De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Mad

Du kan nemt forvandle havens æbler til most derhjemme - det kræver blot det rette udstyr. Du kan lave most af alle slags æbler, selvom nogle er mere egnede end andre. Hvis du vil have bobler i mosten, kan du også lave den til cider.

Friskpresset æblemost er en af de ting, du kan bruge årets æblehøst til.
Friskpresset æblemost er en af de ting, du kan bruge årets æblehøst til. Foto: iStockphoto

Gode æbler til most

Æbler giver utrolig meget most fra sig – 25 kg frugt kan give op til 20 l most afhængigt af sort og udstyr. Og netop nu bugner æbletræerne af modne æbler. Gråsten, Cox Orange og Filippa er rigtig gode mostæbler, men du kan bruge alle slags æbler - også nedfaldsæbler.

Bland mad- og spiseæbler

Madæbler giver en syrligere most end spiseæbler, og ved at blande de to får du et ekstra godt resultat. En god rettesnor er en tredjedel madæbler til to tredjedele spiseæbler, men blandingsforholdet afhænger af din smag og sæsonen – jo flere solskinstimer, desto sødere æbler og most. Æblerne skal være fuldmodne – men tjek, at de ikke er melede. Et æble er modnet, når det slipper grenen ved et let vrid.

Findel æblerne med rivejern eller kværn

Det er vigtigt at vaske æblerne grundigt og fjerne eventuelle stødpletter og råd fra nedfaldsæblerne. Først skal æblerne findeles for at få det fulde mostudbytte. Du kan gøre det i hånden på et rivejern, men hvis der er mange æbler, bør du lade en æblekværn klare det. Vend rundt i den kværnede frugtpulp, før den kommes over i pressen. Hvis du vil bevare æblemostens lyse farve, kan du komme et par stængler rabarber med ned i kværnen. Oxalsyren i rabarberen forhindrer, at mosten mørkner.

Vigtigt, at kværnen tåler syrepåvirkningen

Et hjemmemosteri med æblekværn og -presse koster fra omkring 2.500 kr. og opefter afhængigt af blandt andet kvalitet, kapacitet, og om kværnen er hånddreven eller elektrisk. Det er vigtigt, at valserne i kværnen er af rustfrit stål, aluminium eller andet materiale, der tåler syrepåvirkningen fra frugterne.

Læs også: Æbleskolen del 4: Beskæring af æbletræet giver den bedste høst

Lej udstyret, eller slå jer sammen

En anden mulighed er at leje udstyret, hvilket kan lade sig gøre for omkring 300 til 500 kr. om dagen. Kværnen og pressen er de vigtigste redskaber til most-fremstillingen. Derudover har du brug for flasker eller anden emballage til at opbevare mosten i. Hvis du synes, det er for stor en udgift at købe et eget mosteri, kan du jo slå dig sammen med nogle venner og gøre æblemost-dagen til en større begivenhed.

   
Hjemmosteri til æblemost af den slags, du enten kan købe eller leje.   

Brug mosteriet til andre frugter end æbler

Har du først investeret i dit eget mosteri, kan du bruge det til mange andre frugter – fx pærer, udstenede blommer, ribs og jordbær. Du kan også presse dig til dejlige blandede safter. Pæresaft har det fx med at blive for sød, men prøv at iblande lidt af den syrlige most fra madæbler. Blandingsforholdet afhænger af sorterne og din smag. Du kan smage dig frem til det perfekte miks med en ”prøve-presning”, hvor lidt af hvert presses efter tur.

Læs også: Beskæring af æbletræer - den ultimative guide

Opskrift på æble-hyldeblomstsaft

En god sommerdrik får du ved at blande din hjemmelavede æblemost med ufortyndet hyldeblomstsaft. Blandingsforholdet er afhængigt af, hvor sød eller syrlig din æblemost er, men et godt bud er 1 del hyldeblomst-koncentrat til 9 dele most. Nyd drikken godt afkølet.

Foto: iStockphotoLav æblemosten om til cider

Du kan også lave sprudlende cider (gæret æblemost) af havens æbler. Men det er en beslutning, du bør tage i god tid, før æblerne er klar til presning. Du har nemlig brug for en del mere udstyr end til fremstilling af æblemost, og du skal lære, hvordan gæringsprocessen forløber.

Læs også: Så nemt afkalker du vaskemaskinen

Fif til fremstilling af cider

  • Udstyr – blandt andet en vinballon og diverse måleredskaber. Regn med i hvert fald 1.500 kr. ud over kværn og presse.
  • Du kan ligesom ved æblemost bruge alle slags æbler. Den bedste cider får du af de sent modnede æbler – fx Holsteiner Cox og Topaz. Vigtigst af alt er, at æblerne er modnet helt færdige, så sukkerindholdet er så højt som muligt. Det er sukkeret, som gærer til alkohol.
  • Bliver du rigtig bidt af cider-fremstilling, kan du købe bestemte sorter æbletræer, der er særligt egnet til cider.
  • Du kan lave en mere eller mindre sød cider afhængigt af æblernes sødmegrad, og hvor længe du lader mosten gære. Tør cider kræver en længere gæringstid.
  • Den færdige cider vil normalt have et alkoholindhold på mellem 2 og 6%.
  • Ud over cider kan du også lave både æblevin og æbleeddike.

 

7 september 2012
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...