8 ting du skal vide inden du fordobler en opskrift på småkager

Mad

Det er små ting og snedig planlægning, der gør forskellen mellem succes og katastrofe for småkagebageren.

Du kan sagtens fordoble en opskrift - men der er dog ting, du skal være opmærksom på.
Du kan sagtens fordoble en opskrift - men der er dog ting, du skal være opmærksom på. Foto: istockphoto

Fordoblingen af småkageopskrifter

Fordobling af småkageopskrifter er en kunst. Man skulle tro, det var let bare at gange alt med 2. Men hånden på hjertet - alle passionerede småkagebagere!  Hvem er det ikke sket for, at ellers idiotsikre småkager er mislykket, fordi der er noget, der er gået galt under fordoblingen af dejen?

Og det er faktisk ikke altid hovedregningen, som er hovedkilden til ulykkerne. Der er andre fejlkilder som skålens størrelse, bagepulveret - og meget mere.

Få 8 gode huskeregler her til, hvordan du med ro i sindet fremover kan fordoble opskrifterne. 

1. Vær sikker på at din dejskål eller din køkkenmaskine kan rumme en dobbeltportion

Ingen har lyst til at være halvvejs igennem en opskrift og så opdage, at dejen kommer til at flyde over i dejskålen. Derfor skal der regnes godt igennem, inden du kaster dig ud i en fordobling af dejen. Hvis du får færten af, at det kommer til at knibe, så skal du alvorligt overveje, om det ikke er bedre at lave to portioner separat. Det kan let blive noget avanceret decimalregning for raketingeniører, du skal ud i. Og det er ikke altid lige let, når man har hænderne nede i småkagebolledejen.

2. Sæt dig ind i hvilke ingredienser, der uden videre kan fordobles

Hovedingredienserne i en småkageopskrift kan i det store hele uden videre fordobles (eller tredobles). Det drejer sig for eksempel om grundingredienser som sukker, mælk, chokolade og tørret frugt. 

Krydderier kan som regel også fordobles, men sørg for at være meget præcis med afmålingen og tag den ikke på øjemål. For meget kanel eller nellike kan ødelægge smagen. Ellers er den eneste ingrediens, som du virkelig skal være varsom med: bagpulver/natron.

Læs også: 9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

3. Regn grundigt efter, før du fordobler bagepulveret eller natron

Bagepulver og natron er drilagtige ingredienser. De tér sig nogle gange mærkeligt, når portionen bliver fordoblet. Det er for eksempel højst sandsynligt bagepulveret, der har været på spil, hvis småkagerne i en fordoblet portion kommer hævet til overstørrelse ud af ovnen, hvorpå de kort efter kollapser. 

For at være på sikre side kan du bruge dette for blandingsforhold: For hver kop mel i opskriften skal du bruge mellem 1 og 1 1/4 teskefuld bagepulver eller en kvart teskefuld natron. Hvis der både skal bagepulver og natron i dejen, så vær omhyggelig med at bevare det rette blandingsforhold mellem de to ingredienser.

4. Undgå at udskifte ingredienser i en dobbeltportion

Det er noget af det sjoveste ved småkagebagning at eksperimentere med at udskifte ingredienserne. Det er altid rart at kunne give gammelkendte opskrifter et personligt touch. 

Det er dog nok bedst at lade være med at eksperimentere for meget med den slags udskiftningsspillere, hvis du er er ude i en dejfordobling. Det er ikke noget problem at udskifte chokoladestykker med nødder eller kirsebær med solbær. Men vær forsigtig med grundingredienser som mel, sukker eller æg. Det kan få balancen i dejen og opskriften til at tippe. 

5. Skriv opskriften ned

Selv om det bare drejer sig om at bruge 2 æg i stedet for ét og 500 gram mel i stedet for 250, så kan du let blive distraheret undervejs og blande nogle tal sammen. 

Hvis du har haft en kort stund med pen og papir, hvor det kun har handlet om regning, så er du på den sikre side. Det kan også anbefales i opskrifter, som du ellers kan på rygradden. Telefonen kan ringe, børnene kan kræve opmærksomhed - og pludselig er du hylet ud af den. 

Læs også: Chokolademousse med Bailey's

6. Del dejen i 2, inden du ruller den ud

Hvis du laver småkager, der skal rulles ud og derefter skæres ud og rulles sammen igen, så kan det anbefales at dele dejen op i 2. Det kan for eksempel være, når du laver kanelhorn. Bordet kan være lille, og processen for besværlig. Du kan også risikere, at den del af dejen, der sidst skal rulles ud, er blevet for blød eller for varm, inden du når frem til den. Det kan også gøre det vanskeligere at bruge udstiksforme på den.  

7. Hold dejen kølig

Der kan gå lang tid, før den sidste plade småkager skal i ovnen. Derfor er det en god idé at holde den dej, som du endnu ikke er gået i gang med, kølig og overdækket. Ellers kan dejen også her blive for blød, og smøret kan begynde at flyde ud. Alt sammen kan sætte sig spor i småkagernes textur. 

8. Køl bagepladerne af

Småkagerne kan smelte eller flyde ud, hvis de bliver fordelt på en brandvarm bradepande, der lige har været i ovnen med den foregående portion. Det problem opstår ofte, når man laver store og dobbeltportioner af småkager. 

Hvis du ikke har tilstrækkeligt mange bageplader, så er det en god íde at holde bagepladerne, der lige har været i ovnen, inde over den kolde hane, så de bliver kølet af, inden de skal genbruges. 

Læs også: Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

Kilde: thekitchn

21 december 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...