Chutney og pickles

Mad
Pickles, tomatmarmelade og chutney gør frikadellen eller rullepølsemadden til en himmerigsmundfuld.



Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 7, 2005
Fotos: Marianne Bjerre


Agurkepickles
Skræl agurkerne, flæk dem på langs og fjern kernerne med en ske. Drys dem med salt, og lad dem trække i en time.
Bring eddike, sukker, vand og syltekrydderier i kog, og lad lagen koge i 5 min.
Skyl saltet af agurkerne, skær dem i passende stykker, og læg dem i rene og atamonskyllede glas. Drys med dild, og hæld den kogende lage over.
Opbevar de færdige picklesglas mørkt og koldt.
Tip: Server agurkerne til paté, stegte kødretter, på rugbrødsmadder og i sandwich. Husk altid at opbevare glassene i køleskabet efter åbning.

Ingredienser:
4 agurker
1⁄2 dl salt
1⁄2 l hvidvinseddike eller hvid balsamico
1 dl sukker
1 dl vand
1 brev syltekrydderier
1⁄2 dl dildkviste

Foto: Marianne BjerreTomatmarmelade
Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad simre til konsistensen er tyk. Hæld marmeladen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.

Ingredienser:
3⁄4 kg flåede, hakkede tomater
1 finthakket løg
1 tsk. knust eller friskrevet ingefær
1⁄2 tsk. sambal oelek (knust chili)
2 spsk. hvid balsamico
100 g lys muscavadosukker

Løgpickles
Giv løgene et hurtigt opkog, så er de nemmere at pille. Bring eddike, salt, sukker og krydderier i kog, tilsæt løg og lad koge i 5 min. Kom løgene på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.Foto: Marianne Bjerre
Tip: Løgene smager rigtig godt til paté, rullepølse, hamburgerryg,skinke og oksesteg.
Prøv dem også til en god, stærk ost.

Ingredienser:
1 kg perleløg eller små skalotteløg
3⁄4 l eddike
3⁄4 dl salt
11⁄2 dl sukker
4-5 små hele chilier
3 laurbærblade
2 tsk. sennepsfrø
1⁄2 tsk. gurkemeje

Rabarberchutney
Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker.
Bring hakket løg, eddike, sukker, salt og krydderier i kog og lad det koge godt ind.
Kom rabarber ved, og lad spilkoge, til rabarberne er møre. Hæld chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.
Tip: Brug de sidste rabarber til chutney, og nyd den i løbet af vinteren til fx. kylling- og kalkunsteg.

Ingredienser:
1 kg rabarber
1 hakket løg
1 dl æblecidereddike
4 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. hel nellike
1 stang kanel
1 spsk. paprika

Ananaschutney
Bring limesaft, ananassaft, chili, ingefær, sukker,
salt og krydderier i kog. Tilsæt ananas og abrikos, bring det hele i kog og lad spilkoge i 5 min.
Foto: Marianne BjerreKom chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas og opbevar dem mørkt og koldt.

Tip: Server chutneyen til risretter, stegt kød, roastbeef, ost og i sandwich.

Ingredienser:
Saften fra en lime
1 dl ananassaft
2 tørrede chilier
2 skiver skrællet ingefær
1 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. sorte løgfrø eller nigella
1 tsk. sennepsfrø
400 g ananas i terninger
75 g tørret abrikos i terninger



31 august 2005
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.