Denne opskrift på chili con carne vækker dine smagsløg til live. Dette er en ret, der kombinerer det rustikke med det raffinerede, og som har været elsket i generationer.
Chili con carne – ingredienser
(4 personer)
- 150 g sorte bønner eller 2 ds. kidneybønner i saltlage
- 1/2 kg hakket oksekød
- 1 hakket løg
- 2 fed hakket hvidløg
- 1 spsk. paprika
- 1 tsk. kakao
- 1/2 tsk. spidskommen
- 4 hele tørrede chilier
- 1 ds. hakkede tomater
- 2 dl bouillon
- Salt og peber
Læs også: Mørbradgryde med pølser og paprika
Hjemmelavet salsa:
- 4 tomater
- 1 avocado
- 1 spsk. limesaft
- 2 fintsnittede forårsløg
- 1 lille rødløg i smalle både
- salt, peber
- 1 lille bdt. friskhakket koriander
Guacamole
- 2 modne avocadoer
- Saften fra 1 lime
- 1 lille fed hvidløg
- 1 tsk stødt spidskommen
- 250 g cherrytomater
- Salt og friskkværnet peber
Tilbehør til chili con carne
- Nachos
- Creme fraiche
Chili con carne – fremgangsmåde
- Læg bønnerne i blød natten over, kassér vandet, og kog bønnerne møre i letsaltet vand i cirka 35 minutter. (Bruger du kidneybønner fra dåse, skal de blot skylles godt i koldt vand).
- Brun kød, løg og hvidløg i lidt olie i en gryde.
- Krydr med paprika, kakao og spidskommen.
- Tilsæt chili, tomat og bouillon, og lad det koge 10 min. ved middelvarme – fjern chilierne, når retten er tilpas stærk.
- Tilsæt de kogte bønner, kog op, og smag til med salt og peber.
Hjemmelavet salsa – fremgangsmåde
- Halvér tomaterne, fjern kernerne, og skær kødet i små tern.
- Skær avocadokødet i små tern, og dryp med limesaft.
- Bland tomat, avocado, forårsløg og rødløg, og smag til med salt, peber og koriander.
Hjemmelavet guacamole – fremgangsmåde
- Skær avocadoerne i mindre stykker, og kom dem i en skål. Pres limesaft over. Mos det med en gaffel.
- Pil hvidløget og hak det fint. Kom det i sammen med spidskommen.
- Skær tomaterne i små stykker, og kom dem i.
- Smag til med salt og peber.
Server chili con carne-retten med lune nachos – evt. drysset med revet cheddarost – og lidt creme fraiche til.
Ajourført december 2023