Fire opskrifter på brød - Focaccia, fougasse, gulerod og spelt

Mad

Hjemmebagt brød smager dejligt. Og selve det at bage kan være rigtig hyggeligt. Her får du fire opskrifter på lækkert brød – lige til at gå til. Focacciabrød, fougasse, gulerodsboller og speltbrød.

Focacciabrød
1 stk.

25 g gær
2 dl lunkent vand
1 spsk. salt
 
3 spsk. olivenolie
ca. 500 g hvedemel
2 spsk. olivenolie
1 tsk. groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olivenolie sam
t hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time et varmt sted. Slå dejen ned, ælt den let igennem, og rul den ud til en stor firkant, der er ca. 1 cm tyk.

Læg dejen på en bageplade beklædt med bagepapir, tr
yk nogle små fordybninger ned i dejen med fingrene, og dryp først med olivenolie og derefter med salt. Lad focacciaen hæve 45 min., og bag den så ved 250° i ca. 10 min.

Fougasse med mozzarella & parmaskinke

Snackbrød til 6-8 personer
25 g gær
4 dl vand
1 tsk. salt
150 g durumhvedemel
ca. 400 g hvedemel
75 g grøn pesto
70 g lufttørret parmaskinke
200 g frisk mozzarellaost
olivenolie til pensling
evt. lidt groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt og durumhvedemel. Kom hvedemelet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time dækket med plastfilm. Rul dejen ud til en stor firkant, og smør med pesto.

Fordel parmaskinken og mozzarellaosten i tynde skiver på den ene halvdel, og fold den anden halvdel hen over. Skær nogle snit i brødet, og læg det til hævning i 30 min. på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl det med olivenolie, og drys evt. med salt. Bag brødet 15-20 min. ved 250°, og spis det, mens det er lunt. Brødet kan fryses og genopvarmes.

Gulerodsboller med to slags kerner

18 boller
25 g gær

3 dl lunkent vand
3 dl yoghurt naturel
1 spsk. salt
1 tsk. sukker
200 g revet gulerod
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner
100 g majsgryn
ca. 3/4 kg hvedemel

Rør gæren ud i vand, og tilsæt yoghurt, salt, sukker, gulerod, kerner og majsgryn. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Sæt dejen til hævning - dæk den med et fugtigt viskestykke - i ca. 1 time. Slå dejen ned, og form den til 18 boller. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse, og bag dem ved 225° i 15-20 min.

På næste side kan du læse opskriften på speltbrød med øl, og få tips til, hvordan du bager det bedste brød. #br

Speltbrød bagt med øl
1 stort brød
25 g gær
3 dl vand
1 pilsner
1 spsk. salt
1 knsp. sukker
500 g speltmel
ca. 500 g hvedemel

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt øl, salt, sukker og speltmel. Rør hvedemelet i dejen lidt ad gangen, og ælt den godt igennem.
Kom dejen i en stor skål, dæk den med et fugtigt viskestykke, og sæt den til hævning et koldt sted i 3-4 timer.

Ælt dejen let igennem, form den til et stort brød, og læg det til hævning på en bageplade under et fugtigt viskestykke et koldt sted i ca. 3 timer. Bag brødet 10 min. ved 225°, sænk temperaturen til 200°, og bag det endnu 30 min.

Enkle bagertips:

  • Rør altid gæren ud i lunkenvæske. Er væsken for varm, dræbes gæren. Hvis du kommer en anelse sukker i væsken, kommer der hurtigt gang i gæren.
  • Sørg altid for at ælte dejen godt igennem. Det er vigtigt, fordi det er med til at udvikle melets gluten og give dejen en god konsistens.
  • Læg altid et fugtigt viskestykke eller plastfilm over skålen, når dejen sættes til hævning, så dejen ikke tørrer ud. Resultatet er en flot sprød skorpe.
  • Det er bedst at bage store brød nederst i ovnen og små brød midt i ovnen.
  • Du kan mærke, om brødet er færdigbagt, ved at banke under bunden - lyder det hult, er brødet færdigt.
  • Alt gærbrød kan fryses. Gærbrød bagt med meget lidt eller helt uden fedtstof bør pakkes i en tyk plastpose, mens det stadig er lunt, og fryses, så snart det er afkølet.
03 oktober 2003
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.