du risikoen for at blive syg af bakterier. Benytter du i stedet vandet fra den varme hane, risikerer du, at overføre bakterier til den mad, du skal indtage. 

Koldt vand opløser modsat varmt vand ikke de bakterier, der kan sidde i vandrørene og omkring vandhanens mundstykke. Det er derfor en god køkkenvane altid at benytte koldt vand til madlavningen. 

Årsagen til de farlige bakterier i det varme vand er, at det varme vand bliver opbevaret i en varmvandsbeholder, hvor stoffer fra beholderen kan trække ud i vandet.

Derudover opløser varmt vand det fedt og skidt, som sidder i vandhanen og vandrørerne, og fører det med sig videre over i vores mad. Her kan der blandt andet findes rester af det pakningsgarn og smøremiddel, som rørerne er sat sammen med. 

Risiko for Legionærsyge 

Selvom de fleste af bakterierne ikke er noget, man normalt bliver alvorligt syg af, er faren ved brug af varmt vand i maden reel nok. De farlige bakterier, som man risikerer at overføre ved brugen af varmt vand, hedder legionella-bakterier og kan føre til Legionærsyge.

Legionærsyge udvikler sig til en lungebetændelse og rammer omkring 100 danskere årligt. Symptomerne på Legionærsyge er de samme som ved influenza, men kan også medføre diaré, tør hoste og brystsmerter. 

Undgå bakterier i madlavningen

Bakterierne trives bedst i en temperatur mellem 20 og 50 grader og kan ikke overleve i kogende vand. Vandet er derfor ufarligt, så længe det under madlavningen når op over kogepunktet. 

For at mindske bakterierne og samtidig undgå kalkaflejringer i vandrørene, bør du ideelt sørge for at holde sit kolde vand i vandhanen under 12 grader og det varme vand mellem 50 og 65 grader. 

16 august 2016
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...