8 klassiske bagefejl

Mad

Hvis du er træt af mislykkedes bageforsøg i køkkenet, så er det helt sikkert, fordi du ikke følger disse vigtige råd.

Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd.
Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd. Foto: istockphoto

Når man bager, er det vigtigt, at man ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Man skal tage sig god tid, være grundig, læse opskriften ordentligt, følge den og sørge for at ens bageudstyr er helt i orden. Vi har samlet otte klassiske bagefejl, som du helt sikkert har begået på et tidspunkt.

1. Du følger ikke opskriften

Flere har en tendens til at tænke, det simpelthen ikke kan passe, at der skal så og så meget i dejen. Som regel er den dog god nok. Følg opskriften til punkt og prikke, og sørg for at holde øje med kommaer. Står der fx, at du skal bruge “1 dl mandler, hakkede”, så betyder det, at du måler først, og så hakker du.

2. Dejen bliver for stiv

Det er en almindelig fejl at lave dejen for stiv. Det betyder, at den ikke bliver smidig nok, hvilket gør den svær – ja, til tider umulig – at arbejde med.

3. Du åbner ovnen

Man vil så gerne lige se til, hvordan kagen eller brødet har det. Måske har du lært, at man lige kan stikke en gaffel eller strikkepind i kagen for at se, hvor meget den er bagt. I virkeligheden er det ikke en god idé at gøre, da du lukker for meget varme ud af ovnen, hvilket kan resultere i, at kagen bliver bagt forkert.

Læs også: Sådan skal du fjerne fuglelort fra din bil

4. Du bruger forkert mel

Der er stor forskel på, hvilken slags mel, man skal bruge. Sørg derfor for at holde øje med opskriften. Som en tommelfingerregel er stenformalet hvedemel samt grahamsmel bedst til bagning. Rugmel gør derimod dejen en smule mere sur.

5. Du bruger kolde ingredienser

Man skal altid bruge ingredienser, som er ved stuetemperatur (medmindre opskriften siger noget andet). Hvis smør fx er for kold, så kan sukkeret ikke få lov til at lave de nødvendige lufthuller, som gør dejen luftig og lækker.

6. Du ælter ikke nok

Hvis man ikke sørger for at ælte dejen ordentligt og grundigt igennem, så bliver den ikke elastisk nok. Det resulterer i, at brødet ikke bliver helt så godt, som det kunne være blevet, hvis man havde hamret lidt mere i dejen.

7. Din ovn er for varm

Hvis du har bagt muffins, og toppen bliver lidt for rund (de skal helst være flade, så man kan lave flot glasur på toppen), så er din ovn sikkert for varm. Selvom ovnen er indstillet til den korrekte temperatur, så kan man godt risikere, at den viser forkert. Derfor er det en god idé at bruge et termometer for at tjekke om varmeniveauet er korrekt.

Læs også: Rene havefliser - sådan gør du

8. Din surdej er for sur

Surdejsbrød er lækkert, men man skal passe på, at man ikke gør sin dej alt for sur. Dette kan give brødet en mindre behagelig eftersmag.

29 februar 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...