Den gule banan er truet - pink bananer kan være fremtiden

Mad

Verdens bananproduktion er domineret af én sort, og den er i stor fare for at uddø. Alternativet bliver andre banansorter - heriblandt både røde og pink slags.

Gule bananer er truet af udrydning
Gule bananer er truet af udrydning Foto: iStock

Gule bananer er truet af udrydning

Bananen er én af verdens mest populære frugter, men bananen, som vi kender den, er desværre i stor fare. 99% af verdens bananproduktion er nemlig domineret af sorten Cavendish, og den er ramt af svampesygdomme, der truer den eksistens. 

Når Cavendish-sorten har så stor en markedsandel, bliver bananproduktionen sårbar, fordi det hele er baseret på én sort - og når den er ramt af sygdom, er gode råd dyre.

Kan bananen reddes?

Der forskes i måder at redde bananen ved at analysere både bananens og svampesygdommens genmateriale, og her fandt forskerne frem til gener, som potentielt kan modificeres til at gøre bananpalmerne mere hårdføre og svampene mere følsomme over gift. 

Sven-Erik Jacobsen, lektor i Afgrødevidenskab på Københavns Universitet, er dog skeptisk:

- Det er symptombehandling på et ubæredygtigt system. Jeg kunne godt tænke mig, at man begyndte at se problemet fra oven i stedet for, fortæller han til Videnskab.dk.

- Det vil være uhyre vanskeligt og omkostningsrigt at indbygge resistensgener over for svampen. Selv hvis man gjorde det, så ville det ikke fungere ret længe, fordi sygdommen hele tiden udvikler sig, fortæller han.

Nye banansorter

I stedet mener Sven-Erik Jacobsen, at det ville fungere bedre at forske i alternative måder at dyrke bananerne samt andre banansorter.  

- Jeg mener, at avlerne skal efterstræbe en større diversitet i banansorterne. Vi skal vel ikke alle sammen absolut spise den samme slags banan? Slet ikke når der findes så mange, siger Sven-Erik Jacobsen, som yderligere fortæller, at der faktisk findes omkring 1.000 forskellige banansorter.  

Hvis produktionen af Cavendish-bananen nedsættes kraftigt, kan sorten måske reddes, mener Sven-Erik Jacobsen. Så kan man jo begynde at udforske de andre banantyper, der findes:

- Vi kan bare kigge på et tilfældigt marked i Ecuador. Der kan man vælge mellem 10-15 banansorter, alt efter hvad du skal bruge dem til. Der er madbananer, almindelige spisebananer, pink, sorte og røde bananer, siger Sven-Erik Jacobsen.

Kilde: Videnskab.dk

26. oktober 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...