Fire opskrifter på brød - Focaccia, fougasse, gulerod og spelt

Mad

Hjemmebagt brød smager dejligt. Og selve det at bage kan være rigtig hyggeligt. Her får du fire opskrifter på lækkert brød – lige til at gå til. Focacciabrød, fougasse, gulerodsboller og speltbrød.

Focacciabrød
1 stk.

25 g gær
2 dl lunkent vand
1 spsk. salt
 
3 spsk. olivenolie
ca. 500 g hvedemel
2 spsk. olivenolie
1 tsk. groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olivenolie sam
t hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time et varmt sted. Slå dejen ned, ælt den let igennem, og rul den ud til en stor firkant, der er ca. 1 cm tyk.

Læg dejen på en bageplade beklædt med bagepapir, tr
yk nogle små fordybninger ned i dejen med fingrene, og dryp først med olivenolie og derefter med salt. Lad focacciaen hæve 45 min., og bag den så ved 250° i ca. 10 min.

Fougasse med mozzarella & parmaskinke

Snackbrød til 6-8 personer
25 g gær
4 dl vand
1 tsk. salt
150 g durumhvedemel
ca. 400 g hvedemel
75 g grøn pesto
70 g lufttørret parmaskinke
200 g frisk mozzarellaost
olivenolie til pensling
evt. lidt groft salt

Rør gæren ud i lunkent vand, tilsæt salt og durumhvedemel. Kom hvedemelet i lidt ad gangen. Ælt dejen godt igennem, og sæt den til hævning 1 time dækket med plastfilm. Rul dejen ud til en stor firkant, og smør med pesto.

Fordel parmaskinken og mozzarellaosten i tynde skiver på den ene halvdel, og fold den anden halvdel hen over. Skær nogle snit i brødet, og læg det til hævning i 30 min. på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl det med olivenolie, og drys evt. med salt. Bag brødet 15-20 min. ved 250°, og spis det, mens det er lunt. Brødet kan fryses og genopvarmes.

Gulerodsboller med to slags kerner

18 boller
25 g gær

3 dl lunkent vand
3 dl yoghurt naturel
1 spsk. salt
1 tsk. sukker
200 g revet gulerod
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner
100 g majsgryn
ca. 3/4 kg hvedemel

Rør gæren ud i vand, og tilsæt yoghurt, salt, sukker, gulerod, kerner og majsgryn. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen godt igennem. Sæt dejen til hævning - dæk den med et fugtigt viskestykke - i ca. 1 time. Slå dejen ned, og form den til 18 boller. Lad bollerne hæve til dobbelt størrelse, og bag dem ved 225° i 15-20 min.

På næste side kan du læse opskriften på speltbrød med øl, og få tips til, hvordan du bager det bedste brød. #br

Speltbrød bagt med øl
1 stort brød
25 g gær
3 dl vand
1 pilsner
1 spsk. salt
1 knsp. sukker
500 g speltmel
ca. 500 g hvedemel

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt øl, salt, sukker og speltmel. Rør hvedemelet i dejen lidt ad gangen, og ælt den godt igennem.
Kom dejen i en stor skål, dæk den med et fugtigt viskestykke, og sæt den til hævning et koldt sted i 3-4 timer.

Ælt dejen let igennem, form den til et stort brød, og læg det til hævning på en bageplade under et fugtigt viskestykke et koldt sted i ca. 3 timer. Bag brødet 10 min. ved 225°, sænk temperaturen til 200°, og bag det endnu 30 min.

Enkle bagertips:

  • Rør altid gæren ud i lunkenvæske. Er væsken for varm, dræbes gæren. Hvis du kommer en anelse sukker i væsken, kommer der hurtigt gang i gæren.
  • Sørg altid for at ælte dejen godt igennem. Det er vigtigt, fordi det er med til at udvikle melets gluten og give dejen en god konsistens.
  • Læg altid et fugtigt viskestykke eller plastfilm over skålen, når dejen sættes til hævning, så dejen ikke tørrer ud. Resultatet er en flot sprød skorpe.
  • Det er bedst at bage store brød nederst i ovnen og små brød midt i ovnen.
  • Du kan mærke, om brødet er færdigbagt, ved at banke under bunden - lyder det hult, er brødet færdigt.
  • Alt gærbrød kan fryses. Gærbrød bagt med meget lidt eller helt uden fedtstof bør pakkes i en tyk plastpose, mens det stadig er lunt, og fryses, så snart det er afkølet.
3 oktober 2003
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.