Derfor bliver du ekstra sulten, når du spiser et æble

Mad

Normalt spiser vi for at blive mætte – men æblet vender op og ned på logikken. Hør diætistens forklaring her.  

Foto: istockphoto

Ja, det lyder måske skørt, men ikke desto mindre er det sandt... Oplever du en øget appetit og sult, når du har spist et æble, er du ikke den eneste.

Frugter med højt syreindhold påvirker din sult

Æbler har et højt fiberindhold, som er godt for din sundhed og krop. Men fiberindholdet gør dig ikke nødvendigvis mæt. Frugtsyreindholdet i et æble, kan derimod påvirke din mæthedsfornemmelse markant og øge din appetit - jo surere et æble er, jo mere sulten bliver du.

Maria Felding, klinisk diætist og cand. scient i klinisk ernæring, giver her sin forklaring:

- Den øgede appetit som du kan opleve, kan skyldes syren i æblerne, der stimulerer appetitten og giver lyst til andre smagsnuancer.

Kan du nikke genkendende til udsagnet, skal du også være opmærksom på andre frugter. Appelsiner, grapefrugter og citrusfrugter, kan nemlig ligeledes manipulere din mæthedsfornemmelse. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting! Mange professionelle sportsudøvere udnytter frugternes syreindhold på en positiv måde.

Maria Felding uddyber: - Det udnytter nogle sportsfolk, der ved at starte morgenen med et glas appelsinjuice kan få mere mad, altså energi, indenbords og dermed et større energilager i kroppen.

Bananer og brød gør dig mæt

Hvis du vil modarbejde frugtsyrens påvirkning på din sult, kan du med fordel spise andre frugter og sunde fødevarer. Bananer er for eksempel en god substitut for æblet.

Bananer har et lavt syreindhold, som hurtigt vil stillet din sult og samtidig holde dit blodsukker stabilt herover dagen. Men kan du ikke undvære æblet og dens sunde egenskaber, er der gode råd at hente.

- Du kan med fordel vælge mere søde æbler frem for de syrlige, eller spise æblet sammen med for eksempel en banan, en mango eller noget groft brød, som giver en tungere mæthedsfornemmelse, siger Maria Felding.

29. marts 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...