Sådan laver du en risalamande, der overrasker og inspirerer

Mad

Når risalamanden bliver sat på julebordet følger kirsebærsaucen automatisk med. Men hvem siger, at tilbehøret skal være lavet af kirsebær? Prøv nogle af disse lækre tips til, hvordan du spicer din risalamande op med f.eks. kiwi, appelsin eller svesker.

Sådan tryller du med din risalamande 

Risalamande er en dansk juletradition, der kendes fra omkring 1900 – og vi har lappet den i os lige siden. Den traditionelle risalamande laves af ris, mælk sukker, vanilje, flødeskum og mandler med en lækker kirsebærsauce som topping. Men hvem siger at kirskebærsaucen behøver at være det naturlige valg? Vi har fundet tips og tricks til, hvordan du kan "krydre" din traditionelle risalamande og overraske dine middagsgæster med en ny smagsoplevelse. 

Prøv f.eks. en af de alternative toppings og saucer, vi har fået anbefalet af vores læsere.

Sveskesirup

Hvis du kan lide svesker er denne sauce idéel for dig. Svesker er en tørret frugt, der med dens høje fiberindhold, burde bruges til meget mere end tilbehør til julestegen. Brug f.eks. sveskerne til en lækker sveskesirup til din risalamande.  
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1 pose svesker med sten
  • 0.75 liter vand
  • 1,4 kilo sukker
  • 50 vaniljesukker
  • 2 Vaniljestænger
Alle ingredienser bringes i kog, og når det koger skrues ned, så det står og småsimrer. Røres lidt indimellem. Skal cirka simre i 1-2 timer eller til det har konsistens som sirup. Det er vigtigt, at det er svesker med sten, da siruppen ellers bliver grumset. Det bliver en stor portion, så hvis I ikke er så mange om ris á la manden, kan opskriften med fordel halveres.

Opskriften indsendt af Eva Sloth fra Struer. 

Kiwisauce

Er kiwi derimod en frugt du ikke kan få nok af, burde du prøve denne lækre kiwisauce til din risalamande. Kiwi har længe været kendt som en utrolig sund frugt med sit høje indhold af antioxidanter og næsten dobbelt så mange C-vitaminer som appelsiner, så hvorfor ikke bruge mere af den slags i madlavningen. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 4 modne kiwifrugter
  • 1 dl vand
  • 1 dl sukker
  • 1/2 tsk vaniljesukker
Kog vand og sukker og lad det koge kraftigt i 1 minut. Tag gryden af og lad sukkerlagen blive helt kold. Skræl kiwierne og blend dem til puré sammen med sukkerlagen. Smag til med vaniljesukker.

Opskriften indsendt af Jennie Jensen, Agedrup.

Blommer i madeira

Saftige blommer er en ting der næsten ikke kan undværes i sommerperioden. Alt efter sort kan man plukke blommer fra midt på sommeren og frem til oktober. Hvis du er smart gemmer du et par stykker i fryseren, så du kan lave denne lækre opkrift på blommer i madeira til din risalamande. 
Foto: Kirsten Hansen, idényt
  • 1/2 kilo blommer
  • 1 dl vand
  • 250 gram sukker
  • 1 dl madeira
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 tsk atamon
Smelt sukkeret i vandet. Lad det bruse op og afkøl derefter. Tilsæt vaniljesukker, madeira og atamon. Kom de halve udstenede blommer i - de kan også skæres i tern og må gerne være fra fryseren. Dæk gryden med et viskestykke og rør i dem med mellemrum. Sæt dem køligt - de må gerne trække nogle dage før brug.

Opskriften indsendt af Lis Johansen, Bylderup Bov.

Appelsinsauce

Hvis du vil prøve en lidt "friskere" sauce til din risalamande, så prøv denne appelsinsauce. Appelsiner er ofte brugt til marmelade, syltetøj eller géle – men hvorfor ikke prøve med en appelsinsauce til juledesserten. 

Foto: Kirsten Hansen, idényt

  • Revet skal af 2 økologiske appelsiner
  • Saft af 4 appelsiner
  • Saft af 2 mandariner
  • 50 g lys muscovadosukker
  • 50 g sukker
  • 2 spsk appelsin/chilisirup
Alle ingredienser varmes op i en lille gryde, så sukkeret smelter.

Opskriften indsendt af Hanne Grønborg Hansen, Græsted.

Hvis du serverer en af ovenstående forslag sammen med din risalamande, er vi sikre på, at du både overrasker og inspirerer dine middagsgæster. 

1. december 2014
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.