Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Mad

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen. 

Det er vigtigt altid at bruge koldt vand til madlavningen, når der er tale om madlavning, hvor vandet ikke kommer i kog.
Det er vigtigt altid at bruge koldt vand til madlavningen, når der er tale om madlavning, hvor vandet ikke kommer i kog. Foto: iStockphoto

Når du bruger koldt vand i din madlavning, mindsker du risikoen for at blive syg af bakterier. Benytter du i stedet vandet fra den varme hane, risikerer du, at overføre bakterier til den mad, du skal indtage. 

Koldt vand opløser modsat varmt vand ikke de bakterier, der kan sidde i vandrørene og omkring vandhanens mundstykke. Det er derfor en god køkkenvane altid at benytte koldt vand til madlavningen. 

Årsagen til de farlige bakterier i det varme vand er, at det varme vand bliver opbevaret i en varmvandsbeholder, hvor stoffer fra beholderen kan trække ud i vandet.

Derudover opløser varmt vand det fedt og skidt, som sidder i vandhanen og vandrørerne, og fører det med sig videre over i vores mad. Her kan der blandt andet findes rester af det pakningsgarn og smøremiddel, som rørerne er sat sammen med. 

Risiko for Legionærsyge 

Selvom de fleste af bakterierne ikke er noget, man normalt bliver alvorligt syg af, er faren ved brug af varmt vand i maden reel nok. De farlige bakterier, som man risikerer at overføre ved brugen af varmt vand, hedder legionella-bakterier og kan føre til Legionærsyge.

Legionærsyge udvikler sig til en lungebetændelse og rammer omkring 100 danskere årligt. Symptomerne på Legionærsyge er de samme som ved influenza, men kan også medføre diaré, tør hoste og brystsmerter. 

Undgå bakterier i madlavningen

Bakterierne trives bedst i en temperatur mellem 20 og 50 grader og kan ikke overleve i kogende vand. Vandet er derfor ufarligt, så længe det under madlavningen når op over kogepunktet. 

For at mindske bakterierne og samtidig undgå kalkaflejringer i vandrørene, bør du ideelt sørge for at holde sit kolde vand i vandhanen under 12 grader og det varme vand mellem 50 og 65 grader. 

Læs også: Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

16 august 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...