8 ting du skal vide inden du fordobler en opskrift på småkager

Mad

Det er små ting og snedig planlægning, der gør forskellen mellem succes og katastrofe for småkagebageren.

Du kan sagtens fordoble en opskrift - men der er dog ting, du skal være opmærksom på.
Du kan sagtens fordoble en opskrift - men der er dog ting, du skal være opmærksom på. Foto: istockphoto

Fordoblingen af småkageopskrifter

Fordobling af småkageopskrifter er en kunst. Man skulle tro, det var let bare at gange alt med 2. Men hånden på hjertet - alle passionerede småkagebagere!  Hvem er det ikke sket for, at ellers idiotsikre småkager er mislykket, fordi der er noget, der er gået galt under fordoblingen af dejen?

Og det er faktisk ikke altid hovedregningen, som er hovedkilden til ulykkerne. Der er andre fejlkilder som skålens størrelse, bagepulveret - og meget mere.

Få 8 gode huskeregler her til, hvordan du med ro i sindet fremover kan fordoble opskrifterne. 

1. Vær sikker på at din dejskål eller din køkkenmaskine kan rumme en dobbeltportion

Ingen har lyst til at være halvvejs igennem en opskrift og så opdage, at dejen kommer til at flyde over i dejskålen. Derfor skal der regnes godt igennem, inden du kaster dig ud i en fordobling af dejen. Hvis du får færten af, at det kommer til at knibe, så skal du alvorligt overveje, om det ikke er bedre at lave to portioner separat. Det kan let blive noget avanceret decimalregning for raketingeniører, du skal ud i. Og det er ikke altid lige let, når man har hænderne nede i småkagebolledejen.

2. Sæt dig ind i hvilke ingredienser, der uden videre kan fordobles

Hovedingredienserne i en småkageopskrift kan i det store hele uden videre fordobles (eller tredobles). Det drejer sig for eksempel om grundingredienser som sukker, mælk, chokolade og tørret frugt. 

Krydderier kan som regel også fordobles, men sørg for at være meget præcis med afmålingen og tag den ikke på øjemål. For meget kanel eller nellike kan ødelægge smagen. Ellers er den eneste ingrediens, som du virkelig skal være varsom med: bagpulver/natron.

Læs også: 4 urter med lang holdbarhed

3. Regn grundigt efter, før du fordobler bagepulveret eller natron

Bagepulver og natron er drilagtige ingredienser. De tér sig nogle gange mærkeligt, når portionen bliver fordoblet. Det er for eksempel højst sandsynligt bagepulveret, der har været på spil, hvis småkagerne i en fordoblet portion kommer hævet til overstørrelse ud af ovnen, hvorpå de kort efter kollapser. 

For at være på sikre side kan du bruge dette for blandingsforhold: For hver kop mel i opskriften skal du bruge mellem 1 og 1 1/4 teskefuld bagepulver eller en kvart teskefuld natron. Hvis der både skal bagepulver og natron i dejen, så vær omhyggelig med at bevare det rette blandingsforhold mellem de to ingredienser.

4. Undgå at udskifte ingredienser i en dobbeltportion

Det er noget af det sjoveste ved småkagebagning at eksperimentere med at udskifte ingredienserne. Det er altid rart at kunne give gammelkendte opskrifter et personligt touch. 

Det er dog nok bedst at lade være med at eksperimentere for meget med den slags udskiftningsspillere, hvis du er er ude i en dejfordobling. Det er ikke noget problem at udskifte chokoladestykker med nødder eller kirsebær med solbær. Men vær forsigtig med grundingredienser som mel, sukker eller æg. Det kan få balancen i dejen og opskriften til at tippe. 

5. Skriv opskriften ned

Selv om det bare drejer sig om at bruge 2 æg i stedet for ét og 500 gram mel i stedet for 250, så kan du let blive distraheret undervejs og blande nogle tal sammen. 

Hvis du har haft en kort stund med pen og papir, hvor det kun har handlet om regning, så er du på den sikre side. Det kan også anbefales i opskrifter, som du ellers kan på rygradden. Telefonen kan ringe, børnene kan kræve opmærksomhed - og pludselig er du hylet ud af den. 

Læs også: Liste: alt hvad du kan og ikke kan fryse ned

6. Del dejen i 2, inden du ruller den ud

Hvis du laver småkager, der skal rulles ud og derefter skæres ud og rulles sammen igen, så kan det anbefales at dele dejen op i 2. Det kan for eksempel være, når du laver kanelhorn. Bordet kan være lille, og processen for besværlig. Du kan også risikere, at den del af dejen, der sidst skal rulles ud, er blevet for blød eller for varm, inden du når frem til den. Det kan også gøre det vanskeligere at bruge udstiksforme på den.  

7. Hold dejen kølig

Der kan gå lang tid, før den sidste plade småkager skal i ovnen. Derfor er det en god idé at holde den dej, som du endnu ikke er gået i gang med, kølig og overdækket. Ellers kan dejen også her blive for blød, og smøret kan begynde at flyde ud. Alt sammen kan sætte sig spor i småkagernes textur. 

8. Køl bagepladerne af

Småkagerne kan smelte eller flyde ud, hvis de bliver fordelt på en brandvarm bradepande, der lige har været i ovnen med den foregående portion. Det problem opstår ofte, når man laver store og dobbeltportioner af småkager. 

Hvis du ikke har tilstrækkeligt mange bageplader, så er det en god íde at holde bagepladerne, der lige har været i ovnen, inde over den kolde hane, så de bliver kølet af, inden de skal genbruges. 

Læs også: 8 klassiske bagefejl

Kilde: thekitchn

21 december 2015
0

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...