Sådan laver du en risalamande, der overrasker og inspirerer

Mad

Når risalamanden bliver sat på julebordet følger kirsebærsaucen automatisk med. Men hvem siger, at tilbehøret skal være lavet af kirsebær? Prøv nogle af disse lækre tips til, hvordan du spicer din risalamande op med f.eks. kiwi, appelsin eller svesker.

Sådan tryller du med din risalamande 

Risalamande er en dansk juletradition, der kendes fra omkring 1900 – og vi har lappet den i os lige siden. Den traditionelle risalamande laves af ris, mælk sukker, vanilje, flødeskum og mandler med en lækker kirsebærsauce som topping. Men hvem siger at kirskebærsaucen behøver at være det naturlige valg? Vi har fundet tips og tricks til, hvordan du kan "krydre" din traditionelle risalamande og overraske dine middagsgæster med en ny smagsoplevelse. 

Prøv f.eks. en af de alternative toppings og saucer, vi har fået anbefalet af vores læsere.

Sveskesirup

Hvis du kan lide svesker er denne sauce idéel for dig. Svesker er en tørret frugt, der med dens høje fiberindhold, burde bruges til meget mere end tilbehør til julestegen. Brug f.eks. sveskerne til en lækker sveskesirup til din risalamande.  
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1 pose svesker med sten
  • 0.75 liter vand
  • 1,4 kilo sukker
  • 50 vaniljesukker
  • 2 Vaniljestænger
Alle ingredienser bringes i kog, og når det koger skrues ned, så det står og småsimrer. Røres lidt indimellem. Skal cirka simre i 1-2 timer eller til det har konsistens som sirup. Det er vigtigt, at det er svesker med sten, da siruppen ellers bliver grumset. Det bliver en stor portion, så hvis I ikke er så mange om ris á la manden, kan opskriften med fordel halveres.

Opskriften indsendt af Eva Sloth fra Struer. 

Kiwisauce

Er kiwi derimod en frugt du ikke kan få nok af, burde du prøve denne lækre kiwisauce til din risalamande. Kiwi har længe været kendt som en utrolig sund frugt med sit høje indhold af antioxidanter og næsten dobbelt så mange C-vitaminer som appelsiner, så hvorfor ikke bruge mere af den slags i madlavningen. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 4 modne kiwifrugter
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1/2 tsk vaniljesukker
Kog vand og sukker og lad det koge kraftigt i 1 minut. Tag gryden af og lad sukkerlagen blive helt kold. Skræl kiwierne og blend dem til puré sammen med sukkerlagen. Smag til med vaniljesukker.

Opskriften indsendt af Jennie Jensen, Agedrup.

Blommer i madeira

Saftige blommer er en ting der næsten ikke kan undværes i sommerperioden. Alt efter sort kan man plukke blommer fra midt på sommeren og frem til oktober. Hvis du er smart gemmer du et par stykker i fryseren, så du kan lave denne lækre opkrift på blommer i madeira til din risalamande. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1/2 kilo blommer
  • 1 dl vand
  • 250 gram sukker
  • 1 dl madeira
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk atamon
Smelt sukkeret i vandet. Lad det bruse op og afkøl derefter. Tilsæt vaniljesukker, madeira og atamon. Kom de halve udstenede blommer i - de kan også skæres i tern og må gerne være fra fryseren. Dæk gryden med et viskestykke og rør i dem med mellemrum. Sæt dem køligt - de må gerne trække nogle dage før brug.

Opskriften indsendt af Lis Johansen, Bylderup Bov.

Appelsinsauce

Hvis du vil prøve en lidt "friskere" sauce til din risalamande, så prøv denne appelsinsauce. Appelsiner er ofte brugt til marmelade, syltetøj eller géle – men hvorfor ikke prøve med en appelsinsauce til juledesserten. 

Foto: Kirsten Hansen, idényt

  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • Saft af 4 appelsiner
  • Saft af 2 mandariner
  • 50 g lys muscovadosukker
  • 50 g sukker
  • 2 spsk appelsin/chilisirup
Alle ingredienser varmes op i en lille gryde, så sukkeret smelter.

Opskriften indsendt af Hanne Grønborg Hansen, Græsted.

Hvis du serverer en af ovenstående forslag sammen med din risalamande, er vi sikre på, at du både overrasker og inspirerer dine middagsgæster. 

1 december 2014
0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.