De hotte te - trends

Mad
Hvordan brygger du en perfekt kop te, og hvad smager rigtig lækkert til? Vi fortæller om tidens trendy te.

Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 2, 2006

3 grundlæggende teer
Alt efter hvor længe tebladene får lov at gære efter plukning, skelnes mellem tre hovedtyper:

• grøn te, der slet ikke når at gære

• oolong-te, hvor gæringen kun har varet kort

• sort te, hvor bladene er gæret helt ud.


Te er blevet en ren trend.
Den ene tesalon efter den anden slår dørene op. Og forståeligt nok, for der er noget utroligt hyggeligt over te og dens ritualer. Al te stammer fra tebusken Camellia sinensis. Det er den måde, bladene bliver behandlet på, der gør forskellen. Når bladene er plukket, bliver de tørret, rullet og sigtet. Undervejs begynder de at gære, og det er via gæringen, at bladenes farve ændres fra grøn til brun, samtidig med at teen udvikler sin aroma. Selv om der findes et hav af forskellige teer, stammer de altså fra samme busk. Hver te har nu sin tid, og du bør derfor vælge den rette te på det rette tidspunkt. Om morgenen er det sagen med en assam. Det er en fyldig og kraftig te og god at vågne på. Vil du derimod invitere til engelsk afternoon tea, bør du skænke earl grey-te med sød bergamotteolie. Efter kage er en kraftig ceylon-te sagen. Den indeholder en del syre, der har en opløftende virkning. Står menuen på fisk, så prøv at erstatte hvidvinen med en kop grøn te.

Et par te-opskrifter

• Velkomstte a la Perchs
Te kan sagtens bruges som velkomstdrik. Prøv fx med en first-flush dardjeeling, og server den lunken i et elegant glas. First-flush, der består af den allerførste høst fra tebusken i marts, er mildere, sødere og mere spinkel i smagen end de øvrige teer. Og så har den en flot gullig farve, når man hælder den i glasset.

• After-dinner-te
Køb en kraftig finbladet afrikansk te, fx fra Kenya, og server den i et glas med rørsukker og lidt piskefløde i bunden. Med en stuetempereret whisky til har du bare alle tiders alternativ til irish coffee.

• Forfriskende iste
Lav en kande te af en god, kraftig småbladet te, og kom lidt citron og sukker i kanden. Kom dernæst mynteblade og isklumper i et teglas, og hæld den færdige te i glasset.

• Til de kolde dage
Lav en kop kraftig te, kom en teskefuld honning eller sukker i samt lidt frisk revet ingefær.

• Byd agurkesandwich til
Til traditionel, engelsk afternoon tea og tebord hører scones med rosiner og te-sandwich – især den klassiske, sprøde agurke-sandwich, der smager forfriskende til te. Her er en god opskrift: Drys 1-2 mm tynde agurkeskiver med salt, og lad det trække i ca. 10 min. Skær hvidt brød ud i trekanter uden skorpe. Kom lidt smøreost på, læg de afvandede agurkeskiver på, og klap trekanterne sammen.


Den perfekte kop te
Vil du undgå, at teen bliver en kedelig, lunken affære, skal du følge denne fremgangsmåde: Fyld kedlen med koldt vand. Så snart vandet koger, hældes det over teen i den opvarmede tepotte. Med grøn te bør du dog vente, til vandet er ca. 80°. Derefter skal teen afhængigt af tesort trække mellem 3-10 min. Som tommelfingerregel skal finbladede teer ikke trække så længe som storbladede. Og så er det bare at nyde den varme drik.


5 marts 2006
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.