Den mest danske kogebog udkommer igen

Mad

Vi kender alle 'God mad let at lave', som udkom første gang i 1973. Den bliver kaldt danskernes madbibel. Nu fås kogebogen i ny version - vi bringer eksklusivt tre opskrifter fra den.

Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.
Æblekage, som vi alle kender og elsker den. Få opskriften her.

Vi bliver aldrig trætte af kogebøger - og slet ikke dem, som samler den danske madlavningsarv. 'God mad let at lave' har en lang tradition bag sig, og da bogen udkom for første gang i 1973, så danskernes madplaner noget anderledes ud. 

En af de allerstørste forandringer er, at vi spiser sundere og mere grønti dag. 
Nu udkommer en ny og opdateret version af bogen hos forlaget Lindhardt og Ringhof, og selvom der er flere opskrifter og husholdningstips til den moderne familie, fastholder forfatterne også mange af de grundelementer, som de allerførste oplag indeholdt. Fx er der ingen grund til at skabe revolution indenfor surdej, og en fisk fileteres nu engang bedst på én måde.

Den nye udgave af kogebogen udkommer d. 20. november 2015, men vi har fået lov til at tyvstarte her.

3 nye opskrifter fra 'God mad let at lave'

Æblekage

  • 1 portion æblegrød
  • 15-20 tvebakker
  • 2-3 spsk sukker
  • ca. 30 g smør
  • 2 dl piskefløde 
  • evt. ribsgelé

Kog grøden og afkøl den. Læg tvebakkerne i en plastpose, og knus dem med en kagerulle, så de bliver til rasp.
Bland raspen med sukker. Smelt smørret på panden og rist raspen heri ved ikke for kraftig varme. Vend raspen hele tiden. Hæld den op og lad den afkøle. Pisk fløden. Læg grød og rasp lagvis: 3 lag rasp og 2 lag grød. Pynt med flødeskum og gelé.

Fisk i karry

  • 600-800 g lange-, sej- el. torskefilet
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 squash
  • 2 porrer
  • 20 g smør
  • 1 spsk. karry
  • 1. dl hvidvin el. æblecider
  • 1/2 tsk. salt
  • friskkværnet peber
  • 1 dl fløde

Tilbehør

  • løse ris el. pasta
  • brød

Skyl og tør fileterne, gå dem efter for ben. Skær fisken i 4-8 stykker. Skræl løget og skær det i skiver. Rens og skræl gulerødderog skær dem i stave. Rens squashen og skær den i stave. Snit porrer i tynde skiver og skyl dem grundigt. Svits løg, gulerødder og porrer i smør og karry i en sauterpande. Tilsæt vin el. æblecider, salt og peber. Kog det under løg ca. 3 min. Tilsæt squash og kog 1 min. Smag til med salt og peber. Hæld fløden ved. Løg fiskestykkerne over grønsagerne. Kog videre under løg, ca. 3-5 min., el. til fisken er fast og ugennemsigtig.

Svampegratineret selleri

  • 1 lille knoldselleri
  • vand
  • 250 g spinat
  • salt

 Svampestuvning

  • 300-400 g svampe, fx
  • portobello, karljohan eller
  • champignoner
  • 20 g smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • 2. dl fløde
  • salt og friskkværnet peber
  • 4 spsk. friskreven parmesan

Sådan laver du svampegratineret selleri

Skræl sellerien, skær den i 1-2 cm tykke skiver, og kog dem halvmøre ca. 3 min. Løg dem i et smurt ovnfast fad. Damp spinaten med lidt salt og fordel den på selleriskiverne. Rens svampene, skær dem evt. i mindre stykker og svits dem i smørret. Drys melet over. Rør fløden i ad et par gange. Kog stuvningen igennem og smag den til. Kog stuvningen ind, hvis svampene har saftet meget. Spæd den med mere væske, hvis de slet ikke har saftet. Fordel svampestuvningen over selleri og spinat. Drys parmesan over. Gratiner retten 10 min. i ovnen ved 225Åã, sluk og lad den stå 5 min. før servering.

 

23 september 2015
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...