Bruger du din madolie korrekt?

Mad

Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sikker stegning.

Solsikkeolie - vindruekerneolie - olivenolie: Hvilken er bedst som madolie?
Solsikkeolie - vindruekerneolie - olivenolie: Hvilken er bedst som madolie? Foto: iStock

Få styr på de tre typer fedt

Der er mange forskellige madolier på hylderne i butikkerne. Selvom smagen er i top, så kan olien alligevel godt være sundhedsskadelig. Det afhænger af:

  1. hvilke fedtsyre olien består af
  2. hvordan olien anvendes

De er tre typer af fedtsyrer i madolier. De er alle tilstede i de forskellige madolier, men i forskellig koncentration. De tre typer er: 

  • Fleurmættede fedtsyrer. Denne type er hovedbestanddelen i fedtsyrerne i fisk og visse former for frø
  • Umættede fedtsyrer. Stor koncentration i blandt andet avocado, oliven, raps og mandler.
  • Mættede fedtstoffer. Den dominerende type af fedtsyre i animalsk fedt som f.eks. smør og i kokosolie.  

Enkelt trick til afsløre dårlig madolie

Det kræver grundig forskning at bestemme, hvilken madolie der er den sundeste. Der findes dog et enkelt trick, som man som almindelig husmor eller husfar kan bruge som indikator for, om en madolie egner sund at bruge til stegning:

– "Hvis olien størkner, når du putter den i køleskabet, så kan den bruges til stegning," siger helsevejleder Susy Grundahl til Søndagsavisen. 

Professor indsamler stegerester

Leicester School of Pharmacy på Montfort University i Leicester udførte et team ledet af professor Martin Grootveld for nyligt et snedigt forsøg. De fik et antal Leicester-borgere til at overgive deres olierester fra deres stegning til forskningsteamet.

Disse rester undersøgte forskerne derefter for at finde ud af, hvilke typer af olie, der efter stegning indholdt den største forekomst af oxiderede fedtstoffer.

Læs også: 10 grill-tricks, der gør grillsæsonen til en leg

Teamet kiggede specifik efter mængden af aldehyder i stegeresterne. Aldehyder i selv små mængder kædes nemlig sammen med en forøget risiko for hjertesygdomme og kræft. 

Smør bestod testen

Den største koncentration af aldehyder i stegeresterne fandt Martin Grootveld i majsolie og solsikkerolie. Det får Martin Grootveld til at konkludere følgende: 

- Solsikkeolie og majsolie er fint, sålænge de ikke udsættes for stærk varme - som under stegning.

Olivenolie og raspolie klarede testen meget bedre. Disse former for madolie efterlod langt færre aldehyder. Det overraskende var, at det samme gjorde sig gældende for smør og gåsefedt. 

Professor Martin Grootveld foretrækker faktisk selv på baggrund af sine forskningsresultater at stege i smør med mange mættede fedtsyrer frem for for eksempel majs- og solsikkeolie med mange flerumættede fedtsyrer. 

 
Den bedste madolie er ifølge Martin Grootveld olivenolie.  

5 råd til sikker stegning

Kort fortalt så har Martin Grootveld på bagrund af sit teams forskningsresultater 5 essentielle budskaber til sund brug af madolier og fedtstoffer til madlavning:

Læs også: Rene havefliser - sådan gør du

  1. Forsøg at stege mindre - særligt på høje temperatur. 
  2. Skru ned for forbruget af olie
  3. Fjern overskudolie fra overfladen af de stegte madvarer, eventuelt med et stykke køkkerulle. 
  4. Vælg mættede eller umættede fedtstoffer til stegning. Ikke fordi de i sig selv er sundere, men når stegesubstanser med overvægt af denne type fedstoffer anvendes, så efterlader de færre skadelige stoffer. 
  5. Den ideele stegeollie er ifølge Martin Grotveld olivenolie, fordi den indholder den ideele kombination af mættede og umættede fedtsyrer, og kun små doser af flerumættede fedtsyrer (10 %).

Her i dette engelsksprogede skema kan man se fordelingen af de tre fedtsyrer på 9 forskellige madolier og fedtstoffer. 

 
  • Polyunsaturated = flerumættet
  • Monounsaturated = enkeltumættete = umættet
  • Saturated = mættet
 

 Kilde: BBC

3 maj 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...