Fire opskrifter på brød - Focaccia, fougasse, gulerod og spelt

Mad

Hjemmebagt brød smager dejligt. Og selve det at bage kan være rigtig hyggeligt. Her får du fire opskrifter på lækkert brød – lige til at gå til. Focacciabrød, fougasse, gulerodsboller og speltbrød.

Focacciabrød
1 stk.

25 g gær
2 dl lunkent vand
1 spsk. salt
 
3 spsk. olivenolie
ca. 500 g hvedemel
2 spsk. olivenolie
1 tsk. groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olivenolie sam
t hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time et varmt sted. Slå dejen ned, ælt den let igennem, og rul den ud til en stor firkant, der er ca. 1 cm tyk.

Læg dejen på en bageplade beklædt med bagepapir, tr
yk nogle små fordybninger ned i dejen med fingrene, og dryp først med olivenolie og derefter med salt. Lad focacciaen hæve 45 min., og bag den så ved 250° i ca. 10 min.

Fougasse med mozzarella & parmaskinke

Snackbrød til 6-8 personer
25 g gær
4 dl vand
1 tsk. salt
150 g durumhvedemel
ca. 400 g hvedemel
75 g grøn pesto
70 g lufttørret parmaskinke
200 g frisk mozzarellaost
olivenolie til pensling
evt. lidt groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt og durumhvedemel. Kom hvedemelet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time dækket med plastfilm. Rul dejen ud til en stor firkant, og smør med pesto.

Fordel parmaskinken og mozzarellaosten i tynde skiver på den ene halvdel, og fold den anden halvdel hen over. Skær nogle snit i brødet, og læg det til hævning i 30 min. på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl det med olivenolie, og drys evt. med salt. Bag brødet 15-20 min. ved 250°, og spis det, mens det er lunt. Brødet kan fryses og genopvarmes.

Gulerodsboller med to slags kerner

18 boller
25 g gær

3 dl lunkent vand
3 dl yoghurt naturel
1 spsk. salt
1 tsk. sukker
200 g revet gulerod
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner
100 g majsgryn
ca. 3/4 kg hvedemel

Rør gæren ud i vand, og tilsæt yoghurt, salt, sukker, gulerod, kerner og majsgryn. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Sæt dejen til hævning - dæk den med et fugtigt viskestykke - i ca. 1 time. Slå dejen ned, og form den til 18 boller. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse, og bag dem ved 225° i 15-20 min.

På næste side kan du læse opskriften på speltbrød med øl, og få tips til, hvordan du bager det bedste brød. #br

Speltbrød bagt med øl
1 stort brød
25 g gær
3 dl vand
1 pilsner
1 spsk. salt
1 knsp. sukker
500 g speltmel
ca. 500 g hvedemel

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt øl, salt, sukker og speltmel. Rør hvedemelet i dejen lidt ad gangen, og ælt den godt igennem.
Kom dejen i en stor skål, dæk den med et fugtigt viskestykke, og sæt den til hævning et koldt sted i 3-4 timer.

Ælt dejen let igennem, form den til et stort brød, og læg det til hævning på en bageplade under et fugtigt viskestykke et koldt sted i ca. 3 timer. Bag brødet 10 min. ved 225°, sænk temperaturen til 200°, og bag det endnu 30 min.

Enkle bagertips:

  • Rør altid gæren ud i lunkenvæske. Er væsken for varm, dræbes gæren. Hvis du kommer en anelse sukker i væsken, kommer der hurtigt gang i gæren.
  • Sørg altid for at ælte dejen godt igennem. Det er vigtigt, fordi det er med til at udvikle melets gluten og give dejen en god konsistens.
  • Læg altid et fugtigt viskestykke eller plastfilm over skålen, når dejen sættes til hævning, så dejen ikke tørrer ud. Resultatet er en flot sprød skorpe.
  • Det er bedst at bage store brød nederst i ovnen og små brød midt i ovnen.
  • Du kan mærke, om brødet er færdigbagt, ved at banke under bunden - lyder det hult, er brødet færdigt.
  • Alt gærbrød kan fryses. Gærbrød bagt med meget lidt eller helt uden fedtstof bør pakkes i en tyk plastpose, mens det stadig er lunt, og fryses, så snart det er afkølet.
3 oktober 2003
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.