Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i farten og nu er aftensmaden i fare… 

Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet.
Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet. Foto: istock

Ingen panik!

Nu kan du med god samvittighed tø dine madvarer hurtigt op på køkkenbordet – og det forbedrer endda smagen.

Ifølge forskere skal madvarerne nemlig tøs omgående op, og ikke langsomt i køleskabet. 

Forsker: tø hurtigt op!

Mange af os er vant til at tø vores madvarer op i køleskabet for den bedste fødevarehygiejne, men faktisk findes der ingen god forskningsbaseret dokumentation af, at dette er den optimale måde at tø maden op på. 

Tværtimod siger professor ved NMBU i Ås med speciale i kød, Bjørg Egelandsdal, at madvarerne ikke har godt af at blive tøet på i køleskabet på grund af den lange optøningstid. 

Iskrystallerne er skyld i dårlig madkvalitet    

Når du tør dine madvarer op, gælder det om at komme op over frysepunktet så hurtigt som muligt, for at undgå at der dannes iskrystaller.

Det er nemlig lige omkring frysepunktet, at de store iskrystaller dannes, og de kan være ødelæggende for cellerne i eksempelvis kød.

Læs også: Derfor får du huller i t-shirten og sådan undgår du dem

Det resulterer i, at kødet ikke kan holde på væsken efter optøning, og derfor bliver kødet tørt og kedeligt. 

Undgå risiko for bakterievækst

Flere studier viser, at så længe du tilbereder maden umiddelbart efter optøning, er der ikke er høj risiko for bakterievækst ved optøning i stuetemperatur i nogle få timer.

Har du tøet din bøf op, og vil du ikke tilberede den med det samme, kan du også uden problemer lægge den i køleskabet.

Vandbad er den bedste metode

Ifølge forskere er den bedste metode dog at optø i et koldt vandbad. Forklaringen er enkel: Vand leder varme bedre end luft. Vandet vil altså tø madvarerne hurtigere op, idet vand fordeler varme mere effektivt end luft.

Husk en lufttæt pose og koldt vand

Det er vigtigt, at de frosne madvarer er i en lufttæt pose, og at vandbadet er fyldt med koldt vand, da det forhindrer bakterievæksten på madvaren. 

Helt præcist er der forsket i, at vandets temperatur optimalt skal ligge på otte-ni grader. Nemmest og hurtigst er det, hvis vandets temperatur er 15 grader. De få graders forskel speeder varigheden af optøningen op, men madvaren opnår ikke samme kvalitet, som ved koldere temperatur.

Læs også: Sådan kan du vakuumpakke din mad uden maskine

4 august 2017
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...