Den gule banan er truet - pink bananer kan være fremtiden

Mad

Verdens bananproduktion er domineret af én sort, og den er i stor fare for at uddø. Alternativet bliver andre banansorter - heriblandt både røde og pink slags.

Gule bananer er truet af udrydning
Gule bananer er truet af udrydning Foto: iStock

Gule bananer er truet af udrydning

Bananen er én af verdens mest populære frugter, men bananen, som vi kender den, er desværre i stor fare. 99% af verdens bananproduktion er nemlig domineret af sorten Cavendish, og den er ramt af svampesygdomme, der truer den eksistens. 

Når Cavendish-sorten har så stor en markedsandel, bliver bananproduktionen sårbar, fordi det hele er baseret på én sort - og når den er ramt af sygdom, er gode råd dyre.

Kan bananen reddes?

Der forskes i måder at redde bananen ved at analysere både bananens og svampesygdommens genmateriale, og her fandt forskerne frem til gener, som potentielt kan modificeres til at gøre bananpalmerne mere hårdføre og svampene mere følsomme over gift. 

Sven-Erik Jacobsen, lektor i Afgrødevidenskab på Københavns Universitet, er dog skeptisk:

- Det er symptombehandling på et ubæredygtigt system. Jeg kunne godt tænke mig, at man begyndte at se problemet fra oven i stedet for, fortæller han til Videnskab.dk.

- Det vil være uhyre vanskeligt og omkostningsrigt at indbygge resistensgener over for svampen. Selv hvis man gjorde det, så ville det ikke fungere ret længe, fordi sygdommen hele tiden udvikler sig, fortæller han.

Nye banansorter

I stedet mener Sven-Erik Jacobsen, at det ville fungere bedre at forske i alternative måder at dyrke bananerne samt andre banansorter.  

- Jeg mener, at avlerne skal efterstræbe en større diversitet i banansorterne. Vi skal vel ikke alle sammen absolut spise den samme slags banan? Slet ikke når der findes så mange, siger Sven-Erik Jacobsen, som yderligere fortæller, at der faktisk findes omkring 1.000 forskellige banansorter.  

Læs også: Gør taget klar til næste skybrud

Hvis produktionen af Cavendish-bananen nedsættes kraftigt, kan sorten måske reddes, mener Sven-Erik Jacobsen. Så kan man jo begynde at udforske de andre banantyper, der findes:

- Vi kan bare kigge på et tilfældigt marked i Ecuador. Der kan man vælge mellem 10-15 banansorter, alt efter hvad du skal bruge dem til. Der er madbananer, almindelige spisebananer, pink, sorte og røde bananer, siger Sven-Erik Jacobsen.

Kilde: Videnskab.dk

26 oktober 2016
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...