De hotte te - trends

Mad
Hvordan brygger du en perfekt kop te, og hvad smager rigtig lækkert til? Vi fortæller om tidens trendy te.

Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 2, 2006

3 grundlæggende teer
Alt efter hvor længe tebladene får lov at gære efter plukning, skelnes mellem tre hovedtyper:

• grøn te, der slet ikke når at gære

• oolong-te, hvor gæringen kun har varet kort

• sort te, hvor bladene er gæret helt ud.


Te er blevet en ren trend.
Den ene tesalon efter den anden slår dørene op. Og forståeligt nok, for der er noget utroligt hyggeligt over te og dens ritualer. Al te stammer fra tebusken Camellia sinensis. Det er den måde, bladene bliver behandlet på, der gør forskellen. Når bladene er plukket, bliver de tørret, rullet og sigtet. Undervejs begynder de at gære, og det er via gæringen, at bladenes farve ændres fra grøn til brun, samtidig med at teen udvikler sin aroma. Selv om der findes et hav af forskellige teer, stammer de altså fra samme busk. Hver te har nu sin tid, og du bør derfor vælge den rette te på det rette tidspunkt. Om morgenen er det sagen med en assam. Det er en fyldig og kraftig te og god at vågne på. Vil du derimod invitere til engelsk afternoon tea, bør du skænke earl grey-te med sød bergamotteolie. Efter kage er en kraftig ceylon-te sagen. Den indeholder en del syre, der har en opløftende virkning. Står menuen på fisk, så prøv at erstatte hvidvinen med en kop grøn te.

Et par te-opskrifter

• Velkomstte a la Perchs
Te kan sagtens bruges som velkomstdrik. Prøv fx med en first-flush dardjeeling, og server den lunken i et elegant glas. First-flush, der består af den allerførste høst fra tebusken i marts, er mildere, sødere og mere spinkel i smagen end de øvrige teer. Og så har den en flot gullig farve, når man hælder den i glasset.

• After-dinner-te
Køb en kraftig finbladet afrikansk te, fx fra Kenya, og server den i et glas med rørsukker og lidt piskefløde i bunden. Med en stuetempereret whisky til har du bare alle tiders alternativ til irish coffee.

• Forfriskende iste
Lav en kande te af en god, kraftig småbladet te, og kom lidt citron og sukker i kanden. Kom dernæst mynteblade og isklumper i et teglas, og hæld den færdige te i glasset.

• Til de kolde dage
Lav en kop kraftig te, kom en teskefuld honning eller sukker i samt lidt frisk revet ingefær.

• Byd agurkesandwich til
Til traditionel, engelsk afternoon tea og tebord hører scones med rosiner og te-sandwich – især den klassiske, sprøde agurke-sandwich, der smager forfriskende til te. Her er en god opskrift: Drys 1-2 mm tynde agurkeskiver med salt, og lad det trække i ca. 10 min. Skær hvidt brød ud i trekanter uden skorpe. Kom lidt smøreost på, læg de afvandede agurkeskiver på, og klap trekanterne sammen.


Den perfekte kop te
Vil du undgå, at teen bliver en kedelig, lunken affære, skal du følge denne fremgangsmåde: Fyld kedlen med koldt vand. Så snart vandet koger, hældes det over teen i den opvarmede tepotte. Med grøn te bør du dog vente, til vandet er ca. 80°. Derefter skal teen afhængigt af tesort trække mellem 3-10 min. Som tommelfingerregel skal finbladede teer ikke trække så længe som storbladede. Og så er det bare at nyde den varme drik.


5 marts 2006
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.