Med de nye meltyper er det nemt for eksempel at bage luftige baguettes
Med de nye meltyper er det nemt for eksempel at bage luftige baguettes Foto: Amo

Tre nye nordiske meltyper - få opskriften på lækre fuldkornsstykker

Mad

Der er kommet tre nye meltyper på markedet, og de to kornsorter, der indgår i melet, har det tilfælles, at de har optimale egenskaber til brødbagning. Samtidig trives de perfekt i det koldere nordiske klima. Den ene er en vårhvedesort og den anden en rugsort. Få opskriften på lækre fuldkornsstykker, der er baseret på de tre nye meltyper.

Nyt nordisk brød med Vinjett og Evolo

Tre nye meltyper er kommet på markedet, og de har alle rod i det nordiske klima og har optimale egenskaber til brødbagning. Kornsorterne i de nye meltyper hedder Vinjett og Evolo. Vinjett, som er en vårhvedesort, som fås både som hvede- og fuldkornsmel, og Evolo, en rugsort, som fås som fuldkornsmel.

Rustikt fuldkornsbrød med luftig og saftig krumme
Det nye Vinjett fuldkornsmel har et højt proteinindhold og en ekstra god glutenkvalitet, hvilket er hemmeligheden bag et lækkert fuldkornsbrød med et rustikt udseende og en luftig, saftig krumme med mild smag. Mel af vårhvede kræver lidt ekstra arbejde, da den gluten, der er i, er mere elastisk og skal æltes længere tid for at udvikle den saftige krumme.

Rugbrød bagt med Evolo fuldkornsmel og Vinjett hvedemel
Rugbrød bagt med Evolo fuldkornsmel og Vinjett hvedemel

Speciel formalingsteknik giver rugdejen elasticitet
Rugmelet Evolo er malet med en særlig formalingsteknik, som giver et mel med en granulering, der adskiller sig fra traditionelt rugmel. Det giver et brød med et mere rustikt udseende. Dejen får en elasticitet, som minder om en hvedemelsdej, men med rugens særlige kvaliteter.



På næste side får du gode råd til at bage et vellykket brød og opskriften på lækre fuldkornsstykker.



#br

Gode råd til vellykkede og velsmagende brød

• Brug mel med et højt proteinindhold, gerne over 12

• Brug max. 10 gram gær pr. liter væske - det sikrer, at de forskellige meltypers smag kommer bedre frem

• Ælt grundigt og længe - det giver et lækrere og luftigere brød

• Lad dejen kold- eller langtidshæve - det giver en bedre smag og en bedre skorpe

• Dæk dejen til med et viskestykke eller et lag film under hævning - det bevarer fugten i dejen

• Investér i en bagesten til din ovn. Når du bager brødet på en bagesten, opnår du samme effekt, som hvis du bagte i en gammeldags stenovn

• Varm ovnen op med en bradepande i bunden. Når du sætter brødet ind, hælder du samtidig ca. 1 dl vand i bradepanden. Brødet får derved en sprødere skorpe med en flot krakelering

• Brug surdej - surdej giver brødet en dejlig kompleks smag og kan anvendes til andre brødtyper end rugbrød

(Kilde: Amo)


 Fuldkornsstykker, der indeholder alle de nye meltyper.

Fuldkornsstykker, ca. 4 stk:

41/2 dl koldt vand
2 tsk salt
240 g Amo Vinjett Fuldkornsmel
210 g Amo Vinjett Hvedemel
90 g Amo Evolo Fuldkornsmel
40 g sirup
1/2 dl solsikkekerner
25 g gær
1 spsk rapsolie

Pynt:
Sesamfrø
Flagesalt

Sådan gør du

Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt meltyperne, sirup, solsikkekerner, salt og rapsolie. Ælt dejen på mellem hastighed i ca. 20 min. Lad dejen hæve lunt og til dækket i 1 1/2 time. Fold dejen 2-3 gange i skålen i løbet af hævetiden (fugt fingrene lidt, så klistrer dejen mindre). Lad dejen hvile endnu 1/2 time.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, drys med fuldkornsmel og sesamfrøene. Strø også lidt mel ovenpå brødene. Del dejen i fire lige store dele og from dem til trekanter. Læg forsigtigt dejstykkerne på en bageplade med bagepapir. Strø lidt flagesalt på stykkerne inden bagningen.

Bagetid: Ca. 15-20 min. i en 250C (varmluft 230C). Efter 1 minuts bagning åbner du ovndøren og lader luften komme ind i 5 sek. Dette gentages efter 10 min.

Se flere opskrifter med de nye meltyper på Amos website

13. februar 2012

Redaktøren anbefaler

Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.