De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Mad

Du kan nemt forvandle havens æbler til most derhjemme - det kræver blot det rette udstyr. Du kan lave most af alle slags æbler, selvom nogle er mere egnede end andre. Hvis du vil have bobler i mosten, kan du også lave den til cider.

Friskpresset æblemost er en af de ting, du kan bruge årets æblehøst til.
Friskpresset æblemost er en af de ting, du kan bruge årets æblehøst til. Foto: iStockphoto

Gode æbler til most

Æbler giver utrolig meget most fra sig – 25 kg frugt kan give op til 20 l most afhængigt af sort og udstyr. Og netop nu bugner æbletræerne af modne æbler. Gråsten, Cox Orange og Filippa er rigtig gode mostæbler, men du kan bruge alle slags æbler - også nedfaldsæbler.

Bland mad- og spiseæbler

Madæbler giver en syrligere most end spiseæbler, og ved at blande de to får du et ekstra godt resultat. En god rettesnor er en tredjedel madæbler til to tredjedele spiseæbler, men blandingsforholdet afhænger af din smag og sæsonen – jo flere solskinstimer, desto sødere æbler og most. Æblerne skal være fuldmodne – men tjek, at de ikke er melede. Et æble er modnet, når det slipper grenen ved et let vrid.

Findel æblerne med rivejern eller kværn

Det er vigtigt at vaske æblerne grundigt og fjerne eventuelle stødpletter og råd fra nedfaldsæblerne. Først skal æblerne findeles for at få det fulde mostudbytte. Du kan gøre det i hånden på et rivejern, men hvis der er mange æbler, bør du lade en æblekværn klare det. Vend rundt i den kværnede frugtpulp, før den kommes over i pressen. Hvis du vil bevare æblemostens lyse farve, kan du komme et par stængler rabarber med ned i kværnen. Oxalsyren i rabarberen forhindrer, at mosten mørkner.

Vigtigt, at kværnen tåler syrepåvirkningen

Et hjemmemosteri med æblekværn og -presse koster fra omkring 2.500 kr. og opefter afhængigt af blandt andet kvalitet, kapacitet, og om kværnen er hånddreven eller elektrisk. Det er vigtigt, at valserne i kværnen er af rustfrit stål, aluminium eller andet materiale, der tåler syrepåvirkningen fra frugterne.

Læs også:

Sådan forbereder du dig på dit næste bilkøb

Gør du dig umage, FØR du går ud og forelsker dig i en bil, bliver resten af processen billigere og bilglæden større.

Lej udstyret, eller slå jer sammen

En anden mulighed er at leje udstyret, hvilket kan lade sig gøre for omkring 300 til 500 kr. om dagen. Kværnen og pressen er de vigtigste redskaber til most-fremstillingen. Derudover har du brug for flasker eller anden emballage til at opbevare mosten i. Hvis du synes, det er for stor en udgift at købe et eget mosteri, kan du jo slå dig sammen med nogle venner og gøre æblemost-dagen til en større begivenhed.

   
Hjemmosteri til æblemost af den slags, du enten kan købe eller leje.   

Brug mosteriet til andre frugter end æbler

Har du først investeret i dit eget mosteri, kan du bruge det til mange andre frugter – fx pærer, udstenede blommer, ribs og jordbær. Du kan også presse dig til dejlige blandede safter. Pæresaft har det fx med at blive for sød, men prøv at iblande lidt af den syrlige most fra madæbler. Blandingsforholdet afhænger af sorterne og din smag. Du kan smage dig frem til det perfekte miks med en ”prøve-presning”, hvor lidt af hvert presses efter tur.

Læs også: Beskæring af æbletræer - den ultimative guide

Opskrift på æble-hyldeblomstsaft

En god sommerdrik får du ved at blande din hjemmelavede æblemost med ufortyndet hyldeblomstsaft. Blandingsforholdet er afhængigt af, hvor sød eller syrlig din æblemost er, men et godt bud er 1 del hyldeblomst-koncentrat til 9 dele most. Nyd drikken godt afkølet.

Foto: iStockphotoLav æblemosten om til cider

Du kan også lave sprudlende cider (gæret æblemost) af havens æbler. Men det er en beslutning, du bør tage i god tid, før æblerne er klar til presning. Du har nemlig brug for en del mere udstyr end til fremstilling af æblemost, og du skal lære, hvordan gæringsprocessen forløber.

Læs også:

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Fif til fremstilling af cider

  • Udstyr – blandt andet en vinballon og diverse måleredskaber. Regn med i hvert fald 1.500 kr. ud over kværn og presse.
  • Du kan ligesom ved æblemost bruge alle slags æbler. Den bedste cider får du af de sent modnede æbler – fx Holsteiner Cox og Topaz. Vigtigst af alt er, at æblerne er modnet helt færdige, så sukkerindholdet er så højt som muligt. Det er sukkeret, som gærer til alkohol.
  • Bliver du rigtig bidt af cider-fremstilling, kan du købe bestemte sorter æbletræer, der er særligt egnet til cider.
  • Du kan lave en mere eller mindre sød cider afhængigt af æblernes sødmegrad, og hvor længe du lader mosten gære. Tør cider kræver en længere gæringstid.
  • Den færdige cider vil normalt have et alkoholindhold på mellem 2 og 6%.
  • Ud over cider kan du også lave både æblevin og æbleeddike.

 

7. september 2012
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....