Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i farten og nu er aftensmaden i fare… 

Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet.
Optøning af madvarer på køkkenbordet eller i vandbad er både nemt og hurtigt, og sikrer en god madkvalitet. Foto: istock

Ingen panik!

Nu kan du med god samvittighed tø dine madvarer hurtigt op på køkkenbordet – og det forbedrer endda smagen.

Ifølge forskere skal madvarerne nemlig tøs omgående op, og ikke langsomt i køleskabet. 

Forsker: tø hurtigt op!

Mange af os er vant til at tø vores madvarer op i køleskabet for den bedste fødevarehygiejne, men faktisk findes der ingen god forskningsbaseret dokumentation af, at dette er den optimale måde at tø maden op på. 

Tværtimod siger professor ved NMBU i Ås med speciale i kød, Bjørg Egelandsdal, at madvarerne ikke har godt af at blive tøet på i køleskabet på grund af den lange optøningstid. 

Iskrystallerne er skyld i dårlig madkvalitet    

Når du tør dine madvarer op, gælder det om at komme op over frysepunktet så hurtigt som muligt, for at undgå at der dannes iskrystaller.

Det er nemlig lige omkring frysepunktet, at de store iskrystaller dannes, og de kan være ødelæggende for cellerne i eksempelvis kød.

Læs også:

Fjern brune fedtpletter fra dit porcelæn med hårblegemiddel

Her er det geniale trick, som får dit gamle porcelæn og fajance til at se ud som nyt igen.

Det resulterer i, at kødet ikke kan holde på væsken efter optøning, og derfor bliver kødet tørt og kedeligt. 

Undgå risiko for bakterievækst

Flere studier viser, at så længe du tilbereder maden umiddelbart efter optøning, er der ikke er høj risiko for bakterievækst ved optøning i stuetemperatur i nogle få timer.

Har du tøet din bøf op, og vil du ikke tilberede den med det samme, kan du også uden problemer lægge den i køleskabet.

Vandbad er den bedste metode

Ifølge forskere er den bedste metode dog at optø i et koldt vandbad. Forklaringen er enkel: Vand leder varme bedre end luft. Vandet vil altså tø madvarerne hurtigere op, idet vand fordeler varme mere effektivt end luft.

Husk en lufttæt pose og koldt vand

Det er vigtigt, at de frosne madvarer er i en lufttæt pose, og at vandbadet er fyldt med koldt vand, da det forhindrer bakterievæksten på madvaren. 

Helt præcist er der forsket i, at vandets temperatur optimalt skal ligge på otte-ni grader. Nemmest og hurtigst er det, hvis vandets temperatur er 15 grader. De få graders forskel speeder varigheden af optøningen op, men madvaren opnår ikke samme kvalitet, som ved koldere temperatur.

Læs også:

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere...

4. august 2017
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.