Chutney og pickles

Mad
Pickles, tomatmarmelade og chutney gør frikadellen eller rullepølsemadden til en himmerigsmundfuld.



Af Gitte Heidi Rasmussen, idényt nr. 7, 2005
Fotos: Marianne Bjerre


Agurkepickles
Skræl agurkerne, flæk dem på langs og fjern kernerne med en ske. Drys dem med salt, og lad dem trække i en time.
Bring eddike, sukker, vand og syltekrydderier i kog, og lad lagen koge i 5 min.
Skyl saltet af agurkerne, skær dem i passende stykker, og læg dem i rene og atamonskyllede glas. Drys med dild, og hæld den kogende lage over.
Opbevar de færdige picklesglas mørkt og koldt.
Tip: Server agurkerne til paté, stegte kødretter, på rugbrødsmadder og i sandwich. Husk altid at opbevare glassene i køleskabet efter åbning.

Ingredienser:
4 agurker
1⁄2 dl salt
1⁄2 l hvidvinseddike eller hvid balsamico
1 dl sukker
1 dl vand
1 brev syltekrydderier
1⁄2 dl dildkviste

Foto: Marianne BjerreTomatmarmelade
Kom alle ingredienserne i en gryde, og lad simre til konsistensen er tyk. Hæld marmeladen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.

Ingredienser:
3⁄4 kg flåede, hakkede tomater
1 finthakket løg
1 tsk. knust eller friskrevet ingefær
1⁄2 tsk. sambal oelek (knust chili)
2 spsk. hvid balsamico
100 g lys muscavadosukker

Løgpickles
Giv løgene et hurtigt opkog, så er de nemmere at pille. Bring eddike, salt, sukker og krydderier i kog, tilsæt løg og lad koge i 5 min. Kom løgene på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.Foto: Marianne Bjerre
Tip: Løgene smager rigtig godt til paté, rullepølse, hamburgerryg,skinke og oksesteg.
Prøv dem også til en god, stærk ost.

Ingredienser:
1 kg perleløg eller små skalotteløg
3⁄4 l eddike
3⁄4 dl salt
11⁄2 dl sukker
4-5 små hele chilier
3 laurbærblade
2 tsk. sennepsfrø
1⁄2 tsk. gurkemeje

Rabarberchutney
Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker.
Bring hakket løg, eddike, sukker, salt og krydderier i kog og lad det koge godt ind.
Kom rabarber ved, og lad spilkoge, til rabarberne er møre. Hæld chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas, og opbevar dem mørkt og koldt.
Tip: Brug de sidste rabarber til chutney, og nyd den i løbet af vinteren til fx. kylling- og kalkunsteg.

Ingredienser:
1 kg rabarber
1 hakket løg
1 dl æblecidereddike
4 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. hel nellike
1 stang kanel
1 spsk. paprika

Ananaschutney
Bring limesaft, ananassaft, chili, ingefær, sukker,
salt og krydderier i kog. Tilsæt ananas og abrikos, bring det hele i kog og lad spilkoge i 5 min.
Foto: Marianne BjerreKom chutneyen på rengjorte atamon-skyllede glas og opbevar dem mørkt og koldt.

Tip: Server chutneyen til risretter, stegt kød, roastbeef, ost og i sandwich.

Ingredienser:
Saften fra en lime
1 dl ananassaft
2 tørrede chilier
2 skiver skrællet ingefær
1 dl sukker
1 spsk. salt
1 tsk. fennikelfrø
1 tsk. hel spidskommen
1 tsk. sorte løgfrø eller nigella
1 tsk. sennepsfrø
400 g ananas i terninger
75 g tørret abrikos i terninger



31. august 2005
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Ingefærshot - Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtig og smagful...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.