Chutney og pickles

Mad
Pickles, tomatmarmelade og chutney gør frikadellen eller rullepølsemadden til en himmerigsmundfuld.



Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 7, 2005
Fotos: Marianne Bjerre


Agurkepickles
Skræl agurkerne, flæk dem på langs og fjern kernerne med en ske. Drys dem med salt, og lad dem trække i en time.
Bring eddike, sukker, vand og syltekrydderier i kog, og lad lagen koge i 5 min.
Skyl saltet af agurkerne, skær dem i passende stykker, og læg dem i rene og atamonskyllede glas. Drys med dild, og hæld den kogende lage over.
Opbevar de færdige picklesglas mørkt og koldt.
Tip: Server agurkerne til paté, stegte kødretter, på rugbrødsmadder og i sandwich. Husk altid at opbevare glassene i køleskabet efter åbning.

Ingredienser:
4 agurker
1⁄2 dl salt
1⁄2 l hvidvinseddike eller hvid balsamico
1 dl sukker
1 dl vand
1 brev syltekrydderier
1⁄2 dl dildkviste

Foto: Marianne BjerreTomatmarmelade
Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad simre til konsistensen er tyk. Hæld marmeladen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.

Ingredienser:
3⁄4 kg flåede, hakkede tomater
1 finthakket løg
1 tsk. knust eller friskrevet ingefær
1⁄2 tsk. sambal oelek (knust chili)
2 spsk. hvid balsamico
100 g lys muscavadosukker

Løgpickles
Giv løgene et hurtigt opkog, så er de nemmere at pille. Bring eddike, salt, sukker og krydderier i kog, tilsæt løg og lad koge i 5 min. Kom løgene på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.Foto: Marianne Bjerre
Tip: Løgene smager rigtig godt til paté, rullepølse, hamburgerryg,skinke og oksesteg.
Prøv dem også til en god, stærk ost.

Ingredienser:
1 kg perleløg eller små skalotteløg
3⁄4 l eddike
3⁄4 dl salt
11⁄2 dl sukker
4-5 små hele chilier
3 laurbærblade
2 tsk. sennepsfrø
1⁄2 tsk. gurkemeje

Rabarberchutney
Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker.
Bring hakket løg, eddike, sukker, salt og krydderier i kog og lad det koge godt ind.
Kom rabarber ved, og lad spilkoge, til rabarberne er møre. Hæld chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.
Tip: Brug de sidste rabarber til chutney, og nyd den i løbet af vinteren til fx. kylling- og kalkunsteg.

Ingredienser:
1 kg rabarber
1 hakket løg
1 dl æblecidereddike
4 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. hel nellike
1 stang kanel
1 spsk. paprika

Ananaschutney
Bring limesaft, ananassaft, chili, ingefær, sukker,
salt og krydderier i kog. Tilsæt ananas og abrikos, bring det hele i kog og lad spilkoge i 5 min.
Foto: Marianne BjerreKom chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas og opbevar dem mørkt og koldt.

Tip: Server chutneyen til risretter, stegt kød, roastbeef, ost og i sandwich.

Ingredienser:
Saften fra en lime
1 dl ananassaft
2 tørrede chilier
2 skiver skrællet ingefær
1 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. sorte løgfrø eller nigella
1 tsk. sennepsfrø
400 g ananas i terninger
75 g tørret abrikos i terninger



31 august 2005
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.