Chutney og pickles

Mad
Pickles, tomatmarmelade og chutney gør frikadellen eller rullepølsemadden til en himmerigsmundfuld.



Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 7, 2005
Fotos: Marianne Bjerre


Agurkepickles
Skræl agurkerne, flæk dem på langs og fjern kernerne med en ske. Drys dem med salt, og lad dem trække i en time.
Bring eddike, sukker, vand og syltekrydderier i kog, og lad lagen koge i 5 min.
Skyl saltet af agurkerne, skær dem i passende stykker, og læg dem i rene og atamonskyllede glas. Drys med dild, og hæld den kogende lage over.
Opbevar de færdige picklesglas mørkt og koldt.
Tip: Server agurkerne til paté, stegte kødretter, på rugbrødsmadder og i sandwich. Husk altid at opbevare glassene i køleskabet efter åbning.

Ingredienser:
4 agurker
1⁄2 dl salt
1⁄2 l hvidvinseddike eller hvid balsamico
1 dl sukker
1 dl vand
1 brev syltekrydderier
1⁄2 dl dildkviste

Foto: Marianne BjerreTomatmarmelade
Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad simre til konsistensen er tyk. Hæld marmeladen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.

Ingredienser:
3⁄4 kg flåede, hakkede tomater
1 finthakket løg
1 tsk. knust eller friskrevet ingefær
1⁄2 tsk. sambal oelek (knust chili)
2 spsk. hvid balsamico
100 g lys muscavadosukker

Løgpickles
Giv løgene et hurtigt opkog, så er de nemmere at pille. Bring eddike, salt, sukker og krydderier i kog, tilsæt løg og lad koge i 5 min. Kom løgene på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.Foto: Marianne Bjerre
Tip: Løgene smager rigtig godt til paté, rullepølse, hamburgerryg,skinke og oksesteg.
Prøv dem også til en god, stærk ost.

Ingredienser:
1 kg perleløg eller små skalotteløg
3⁄4 l eddike
3⁄4 dl salt
11⁄2 dl sukker
4-5 små hele chilier
3 laurbærblade
2 tsk. sennepsfrø
1⁄2 tsk. gurkemeje

Rabarberchutney
Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker.
Bring hakket løg, eddike, sukker, salt og krydderier i kog og lad det koge godt ind.
Kom rabarber ved, og lad spilkoge, til rabarberne er møre. Hæld chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.
Tip: Brug de sidste rabarber til chutney, og nyd den i løbet af vinteren til fx. kylling- og kalkunsteg.

Ingredienser:
1 kg rabarber
1 hakket løg
1 dl æblecidereddike
4 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. hel nellike
1 stang kanel
1 spsk. paprika

Ananaschutney
Bring limesaft, ananassaft, chili, ingefær, sukker,
salt og krydderier i kog. Tilsæt ananas og abrikos, bring det hele i kog og lad spilkoge i 5 min.
Foto: Marianne BjerreKom chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas og opbevar dem mørkt og koldt.

Tip: Server chutneyen til risretter, stegt kød, roastbeef, ost og i sandwich.

Ingredienser:
Saften fra en lime
1 dl ananassaft
2 tørrede chilier
2 skiver skrællet ingefær
1 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. sorte løgfrø eller nigella
1 tsk. sennepsfrø
400 g ananas i terninger
75 g tørret abrikos i terninger



31 august 2005
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.