Sådan laver du en risalamande, der overrasker og inspirerer

Mad

Når risalamanden bliver sat på julebordet følger kirsebærsaucen automatisk med. Men hvem siger, at tilbehøret skal være lavet af kirsebær? Prøv nogle af disse lækre tips til, hvordan du spicer din risalamande op med f.eks. kiwi, appelsin eller svesker.

Sådan tryller du med din risalamande 

Risalamande er en dansk juletradition, der kendes fra omkring 1900 – og vi har lappet den i os lige siden. Den traditionelle risalamande laves af ris, mælk sukker, vanilje, flødeskum og mandler med en lækker kirsebærsauce som topping. Men hvem siger at kirskebærsaucen behøver at være det naturlige valg? Vi har fundet tips og tricks til, hvordan du kan "krydre" din traditionelle risalamande og overraske dine middagsgæster med en ny smagsoplevelse. 

Prøv f.eks. en af de alternative toppings og saucer, vi har fået anbefalet af vores læsere.

Sveskesirup

Hvis du kan lide svesker er denne sauce idéel for dig. Svesker er en tørret frugt, der med dens høje fiberindhold, burde bruges til meget mere end tilbehør til julestegen. Brug f.eks. sveskerne til en lækker sveskesirup til din risalamande.  
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1 pose svesker med sten
  • 0.75 liter vand
  • 1,4 kilo sukker
  • 50 vaniljesukker
  • 2 Vaniljestænger
Alle ingredienser bringes i kog, og når det koger skrues ned, så det står og småsimrer. Røres lidt indimellem. Skal cirka simre i 1-2 timer eller til det har konsistens som sirup. Det er vigtigt, at det er svesker med sten, da siruppen ellers bliver grumset. Det bliver en stor portion, så hvis I ikke er så mange om ris á la manden, kan opskriften med fordel halveres.

Opskriften indsendt af Eva Sloth fra Struer. 

Kiwisauce

Er kiwi derimod en frugt du ikke kan få nok af, burde du prøve denne lækre kiwisauce til din risalamande. Kiwi har længe været kendt som en utrolig sund frugt med sit høje indhold af antioxidanter og næsten dobbelt så mange C-vitaminer som appelsiner, så hvorfor ikke bruge mere af den slags i madlavningen. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 4 modne kiwifrugter
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1/2 tsk vaniljesukker
Kog vand og sukker og lad det koge kraftigt i 1 minut. Tag gryden af og lad sukkerlagen blive helt kold. Skræl kiwierne og blend dem til puré sammen med sukkerlagen. Smag til med vaniljesukker.

Opskriften indsendt af Jennie Jensen, Agedrup.

Blommer i madeira

Saftige blommer er en ting der næsten ikke kan undværes i sommerperioden. Alt efter sort kan man plukke blommer fra midt på sommeren og frem til oktober. Hvis du er smart gemmer du et par stykker i fryseren, så du kan lave denne lækre opkrift på blommer i madeira til din risalamande. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1/2 kilo blommer
  • 1 dl vand
  • 250 gram sukker
  • 1 dl madeira
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk atamon
Smelt sukkeret i vandet. Lad det bruse op og afkøl derefter. Tilsæt vaniljesukker, madeira og atamon. Kom de halve udstenede blommer i - de kan også skæres i tern og må gerne være fra fryseren. Dæk gryden med et viskestykke og rør i dem med mellemrum. Sæt dem køligt - de må gerne trække nogle dage før brug.

Opskriften indsendt af Lis Johansen, Bylderup Bov.

Appelsinsauce

Hvis du vil prøve en lidt "friskere" sauce til din risalamande, så prøv denne appelsinsauce. Appelsiner er ofte brugt til marmelade, syltetøj eller géle – men hvorfor ikke prøve med en appelsinsauce til juledesserten. 

Foto: Kirsten Hansen, idényt

  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • Saft af 4 appelsiner
  • Saft af 2 mandariner
  • 50 g lys muscovadosukker
  • 50 g sukker
  • 2 spsk appelsin/chilisirup
Alle ingredienser varmes op i en lille gryde, så sukkeret smelter.

Opskriften indsendt af Hanne Grønborg Hansen, Græsted.

Hvis du serverer en af ovenstående forslag sammen med din risalamande, er vi sikre på, at du både overrasker og inspirerer dine middagsgæster. 

1 december 2014
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.