Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i farten og nu er aftensmaden i fare… 

Ingen panik!

Nu kan du med god samvittighed tø dine madvarer hurtigt op på køkkenbordet – og det forbedrer endda smagen.

Ifølge forskere skal madvarerne nemlig tøs omgående op, og ikke langsomt i køleskabet. 

Forsker: tø hurtigt op!

Mange af os er vant til at tø vores madvarer op i køleskabet for den bedste fødevarehygiejne, men faktisk findes der ingen god forskningsbaseret dokumentation af, at dette er den optimale måde at tø maden op på. 

Tværtimod siger professor ved NMBU i Ås med speciale i kød, Bjørg Egelandsdal, at madvarerne ikke har godt af at blive tøet på i køleskabet på grund af den lange optøningstid. 

Iskrystallerne er skyld i dårlig madkvalitet    

Når du tør dine madvarer op, gælder det om at komme op over frysepunktet så hurtigt som muligt, for at undgå at der dannes iskrystaller.

Det er nemlig lige omkring frysepunktet, at de store iskrystaller dannes, og de kan være ødelæggende for cellerne i eksempelvis kød.

Det resulterer i, at kødet ikke kan holde på væsken efter optøning, og derfor bliver kødet tørt og kedeligt. 

Undgå risiko for bakterievækst

Flere studier viser, at så længe du tilbereder maden umiddelbart efter optøning, er der ikke er høj risiko for bakterievækst ved optøning i stuetemperatur i nogle få timer.

Har du tøet din bøf op, og vil du ikke tilberede den med det samme, kan du også uden problemer lægge den i køleskabet.

Vandbad er den bedste metode

Ifølge forskere er den bedste metode dog at optø i et koldt vandbad. Forklaringen er enkel: Vand leder varme bedre end luft. Vandet vil altså tø madvarerne hurtigere op, idet vand fordeler varme mere effektivt end luft.

Husk en lufttæt pose og koldt vand

Det er vigtigt, at de frosne madvarer er i en lufttæt pose, og at vandbadet er fyldt med koldt vand, da det forhindrer bakterievæksten på madvaren. 

Helt præcist er der forsket i, at vandets temperatur optimalt skal ligge på otte-ni grader. Nemmest og hurtigst er det, hvis vandets temperatur er 15 grader. De få graders forskel speeder varigheden af optøningen op, men madvaren opnår ikke samme kvalitet, som ved koldere temperatur.

Læs også: Steg entrecote med perfekt resultat – sådan gør du

Mest læste artikler