8 ting du skal vide inden du fordobler en opskrift på småkager

Det er små ting og snedig planlægning, der gør forskellen mellem succes og katastrofe for småkagebageren.

Fordoblingen af småkageopskrifter

Fordobling af småkageopskrifter er en kunst. Man skulle tro, det var let bare at gange alt med 2. Men hånden på hjertet – alle passionerede småkagebagere!  Hvem er det ikke sket for, at ellers idiotsikre småkager er mislykket, fordi der er noget, der er gået galt under fordoblingen af dejen?

Og det er faktisk ikke altid hovedregningen, som er hovedkilden til ulykkerne. Der er andre fejlkilder som skålens størrelse, bagepulveret – og meget mere.

Få 8 gode huskeregler her til, hvordan du med ro i sindet fremover kan fordoble opskrifterne. 

1. Vær sikker på at din dejskål eller din køkkenmaskine kan rumme en dobbeltportion

Ingen har lyst til at være halvvejs igennem en opskrift og så opdage, at dejen kommer til at flyde over i dejskålen. Derfor skal der regnes godt igennem, inden du kaster dig ud i en fordobling af dejen. Hvis du får færten af, at det kommer til at knibe, så skal du alvorligt overveje, om det ikke er bedre at lave to portioner separat. Det kan let blive noget avanceret decimalregning for raketingeniører, du skal ud i. Og det er ikke altid lige let, når man har hænderne nede i småkagebolledejen.

2. Sæt dig ind i hvilke ingredienser, der uden videre kan fordobles

Hovedingredienserne i en småkageopskrift kan i det store hele uden videre fordobles (eller tredobles). Det drejer sig for eksempel om grundingredienser som sukker, mælk, chokolade og tørret frugt. 

Krydderier kan som regel også fordobles, men sørg for at være meget præcis med afmålingen og tag den ikke på øjemål. For meget kanel eller nellike kan ødelægge smagen. Ellers er den eneste ingrediens, som du virkelig skal være varsom med: bagpulver/natron.

3. Regn grundigt efter, før du fordobler bagepulveret eller natron

Bagepulver og natron er drilagtige ingredienser. De tér sig nogle gange mærkeligt, når portionen bliver fordoblet. Det er for eksempel højst sandsynligt bagepulveret, der har været på spil, hvis småkagerne i en fordoblet portion kommer hævet til overstørrelse ud af ovnen, hvorpå de kort efter kollapser. 

For at være på sikre side kan du bruge dette for blandingsforhold: For hver kop mel i opskriften skal du bruge mellem 1 og 1 1/4 teskefuld bagepulver eller en kvart teskefuld natron. Hvis der både skal bagepulver og natron i dejen, så vær omhyggelig med at bevare det rette blandingsforhold mellem de to ingredienser.

4. Undgå at udskifte ingredienser i en dobbeltportion

Det er noget af det sjoveste ved småkagebagning at eksperimentere med at udskifte ingredienserne. Det er altid rart at kunne give gammelkendte opskrifter et personligt touch. 

Det er dog nok bedst at lade være med at eksperimentere for meget med den slags udskiftningsspillere, hvis du er er ude i en dejfordobling. Det er ikke noget problem at udskifte chokoladestykker med nødder eller kirsebær med solbær. Men vær forsigtig med grundingredienser som mel, sukker eller æg. Det kan få balancen i dejen og opskriften til at tippe. 

5. Skriv opskriften ned

Selv om det bare drejer sig om at bruge 2 æg i stedet for ét og 500 gram mel i stedet for 250, så kan du let blive distraheret undervejs og blande nogle tal sammen. 

Hvis du har haft en kort stund med pen og papir, hvor det kun har handlet om regning, så er du på den sikre side. Det kan også anbefales i opskrifter, som du ellers kan på rygradden. Telefonen kan ringe, børnene kan kræve opmærksomhed – og pludselig er du hylet ud af den. 

6. Del dejen i 2, inden du ruller den ud

Hvis du laver småkager, der skal rulles ud og derefter skæres ud og rulles sammen igen, så kan det anbefales at dele dejen op i 2. Det kan for eksempel være, når du laver kanelhorn. Bordet kan være lille, og processen for besværlig. Du kan også risikere, at den del af dejen, der sidst skal rulles ud, er blevet for blød eller for varm, inden du når frem til den. Det kan også gøre det vanskeligere at bruge udstiksforme på den.  

7. Hold dejen kølig

Der kan gå lang tid, før den sidste plade småkager skal i ovnen. Derfor er det en god idé at holde den dej, som du endnu ikke er gået i gang med, kølig og overdækket. Ellers kan dejen også her blive for blød, og smøret kan begynde at flyde ud. Alt sammen kan sætte sig spor i småkagernes textur. 

8. Køl bagepladerne af

Småkagerne kan smelte eller flyde ud, hvis de bliver fordelt på en brandvarm bradepande, der lige har været i ovnen med den foregående portion. Det problem opstår ofte, når man laver store og dobbeltportioner af småkager. 

Hvis du ikke har tilstrækkeligt mange bageplader, så er det en god íde at holde bagepladerne, der lige har været i ovnen, inde over den kolde hane, så de bliver kølet af, inden de skal genbruges. 

Kilde: thekitchn

Se også: Cookies med chokolade – verdens bedste opskrift

Mest læste artikler