8 klassiske bagefejl

Mad

Hvis du er træt af mislykkedes bageforsøg i køkkenet, så er det helt sikkert, fordi du ikke følger disse vigtige råd.

Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd.
Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd. Foto: istockphoto

Når man bager, er det vigtigt, at man ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Man skal tage sig god tid, være grundig, læse opskriften ordentligt, følge den og sørge for at ens bageudstyr er helt i orden. Vi har samlet otte klassiske bagefejl, som du helt sikkert har begået på et tidspunkt.

1. Du følger ikke opskriften

Flere har en tendens til at tænke, det simpelthen ikke kan passe, at der skal så og så meget i dejen. Som regel er den dog god nok. Følg opskriften til punkt og prikke, og sørg for at holde øje med kommaer. Står der fx, at du skal bruge “1 dl mandler, hakkede”, så betyder det, at du måler først, og så hakker du.

2. Dejen bliver for stiv

Det er en almindelig fejl at lave dejen for stiv. Det betyder, at den ikke bliver smidig nok, hvilket gør den svær – ja, til tider umulig – at arbejde med.

3. Du åbner ovnen

Man vil så gerne lige se til, hvordan kagen eller brødet har det. Måske har du lært, at man lige kan stikke en gaffel eller strikkepind i kagen for at se, hvor meget den er bagt. I virkeligheden er det ikke en god idé at gøre, da du lukker for meget varme ud af ovnen, hvilket kan resultere i, at kagen bliver bagt forkert.

Læs også:

Sådan kan du vakuumpakke din mad uden maskine

Vakuumpakning af mad, er de seneste år blevet meget populært. Vi viser dig, hvordan du kan vakuumpakke uden brug af maskine.

4. Du bruger forkert mel

Der er stor forskel på, hvilken slags mel, man skal bruge. Sørg derfor for at holde øje med opskriften. Som en tommelfingerregel er stenformalet hvedemel samt grahamsmel bedst til bagning. Rugmel gør derimod dejen en smule mere sur.

5. Du bruger kolde ingredienser

Man skal altid bruge ingredienser, som er ved stuetemperatur (medmindre opskriften siger noget andet). Hvis smør fx er for kold, så kan sukkeret ikke få lov til at lave de nødvendige lufthuller, som gør dejen luftig og lækker.

6. Du ælter ikke nok

Hvis man ikke sørger for at ælte dejen ordentligt og grundigt igennem, så bliver den ikke elastisk nok. Det resulterer i, at brødet ikke bliver helt så godt, som det kunne være blevet, hvis man havde hamret lidt mere i dejen.

7. Din ovn er for varm

Hvis du har bagt muffins, og toppen bliver lidt for rund (de skal helst være flade, så man kan lave flot glasur på toppen), så er din ovn sikkert for varm. Selvom ovnen er indstillet til den korrekte temperatur, så kan man godt risikere, at den viser forkert. Derfor er det en god idé at bruge et termometer for at tjekke om varmeniveauet er korrekt.

Læs også:

9 madvarer, du altid bør have i dit køkken

Hvad skal vi have til aftensmad? Det spørgsmål behøver du ikke stresse over mere. Her er listen over de sunde basisvarer, der vil redde...

8. Din surdej er for sur

Surdejsbrød er lækkert, men man skal passe på, at man ikke gør sin dej alt for sur. Dette kan give brødet en mindre behagelig eftersmag.

29 februar 2016
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...