Fire opskrifter på brød - Focaccia, fougasse, gulerod og spelt

Mad

Hjemmebagt brød smager dejligt. Og selve det at bage kan være rigtig hyggeligt. Her får du fire opskrifter på lækkert brød – lige til at gå til. Focacciabrød, fougasse, gulerodsboller og speltbrød.

Focacciabrød
1 stk.

25 g gær
2 dl lunkent vand
1 spsk. salt
 
3 spsk. olivenolie
ca. 500 g hvedemel
2 spsk. olivenolie
1 tsk. groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olivenolie sam
t hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time et varmt sted. Slå dejen ned, ælt den let igennem, og rul den ud til en stor firkant, der er ca. 1 cm tyk.

Læg dejen på en bageplade beklædt med bagepapir, tr
yk nogle små fordybninger ned i dejen med fingrene, og dryp først med olivenolie og derefter med salt. Lad focacciaen hæve 45 min., og bag den så ved 250° i ca. 10 min.

Fougasse med mozzarella & parmaskinke

Snackbrød til 6-8 personer
25 g gær
4 dl vand
1 tsk. salt
150 g durumhvedemel
ca. 400 g hvedemel
75 g grøn pesto
70 g lufttørret parmaskinke
200 g frisk mozzarellaost
olivenolie til pensling
evt. lidt groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt og durumhvedemel. Kom hvedemelet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time dækket med plastfilm. Rul dejen ud til en stor firkant, og smør med pesto.

Fordel parmaskinken og mozzarellaosten i tynde skiver på den ene halvdel, og fold den anden halvdel hen over. Skær nogle snit i brødet, og læg det til hævning i 30 min. på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl det med olivenolie, og drys evt. med salt. Bag brødet 15-20 min. ved 250°, og spis det, mens det er lunt. Brødet kan fryses og genopvarmes.

Gulerodsboller med to slags kerner

18 boller
25 g gær

3 dl lunkent vand
3 dl yoghurt naturel
1 spsk. salt
1 tsk. sukker
200 g revet gulerod
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner
100 g majsgryn
ca. 3/4 kg hvedemel

Rør gæren ud i vand, og tilsæt yoghurt, salt, sukker, gulerod, kerner og majsgryn. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Sæt dejen til hævning - dæk den med et fugtigt viskestykke - i ca. 1 time. Slå dejen ned, og form den til 18 boller. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse, og bag dem ved 225° i 15-20 min.

På næste side kan du læse opskriften på speltbrød med øl, og få tips til, hvordan du bager det bedste brød. #br

Speltbrød bagt med øl
1 stort brød
25 g gær
3 dl vand
1 pilsner
1 spsk. salt
1 knsp. sukker
500 g speltmel
ca. 500 g hvedemel

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt øl, salt, sukker og speltmel. Rør hvedemelet i dejen lidt ad gangen, og ælt den godt igennem.
Kom dejen i en stor skål, dæk den med et fugtigt viskestykke, og sæt den til hævning et koldt sted i 3-4 timer.

Ælt dejen let igennem, form den til et stort brød, og læg det til hævning på en bageplade under et fugtigt viskestykke et koldt sted i ca. 3 timer. Bag brødet 10 min. ved 225°, sænk temperaturen til 200°, og bag det endnu 30 min.

Enkle bagertips:

  • Rør altid gæren ud i lunkenvæske. Er væsken for varm, dræbes gæren. Hvis du kommer en anelse sukker i væsken, kommer der hurtigt gang i gæren.
  • Sørg altid for at ælte dejen godt igennem. Det er vigtigt, fordi det er med til at udvikle melets gluten og give dejen en god konsistens.
  • Læg altid et fugtigt viskestykke eller plastfilm over skålen, når dejen sættes til hævning, så dejen ikke tørrer ud. Resultatet er en flot sprød skorpe.
  • Det er bedst at bage store brød nederst i ovnen og små brød midt i ovnen.
  • Du kan mærke, om brødet er færdigbagt, ved at banke under bunden - lyder det hult, er brødet færdigt.
  • Alt gærbrød kan fryses. Gærbrød bagt med meget lidt eller helt uden fedtstof bør pakkes i en tyk plastpose, mens det stadig er lunt, og fryses, så snart det er afkølet.
3 oktober 2003
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.