Byd på lækker mad fra Østen

Mad

Find wokken frem, og gå på opdagelse i Østens køkken. Maden er sund, smager dejligt – og så er den uhyre nem at lave.

Agurke-palmehjerte-salat
1 grøn agurk
1 glas palmehjerter skåret i ringe.

Dressing:
1 spsk. rødvinseddike
2 spsk. sukker
1 spsk. olivenolie
1 /2 -1 lille rød chili i ringe.

Agurken skylles, deles på langs, og kernerne fjernes med en ske. Agurken skæres i tynde skiver. Ingredienserne til dressingen røres sammen. Bland agurkeskiver og palmehjerter i en skål, og hæld dressingen over.


Ris med skinke og rejer
2 spsk. olie til stegning
1 stort løg i tern
2 tsk. Colman's sennepspulver
2 spsk. sukker
200 g store skalrejer
1 porre i ringe
1 tsk. spidskommen
1 tsk. gurkemeje
1 rød peberfrugt i tern
2 hakkede fed hvidløg
kolde kogte ris (ca. 320 g ukogte ris)
1 lille ds. bambusskud i skiver
200 g skinke i tern
200 g rejer fra frost
sambal oelek (stærk chilipasta)
ketjap manis (sød sojasauce)
salt

Tilbehør:

Agurkesalat med palmehjerter (se ovenfor).

Løg svitses i lidt olie i en wok. 1 /2 tsk. sambal oelek, sennepspulver og sukker tilsættes og varmes et minut. Blandingen stilles til side. Skalrejerne svitses hurtigt i lidt olie. Tilsæt 1 tsk. sambal oelek, og stil rejerne til side. Derefter varmes olien op i wokken, og porrer svitses med spidskommen, gurkemeje og 1-2 tsk. sambal oelek. Peberfrugt og hvidløg tilsættes. Kolde kogte ris blandes i, og retten varmes godt igennem. Tilsæt løgblandingen, bambusskud, skinke og 2-3 spsk. ketjap manis. Kom de små rejer i, og varm retten godt igennem. Drys skalrejerne over, og server straks med agurkepalmehjertesalat.


Suppe med kokos og laks
1 løg,
1 spsk. knust sød basilikum
2 spsk. olivenolie
1 spsk. grøn karrypasta
2 pressede fed hvidløg
1-2 citrongræs (smagsgiver, skal ikke spises)
1 1 /2 spsk. hakket ingefær
1 /2 -1 rød chili i fine ringe
1 ds. kokosmælk
3 dl vand
200 g fersk laks
1 spsk. fiskesauce
1 spsk. palmesukker (eller evt. 2 tsk. rørsukker)
10 tigerrejer.

Skær løget i tynde både. Varm olien i en tykbundet gryde. Svits løg, hvidløg, chili og ingefær kort, tilsæt grøn karrypasta, citrongræs, kokosmælk, vand og knust basilikum. Koges ved svag varme et par minutter. Laksen skæres ud i store tern og koger med i 5 min. Suppen smages til med fiskesauce, salt og sukker. Tilsæt rejerne, og server straks. Pynt evt. suppen med chili i ringe og basilikumblade.

Thaikylling
100 g cashewnødder uden salt
500 g kyllingefilet
300 g gulerødder
2 bdt. forårsløg
1-2 spsk. olie
1-2 hakkede fed hvidløg
2 tsk. hakket ingefær
1 tsk. spidskommen
1-2 spsk. rød karrypasta
1 1 /2 dl tomatketchup
1 1 /2 dl vand
1 spsk. palmesukker (eller 1-2 tsk. sukker)
1 ds. babymajs

Cashewnødder ristes på en tør pande og stilles til side. Kyllingefileter skæres i mindre stykker. Gulerødder skæres i tynde skrå skiver og forårsløg i mindre skrå skiver. Gem lidt af toppen til pynt. Olien varmes i en wok. Hvidløg, ingefær, spidskommen og rød karrypasta svitses 5 min. sammen med kødet. Gulerødder tilsættes og svitser et par minutter. Tomatketchup, vand og forårsløg kommes i, smag til med salt og sukker. Cashewnødder, babymajs og toppen af forårsløg vendes i kort før servering. Serveres straks med jasminris eller nudler.

Fisk i sursød-sauce

400 g sejfilet i store tern

1 spsk. Kikkoman sojasauce
2 finthakkede fed hvidløg
2 spsk. hakket frisk ingefær
Olie til stegning
1 lille ds. koncen
treret tomatpuré, 1 dl vand
9 spsk. rørsukker
3 /4 dl hvidvinseddike
8 små skalotteløg
2 gulerødder i skrå skiver
2 dl kokosmælk
3 tsk. sambal oelek (stærk chilipasta)
1 lille ds. bambusskud i skiver
1 rød peber frugt i tynde strimler
1 ds. minimajs

Tilbeh
ør:
Jasminris eller ægnudler.


Marinér fisken i sojasauce i køleskab ca. 1 time. Varm olien i en wok. Svits hvidløg og ingefær kort. Tilsæt tomatpuré, vand, rørsukker og hvidvinseddike. Kom løg, gulerødder og peberfrugt i, og kog i 5 min. Resten af ingredienserne tilsættes og koger med et kort øjeblik. Fisken vendes i retten og damper med til sidst. Server med ris eller nudler. 

17 marts 2002
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.