Derfor bliver du ekstra sulten, når du spiser et æble

Mad

Normalt spiser vi for at blive mætte – men æblet vender op og ned på logikken. Hør diætistens forklaring her.  

Foto: istockphoto

Ja, det lyder måske skørt, men ikke desto mindre er det sandt... Oplever du en øget appetit og sult, når du har spist et æble, er du ikke den eneste.

Frugter med højt syreindhold påvirker din sult

Æbler har et højt fiberindhold, som er godt for din sundhed og krop. Men fiberindholdet gør dig ikke nødvendigvis mæt. Frugtsyreindholdet i et æble, kan derimod påvirke din mæthedsfornemmelse markant og øge din appetit - jo surere et æble er, jo mere sulten bliver du.

Maria Felding, klinisk diætist og cand. scient i klinisk ernæring, giver her sin forklaring:

- Den øgede appetit som du kan opleve, kan skyldes syren i æblerne, der stimulerer appetitten og giver lyst til andre smagsnuancer.

Kan du nikke genkendende til udsagnet, skal du også være opmærksom på andre frugter. Appelsiner, grapefrugter og citrusfrugter, kan nemlig ligeledes manipulere din mæthedsfornemmelse. Men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting! Mange professionelle sportsudøvere udnytter frugternes syreindhold på en positiv måde.

Maria Felding uddyber: - Det udnytter nogle sportsfolk, der ved at starte morgenen med et glas appelsinjuice kan få mere mad, altså energi, indenbords og dermed et større energilager i kroppen.

Læs også: Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Bananer og brød gør dig mæt

Hvis du vil modarbejde frugtsyrens påvirkning på din sult, kan du med fordel spise andre frugter og sunde fødevarer. Bananer er for eksempel en god substitut for æblet.

Bananer har et lavt syreindhold, som hurtigt vil stillet din sult og samtidig holde dit blodsukker stabilt herover dagen. Men kan du ikke undvære æblet og dens sunde egenskaber, er der gode råd at hente.

- Du kan med fordel vælge mere søde æbler frem for de syrlige, eller spise æblet sammen med for eksempel en banan, en mango eller noget groft brød, som giver en tungere mæthedsfornemmelse, siger Maria Felding.

29 marts 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...