Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad

Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

Solsikkeolie - vindruekerneolie - olivenolie: Hvilken er bedst som madolie?
Solsikkeolie - vindruekerneolie - olivenolie: Hvilken er bedst som madolie? Foto: iStock

En ting afslører om du skal stege i olien

Den første ting man børn tage ind i sine overvejelser, når man skal vælge en god olie at stege i er smagen og her spiller en enkelt ting ind.

Om olien er koldpresset eller varmebehandlet. Koldpressede olier får nemlig ofte en harsk smag, når de varmes op.

Til søndagsavisen fortæller Erik Schwærter, der er gastronom og underviser, at han altid fraråder sine elever at stege i koldpressede olier - og alle typer olivenolier generelt, fordi de smager af for meget.

Til gengæld anbefaler han at stege i smagsneutrale olier som rapsolie eller vindruekerneolie - eller i solsikkeolie eller kokosolie, hvis man kan lide smagen af det i sin ret.

Få styr på de tre typer fedt

Der er mange forskellige madolier på hylderne i butikkerne. Selvom smagen er i top, så kan olien alligevel godt være sundhedsskadelig. Det afhænger af:

  1. hvilke fedtsyre olien består af
  2. hvordan olien anvendes

De er tre typer af fedtsyrer i madolier. De er alle tilstede i de forskellige madolier, men i forskellig koncentration. De tre typer er: 

Læs også:

Sådan pakker du den perfekte picnickurv

Invitér på en dag i det grønne – i skoven eller på landet. Vi guider dig til den perfekte madkurv, som falder i alles smag.

  • Fleurmættede fedtsyrer. Denne type er hovedbestanddelen i fedtsyrerne i fisk og visse former for frø
  • Umættede fedtsyrer. Stor koncentration i blandt andet avocado, oliven, raps og mandler.
  • Mættede fedtstoffer. Den dominerende type af fedtsyre i animalsk fedt som f.eks. smør og i kokosolie.  

Professor indsamler stegerester

Leicester School of Pharmacy på Montfort University i Leicester udførte et team ledet af professor Martin Grootveld for nyligt et snedigt forsøg. De fik et antal Leicester-borgere til at overgive deres olierester fra deres stegning til forskningsteamet.

Disse rester undersøgte forskerne derefter for at finde ud af, hvilke typer af olie, der efter stegning indholdt den største forekomst af oxiderede fedtstoffer.

Teamet kiggede specifik efter mængden af aldehyder i stegeresterne. Aldehyder i selv små mængder kædes nemlig sammen med en forøget risiko for hjertesygdomme og kræft. 

Smør bestod testen

Den største koncentration af aldehyder i stegeresterne fandt Martin Grootveld i majsolie og solsikkerolie. Det får Martin Grootveld til at konkludere følgende: 

- Solsikkeolie og majsolie er fint, sålænge de ikke udsættes for stærk varme - som under stegning.

Olivenolie og raspolie klarede testen meget bedre. Disse former for madolie efterlod langt færre aldehyder. Det overraskende var, at det samme gjorde sig gældende for smør og gåsefedt. 

Professor Martin Grootveld foretrækker faktisk selv på baggrund af sine forskningsresultater at stege i smør med mange mættede fedtsyrer frem for for eksempel majs- og solsikkeolie med mange flerumættede fedtsyrer. 

Læs også:

3 ting du ALDRIG må gøre i en bil med manuel gearkasse

Vi har alle vores helt egne kørevaner, men hvis du har for vane at gøre disse 3 ting, så skal du ændre det med det samme.

 
Den bedste madolie er ifølge Martin Grootveld olivenolie.  

5 råd til sikker stegning

Kort fortalt så har Martin Grootveld på bagrund af sit teams forskningsresultater 5 essentielle budskaber til sund brug af madolier og fedtstoffer til madlavning:

  1. Forsøg at stege mindre - særligt på høje temperatur. 
  2. Skru ned for forbruget af olie
  3. Fjern overskudolie fra overfladen af de stegte madvarer, eventuelt med et stykke køkkerulle. 
  4. Vælg mættede eller umættede fedtstoffer til stegning. Ikke fordi de i sig selv er sundere, men når stegesubstanser med overvægt af denne type fedstoffer anvendes, så efterlader de færre skadelige stoffer. 
  5. Den ideele stegeollie er ifølge Martin Grotveld olivenolie, fordi den indholder den ideele kombination af mættede og umættede fedtsyrer, og kun små doser af flerumættede fedtsyrer (10 %).

Her i dette engelsksprogede skema kan man se fordelingen af de tre fedtsyrer på 9 forskellige madolier og fedtstoffer. 

 
  • Polyunsaturated = flerumættet
  • Monounsaturated = enkeltumættete = umættet
  • Saturated = mættet
 

 Kilde: BBC

13. februar 2018
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

7 ting du ALDRIG må putte i mikrobølgeovnen

Mad Det er altid skønt med lækre rester i køleskabet fra dagen før, som efter en tur i mikroovnen, fungerer fint som et nemt aftenmåltid. Men, det er ikke alle fødevarer som tåler en tur i mikroovnen. Læs med og find ud af hvilke. 

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to skønne varianter af kartoffelsalat baseret på creme fraiche og ymer.

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...