Sådan laver du en risalamande, der overrasker og inspirerer

Mad

Når risalamanden bliver sat på julebordet følger kirsebærsaucen automatisk med. Men hvem siger, at tilbehøret skal være lavet af kirsebær? Prøv nogle af disse lækre tips til, hvordan du spicer din risalamande op med f.eks. kiwi, appelsin eller svesker.

Sådan tryller du med din risalamande 

Risalamande er en dansk juletradition, der kendes fra omkring 1900 – og vi har lappet den i os lige siden. Den traditionelle risalamande laves af ris, mælk sukker, vanilje, flødeskum og mandler med en lækker kirsebærsauce som topping. Men hvem siger at kirskebærsaucen behøver at være det naturlige valg? Vi har fundet tips og tricks til, hvordan du kan "krydre" din traditionelle risalamande og overraske dine middagsgæster med en ny smagsoplevelse. 

Prøv f.eks. en af de alternative toppings og saucer, vi har fået anbefalet af vores læsere.

Sveskesirup

Hvis du kan lide svesker er denne sauce idéel for dig. Svesker er en tørret frugt, der med dens høje fiberindhold, burde bruges til meget mere end tilbehør til julestegen. Brug f.eks. sveskerne til en lækker sveskesirup til din risalamande.  
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1 pose svesker med sten
  • 0.75 liter vand
  • 1,4 kilo sukker
  • 50 vaniljesukker
  • 2 Vaniljestænger
Alle ingredienser bringes i kog, og når det koger skrues ned, så det står og småsimrer. Røres lidt indimellem. Skal cirka simre i 1-2 timer eller til det har konsistens som sirup. Det er vigtigt, at det er svesker med sten, da siruppen ellers bliver grumset. Det bliver en stor portion, så hvis I ikke er så mange om ris á la manden, kan opskriften med fordel halveres.

Opskriften indsendt af Eva Sloth fra Struer. 

Kiwisauce

Er kiwi derimod en frugt du ikke kan få nok af, burde du prøve denne lækre kiwisauce til din risalamande. Kiwi har længe været kendt som en utrolig sund frugt med sit høje indhold af antioxidanter og næsten dobbelt så mange C-vitaminer som appelsiner, så hvorfor ikke bruge mere af den slags i madlavningen. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 4 modne kiwifrugter
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1/2 tsk vaniljesukker
Kog vand og sukker og lad det koge kraftigt i 1 minut. Tag gryden af og lad sukkerlagen blive helt kold. Skræl kiwierne og blend dem til puré sammen med sukkerlagen. Smag til med vaniljesukker.

Opskriften indsendt af Jennie Jensen, Agedrup.

Blommer i madeira

Saftige blommer er en ting der næsten ikke kan undværes i sommerperioden. Alt efter sort kan man plukke blommer fra midt på sommeren og frem til oktober. Hvis du er smart gemmer du et par stykker i fryseren, så du kan lave denne lækre opkrift på blommer i madeira til din risalamande. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1/2 kilo blommer
  • 1 dl vand
  • 250 gram sukker
  • 1 dl madeira
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk atamon
Smelt sukkeret i vandet. Lad det bruse op og afkøl derefter. Tilsæt vaniljesukker, madeira og atamon. Kom de halve udstenede blommer i - de kan også skæres i tern og må gerne være fra fryseren. Dæk gryden med et viskestykke og rør i dem med mellemrum. Sæt dem køligt - de må gerne trække nogle dage før brug.

Opskriften indsendt af Lis Johansen, Bylderup Bov.

Appelsinsauce

Hvis du vil prøve en lidt "friskere" sauce til din risalamande, så prøv denne appelsinsauce. Appelsiner er ofte brugt til marmelade, syltetøj eller géle – men hvorfor ikke prøve med en appelsinsauce til juledesserten. 

Foto: Kirsten Hansen, idényt

  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • Saft af 4 appelsiner
  • Saft af 2 mandariner
  • 50 g lys muscovadosukker
  • 50 g sukker
  • 2 spsk appelsin/chilisirup
Alle ingredienser varmes op i en lille gryde, så sukkeret smelter.

Opskriften indsendt af Hanne Grønborg Hansen, Græsted.

Hvis du serverer en af ovenstående forslag sammen med din risalamande, er vi sikre på, at du både overrasker og inspirerer dine middagsgæster. 

1 december 2014
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.