Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad

Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

Ny undersøgelse: Vi glemmer mad i bunden af fryseren

Halvdelen af os har mad i fryseren, som er mere end et år gammelt, og da vi ikke kan overskue andet, ender madvarerne ofte i skraldespanden. Især kød frister en tilværelse nederst i fryseren, og når vi afrimer den, smides det typisk ud.
En ny undersøgelse fra Epinion for Stop Spild af Mad og Søndagsavisen viser, at vi er elendige til at opbevare frysevarer. Vi mærker ikke poserne med oplysninger om dato og indhold, og når man står med en uidentificerbar isklump i hånden, er skraldespanden den nærmeste løsning.

Husk at sætte etiketter på som i gamle dage

Vi ved jo godt – efterhånden – at maden ikke holder evigt i fryseren. Rester fra en gryderet kan fx kun holde sig nogle måneder, og det samme gælder fisk. Vi er gode nok til at fryse ned, og intentionen er selvfølgelig at spise maden senere, men vi har for travlt og får ikke sat etiketter på fryseposerne.

Desuden holder vi ikke orden i fryseren, men fylder bare ovenpå, og derfor hober den ældste mad sig op i bunden. Det er logisk nok og meget menneskeligt, men dårligt for vores privatøkonomi og samfundsmæssigt et kæmpe problem. Danskerne smider jo tonsvis af ganske udmærket mad ud årligt.

Vi får det aldrig spist

I en pressemeddelse fra Stop Spild af Mad står: "Undersøgelsen afslører at 45% af danskerne har mad liggende i fryseren, der aldrig bliver brugt. Ifølge undersøgelsen er det ren og skær forglemmelse for fire ud af fem af os, når vi ikke får spist maden i vores fryser. Det er især kød og kødprodukter (48%), rester fra aftensmaden og lign. (47%), grøntsager (31%) og brød og bagværk (22%), vi glemmer at spise, og halvdelen af os har maden liggende i fryseren i over et år, inden den bliver smidt ud." 

31. august 2015
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...