Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad

Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

Ny undersøgelse: Vi glemmer mad i bunden af fryseren

Halvdelen af os har mad i fryseren, som er mere end et år gammelt, og da vi ikke kan overskue andet, ender madvarerne ofte i skraldespanden. Især kød frister en tilværelse nederst i fryseren, og når vi afrimer den, smides det typisk ud.
En ny undersøgelse fra Epinion for Stop Spild af Mad og Søndagsavisen viser, at vi er elendige til at opbevare frysevarer. Vi mærker ikke poserne med oplysninger om dato og indhold, og når man står med en uidentificerbar isklump i hånden, er skraldespanden den nærmeste løsning.

Husk at sætte etiketter på som i gamle dage

Vi ved jo godt – efterhånden – at maden ikke holder evigt i fryseren. Rester fra en gryderet kan fx kun holde sig nogle måneder, og det samme gælder fisk. Vi er gode nok til at fryse ned, og intentionen er selvfølgelig at spise maden senere, men vi har for travlt og får ikke sat etiketter på fryseposerne.

Desuden holder vi ikke orden i fryseren, men fylder bare ovenpå, og derfor hober den ældste mad sig op i bunden. Det er logisk nok og meget menneskeligt, men dårligt for vores privatøkonomi og samfundsmæssigt et kæmpe problem. Danskerne smider jo tonsvis af ganske udmærket mad ud årligt.

Vi får det aldrig spist

I en pressemeddelse fra Stop Spild af Mad står: "Undersøgelsen afslører at 45% af danskerne har mad liggende i fryseren, der aldrig bliver brugt. Ifølge undersøgelsen er det ren og skær forglemmelse for fire ud af fem af os, når vi ikke får spist maden i vores fryser. Det er især kød og kødprodukter (48%), rester fra aftensmaden og lign. (47%), grøntsager (31%) og brød og bagværk (22%), vi glemmer at spise, og halvdelen af os har maden liggende i fryseren i over et år, inden den bliver smidt ud." 

31 august 2015
0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...