Med de nye meltyper er det nemt for eksempel at bage luftige baguettes
Med de nye meltyper er det nemt for eksempel at bage luftige baguettes Foto: Amo

Tre nye nordiske meltyper - få opskriften på lækre fuldkornsstykker

Mad

Der er kommet tre nye meltyper på markedet, og de to kornsorter, der indgår i melet, har det tilfælles, at de har optimale egenskaber til brødbagning. Samtidig trives de perfekt i det koldere nordiske klima. Den ene er en vårhvedesort og den anden en rugsort. Få opskriften på lækre fuldkornsstykker, der er baseret på de tre nye meltyper.

Nyt nordisk brød med Vinjett og Evolo

Tre nye meltyper er kommet på markedet, og de har alle rod i det nordiske klima og har optimale egenskaber til brødbagning. Kornsorterne i de nye meltyper hedder Vinjett og Evolo. Vinjett, som er en vårhvedesort, som fås både som hvede- og fuldkornsmel, og Evolo, en rugsort, som fås som fuldkornsmel.

Rustikt fuldkornsbrød med luftig og saftig krumme
Det nye Vinjett fuldkornsmel har et højt proteinindhold og en ekstra god glutenkvalitet, hvilket er hemmeligheden bag et lækkert fuldkornsbrød med et rustikt udseende og en luftig, saftig krumme med mild smag. Mel af vårhvede kræver lidt ekstra arbejde, da den gluten, der er i, er mere elastisk og skal æltes længere tid for at udvikle den saftige krumme.

Rugbrød bagt med Evolo fuldkornsmel og Vinjett hvedemel
Rugbrød bagt med Evolo fuldkornsmel og Vinjett hvedemel

Speciel formalingsteknik giver rugdejen elasticitet
Rugmelet Evolo er malet med en særlig formalingsteknik, som giver et mel med en granulering, der adskiller sig fra traditionelt rugmel. Det giver et brød med et mere rustikt udseende. Dejen får en elasticitet, som minder om en hvedemelsdej, men med rugens særlige kvaliteter.



På næste side får du gode råd til at bage et vellykket brød og opskriften på lækre fuldkornsstykker.



#br

Gode råd til vellykkede og velsmagende brød

• Brug mel med et højt proteinindhold, gerne over 12

• Brug max. 10 gram gær pr. liter væske - det sikrer, at de forskellige meltypers smag kommer bedre frem

• Ælt grundigt og længe - det giver et lækrere og luftigere brød

• Lad dejen kold- eller langtidshæve - det giver en bedre smag og en bedre skorpe

• Dæk dejen til med et viskestykke eller et lag film under hævning - det bevarer fugten i dejen

• Investér i en bagesten til din ovn. Når du bager brødet på en bagesten, opnår du samme effekt, som hvis du bagte i en gammeldags stenovn

• Varm ovnen op med en bradepande i bunden. Når du sætter brødet ind, hælder du samtidig ca. 1 dl vand i bradepanden. Brødet får derved en sprødere skorpe med en flot krakelering

• Brug surdej - surdej giver brødet en dejlig kompleks smag og kan anvendes til andre brødtyper end rugbrød

(Kilde: Amo)


 Fuldkornsstykker, der indeholder alle de nye meltyper.

Fuldkornsstykker, ca. 4 stk:

41/2 dl koldt vand
2 tsk salt
240 g Amo Vinjett Fuldkornsmel
210 g Amo Vinjett Hvedemel
90 g Amo Evolo Fuldkornsmel
40 g sirup
1/2 dl solsikkekerner
25 g gær
1 spsk rapsolie

Pynt:
Sesamfrø
Flagesalt

Sådan gør du

Opløs gæren i det kolde vand. Tilsæt meltyperne, sirup, solsikkekerner, salt og rapsolie. Ælt dejen på mellem hastighed i ca. 20 min. Lad dejen hæve lunt og til dækket i 1 1/2 time. Fold dejen 2-3 gange i skålen i løbet af hævetiden (fugt fingrene lidt, så klistrer dejen mindre). Lad dejen hvile endnu 1/2 time.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, drys med fuldkornsmel og sesamfrøene. Strø også lidt mel ovenpå brødene. Del dejen i fire lige store dele og from dem til trekanter. Læg forsigtigt dejstykkerne på en bageplade med bagepapir. Strø lidt flagesalt på stykkerne inden bagningen.

Bagetid: Ca. 15-20 min. i en 250C (varmluft 230C). Efter 1 minuts bagning åbner du ovndøren og lader luften komme ind i 5 sek. Dette gentages efter 10 min.

Se flere opskrifter med de nye meltyper på Amos website

Redaktøren anbefaler

13. februar 2012
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.