Den mest danske kogebog udkommer igen

Mad

Vi kender alle 'God mad let at lave', som udkom første gang i 1973. Den bliver kaldt danskernes madbibel. Nu fås kogebogen i ny version - vi bringer eksklusivt tre opskrifter fra den.

Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.
Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.

Vi bliver aldrig trætte af kogebøger - og slet ikke dem, som samler den danske madlavningsarv. 'God mad let at lave' har en lang tradition bag sig, og da bogen udkom for første gang i 1973, så danskernes madplaner noget anderledes ud. 

En af de allerstørste forandringer er, at vi spiser sundere og mere grønti dag. 
Nu udkommer en ny og opdateret version af bogen hos forlaget Lindhardt og Ringhof, og selvom der er flere opskrifter og husholdningstips til den moderne familie, fastholder forfatterne også mange af de grundelementer, som de allerførste oplag indeholdt. Fx er der ingen grund til at skabe revolution indenfor surdej, og en fisk fileteres nu engang bedst på én måde.

Den nye udgave af kogebogen udkommer d. 20. november 2015, men vi har fået lov til at tyvstarte her.

3 nye opskrifter fra 'God mad let at lave'

Æblekage

  • 1 portion æblegrød
  • 15-20 tvebakker
  • 2-3 spsk sukker
  • ca. 30 g smør
  • 2 dl piskefløde 
  • evt. ribsgelé

Kog grøden og afkøl den. Læg tvebakkerne i en plastpose, og knus dem med en kagerulle, så de bliver til rasp.
Bland raspen med sukker. Smelt smørret på panden og rist raspen heri ved ikke for kraftig varme. Vend raspen hele tiden. Hæld den op og lad den afkøle. Pisk fløden. Læg grød og rasp lagvis: 3 lag rasp og 2 lag grød. Pynt med flødeskum og gelé.

Fisk i karry

  • 600-800 g lange-, sej- el. torskefilet
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 squash
  • 2 porrer
  • 20 g smør
  • 1 spsk. karry
  • 1. dl hvidvin el. æblecider
  • 1/2 tsk. salt
  • friskkværnet peber
  • 1 dl fløde

Tilbehør

  • løse ris el. pasta
  • brød

Skyl og tør fileterne, gå dem efter for ben. Skær fisken i 4-8 stykker. Skræl løget og skær det i skiver. Rens og skræl gulerødderog skær dem i stave. Rens squashen og skær den i stave. Snit porrer i tynde skiver og skyl dem grundigt. Svits løg, gulerødder og porrer i smør og karry i en sauterpande. Tilsæt vin el. æblecider, salt og peber. Kog det under løg ca. 3 min. Tilsæt squash og kog 1 min. Smag til med salt og peber. Hæld fløden ved. Løg fiskestykkerne over grønsagerne. Kog videre under løg, ca. 3-5 min., el. til fisken er fast og ugennemsigtig.

Svampegratineret selleri

  • 1 lille knoldselleri
  • vand
  • 250 g spinat
  • salt

 Svampestuvning

  • 300-400 g svampe, fx
  • portobello, karljohan eller
  • champignoner
  • 20 g smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2. dl fløde
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 spsk. friskreven parmesan

Sådan laver du svampegratineret selleri

Skræl sellerien, skær den i 1-2 cm tykke skiver, og kog dem halvmøre ca. 3 min. Løg dem i et smurt ovnfast fad. Damp spinaten med lidt salt og fordel den på selleriskiverne. Rens svampene, skær dem evt. i mindre stykker og svits dem i smørret. Drys melet over. Rør fløden i ad et par gange. Kog stuvningen igennem og smag den til. Kog stuvningen ind, hvis svampene har saftet meget. Spæd den med mere væske, hvis de slet ikke har saftet. Fordel svampestuvningen over selleri og spinat. Drys parmesan over. Gratiner retten 10 min. i ovnen ved 225Åã, sluk og lad den stå 5 min. før servering.

 

23 september 2015
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...