8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Mad

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisvarer. Se hvilke, der er i farezonen.

 • Øl og avocado

  1. Øl - mangel på humle og vand

  Skål! Lad os klinke, mens vi kan det. Den gyldne bryg er nemlig truet af klimaforandringerne. Det skyldes en stigende mangel på humle og global vandmangel. 

  En amerikansk videnskabelig rapport forudser, at cirka en tredjedel af staterne i USA vil lide under stor vandmangel omkring midten af århundredet. Selvom vand er noget sprøjt for en ægte øldrikker, så er H2-O alligevel hovedingrediensen i øl både under bryggeprocessen og i det færdige produkt.

  Ølproducenter oplever desuden allerede i dag et markant fald i udbudet af humle og en medfølgende stor stigning i råvarepriserne. Det skyldes ikke mindst, at de varmere vintre resulterer i en tidligere høst og i mindre høstudbytte.

  2. Avocado - Guacamole kan forsvinde fra menuen

  Avocado er allevegne i det sydamarikanske køkken - og dermed også i Nordamerika. Avocadoen er også ramt af klimaforandringer og vil være det endnu mere i fremtiden. Lawrence Livermore National Library forudsiger et fald i den globale avocado-produktion på 40 procent over de næste 30 år.

  Den store amerikanske restaurantkæde Chipotle, der specialiserer sig i mexicansk mad, har ligefrem advaret mod, at kæden kan blive nødt til at stoppe med at servere guacamole, hvis temperaturstigninger fortsætter sin himmelflugt. Denne ænding til et varmere klima vil nemlig på sigt sandsynligvis resultere i et drastisk fald i avocadoproduktionen.

 • Æbler, ris, vin og kartofler

  3. Æbler - mindre vinterafkøling

  Mennesket har spist af det forbudte æble, og det smagte dem! I fremtiden kan der dog blive knaphed på det allestedsnærværende æble, og gammelkendte yndlingssorter vil forsvinde fra æblekasserne. Stigningen i middeltemperaturen og de deraf følgende varme vinter er nemlig ikke gode nyheder for æblet. Æbletræet og æbleavlerne har nemlig brug for at blive kølet ned i vinterperioden, hvis produktionen skal vedblive med at være rentabel. Det vil blive vanskeligere med de globalt stigende temperaturer.  

  4. Vin - Hagl og varme

  NEJ, IKKE OGSÅ VIN!

  Jo, produktionen af vindruer til vinfabrikation er også truet af klimaforandringer. Det markant ændrede klima har f.eks. resulteret i, at høsten i det berømte vindistrikt Chateauneuf-du-Pape i dag er blevet flyttet til omkring begyndelsen af september. Høsten faldt tidligere først i oktober måned. 

  Vin er desuden en meget sårbar plante over for det vildere vejr, som klimaforandringerne også har ført med sig. Voldsomme regnskyl og haglstorrme afløst af hedebølger og tørker er i følge Ulrich Fichtner i Der Spiegel blevet mere hyppige i de berømte franske vinregioner. Den slags kan være fatalt for vinhøsten. En enkelt voldstorm haglbyge kan for eksempel komplet ødelægge høsten på en vinmark i løbet af ganske få minutter.  

  5. Ris - vandmangel

  Ris er hovedbestanddelen af kosten i næsten halvdelen af verden. Risproduktion er meget vandkrævende. Derfor er denne afgrøde også truet af faldet i vandressourcer i store dele af verdenen. Landbrugsministeriet i USA forudså allerede i 2005, at risproduktionen globalt kunne falde med mere end 50 procent i løbet af dette århundrede, hvis klimaet ændrede sig til det værre, og her er adgangen til vand den allervigtigste faktor.. 

 • Laks, chokolade og kartofler

  6. Laks - ændring i pH-værdien i havene

  Klimaforandringer har også som en afledt effekt, at pH-værdien i havene gradvist forandrer sig, ligesom mikrobiologien også nemt kan forskubbe sig. Dette er der mange fisk og skaldyr, der er sårbare overfor. Navnlig er det ikke gode tidender for laksen.

  En videnskabelig undersøgelse fra to universiteter i Canada viste for nylig, at laks, der var opdrættet på laboratorier i vand med markant ændring i pH-værdien, udviste en manglende evne til at overføre ilt til deres muskler, når fisken nåede den alder, hvor den under normale omstændigheder vil give sig i kast med den yderst fysisk krævende vandring til gydeområderne. 

  7. Chokolade - højere vækstvilkår 

  Halvdelen af verdens chokolade bliver produceret i ganske få lande i Afrika. I dag er den bedst egnede højde for dyrkning af chokolader mellem 100 og 250 meter over havets overflade. Ifølge en rapport fra 2011 vil chokoladen i fremtiden kræve højere belligende vækstvilkår som følge af temperaturstigningerne. En rapport anslår, at kakaotræet kun vil kunne trives i mellem 450 og 500 meters højde.

  Nu er chokolade ikke en livsnødvendig for mennesker, men det er planten alligevel for mange af bønderne i de berørte afrikanske lande, som vil blive truet på deres levebrød, hvis eller når klimaforandringerne for alvor foldes ud.  

  6. Kartofler - overfladetemperaturen

  Kartoffelproduktionen er truet af et stort fald i udbytte som følge af stigningen i overfladetemperaturen. Det er meget kritisk i visse dele af verdenen, som Sydamerika, hvor kartoflen i hundredevis af afskygninger er selv hjertet i store dele af det sydamerikanske køkken. I Peru er der flere rapporter om, at kartoffelbønder har været tvunget til at flytte deres marker længere og længere op i højderne som følge af stigning i temperaturen.  

  Læs mere om klimaforandringernes indvirkning på fødevareproduktionen på ecowatch.com. Her kan du også finde links til forskningsrapporter og anden dokumentation.

Se alt indhold
4. oktober 2016
Mere om Mad

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk. 

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfu...

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegiftstoffer. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og sikker stegning.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?