Chokolade fra bunden

Mad

Flere vil have nydelsen ved et enkelt stykke rigtig god, mørk chokolade frem for en hel plade lys. Det er et godt valg.


Er mørk chokolade en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Flere tusind års udvikling
Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, knækker en bid af og lader den smelte på tungen, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld.

Kakaobønner blev brugt som penge
Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.


Plukning er besværlig
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel. Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør.

Bærer blomster og frugter samtidig
Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, og det gør plukningen mere besværlig.

Gudernes føde
Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. En svensk botaniker (Carl von Linné) gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa. Det betyder Gudernes føde.

Se på næste side, hvordan du laver chokolade og marcipan fra bunden.#br

Lav selv chokolade




Det skal du bruge:

500 g kakaosmør,
1 glas akaciehonning,
1 pakke kakaopulver (250g)
korn fra 1 stang vanilje. Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal.
1 stor og 2 små gryder,
termometer,
si,
grydeske,
piskeris,
bagepapir,
tynde bomuldshandsker og kagedåse.

Sådan gør du:
1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.

2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smelt
 
kakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.

3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.

4.
Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.

5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.

6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i kringler, hjerter eller noget helt tredje. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.

7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.

8.
Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.) Opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.


Lav selv marcipan

Sådan gør du:

1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning
 
(400 g).

2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.

3.
Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen.

4. Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.
23 oktober 2006
0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

7 madvarer som (næsten) aldrig kan blive for gamle

Udløbsdatoer er blevet en svær størrelse og man kan risikere at smide gode madvarer ud, som sagtens kunne være blevet spist. Vi har samlet...

0

De 3 dejligste opskrifter med hyldeblomst

Når hylden blomstrer, gælder det om at få plukket de skønne blomsterklaser og udnytte smagen og kraften i dem. Her er 3 opskrifter på hyldeb...

0

Hullet i pastaskeen har en overraskende funktion

Hvorfor er det først nu, vi opdager denne geniale funktion?

0

Genialt trick: Tryl sødmen frem i den umodne ananas

Når du først har transporteret en sur ananas hjem fra butikken, er der ikke meget at gøre. Og dog. Vi har fundet et trick, som virker....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.