8 madvarer, der beviseligt forhindrer forkølelsen

Mad

Vidste du, at østers kan nedkæmpe forkølelser? Her er 8 madvarer, der i følge forskere booster dit immunforsvar. Og det er ikke hvidløgsudtræk igen - der er et par glædelige overraskelser.

Vidste du, at laks booster dit immunforsvar?
Vidste du, at laks booster dit immunforsvar? Foto: istockphoto

Gurkemeje og østers i krigen mod vinterforkølelser

Det er sæson for forkølelser og et smadret immunforsvar, og det er NU, man har behov for lidt ekstra styrke. Der er naturligvis ikke nogen nemme genveje til sundhed eller magiske formler, men videnskaben leverer alligevel et par gode nyheder. 

Forskere har nemlig bevist, at nogle af de mest lækre madvarer også har særligt helbredende egenskaber. Det gælder for eksempel østers, så det er bare om at komme i gang med lidt luksusmadlavning.

8 superfoods mod forkølelse

1. Rød peberfrugt

Peberfrugt er fyldt med C-vitamin – man kan ligefrem se det på farverne. Den røde peberfrugt er imidlertid så proppet med C, at den indeholder det samme som to citrusfrugter. Køb den gerne økologisk og lav en salat med masser af frisk, rød peberfrugt.

2. Fennikel 

Fennikel indeholder 20 procent vitamin C. Hvis du sørger for at få den supersunde grøntsag flere gange om ugen i løbet af vinteren, er dit immunforsvar styrket, og fennikel er samtidig kendt for at nedbryde infektioner, når dehar fået fat.

3. Yoghurt

Probiotika - også kendt som mælkesyrebakterier - er kendt for at bekæmpe infektioner, og de seneste års forskning har kun gjort budskabet mere positivt. Syrnede mælkeprodukter er langt sundere, end vi går og foretiller os, især hvis vi sørger for ikke at spise dem med alt for meget sukker.

Læs også: Derfor skal du gå ture

4. Søde kartofler

Læg de almindelige kartofler til side for en stund og erstat dem med søde kartofler, som er rigere på antioxidanter og kulhydrater. Det er én af måderne, du kan snyde en forkølelse.

5. Grøn te

Grøn te får mange rosende ord med på vejen, når videnskaben skal fremhæve de sundeste varer. Teen er fyldt med antioxidanter. I øvrigt skulle grøn te efter sigende også være behjælpelig, hvis man vil tabe sig.

6. Gurkemejerod

'Curcumin' hedder det stof, som har en særdeles helende virkning i gurkemejeroden. Den orange rod har i årtusinder været anvendt som sygdomsbekæmpende, men det er først inden for de seneste år, at vi er begyndt at få øjnene op for frisk gurkemeje i moderne madlavning.

7. Laks

Omega 3 i fede fisk taler vi ikke så meget om, som vi gjorde i 90'erne. Men det er en fejl, for laks er en meget sund og opbyggende spise, der slet ikke må undervurderes, når vinterens forkølelser skal slås tilbage. 

Læs også: 8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

8. Østers

Det er svært at skaffe østers til daglig indtagelse, men det ville bestemt ikke skade at slubre en enkelt i sig jævnligt. Østers indeholder C- og E-vitamin i rigelige mængder.

Psst... Prøv også vores egne kokkes sagnomspunde "Trylledrik". Trylledrikken er kuren mod snue og hoste.

16 december 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...