8 klassiske bagefejl

Mad

Hvis du er træt af mislykkedes bageforsøg i køkkenet, så er det helt sikkert, fordi du ikke følger disse vigtige råd.

Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd.
Er du træt af mislykkede bageforsøg? Så følg disse 8 råd. Foto: istockphoto

Når man bager, er det vigtigt, at man ikke springer over, hvor gærdet er lavest. Man skal tage sig god tid, være grundig, læse opskriften ordentligt, følge den og sørge for at ens bageudstyr er helt i orden. Vi har samlet otte klassiske bagefejl, som du helt sikkert har begået på et tidspunkt.

1. Du følger ikke opskriften

Flere har en tendens til at tænke, det simpelthen ikke kan passe, at der skal så og så meget i dejen. Som regel er den dog god nok. Følg opskriften til punkt og prikke, og sørg for at holde øje med kommaer. Står der fx, at du skal bruge “1 dl mandler, hakkede”, så betyder det, at du måler først, og så hakker du.

2. Dejen bliver for stiv

Det er en almindelig fejl at lave dejen for stiv. Det betyder, at den ikke bliver smidig nok, hvilket gør den svær – ja, til tider umulig – at arbejde med.

3. Du åbner ovnen

Man vil så gerne lige se til, hvordan kagen eller brødet har det. Måske har du lært, at man lige kan stikke en gaffel eller strikkepind i kagen for at se, hvor meget den er bagt. I virkeligheden er det ikke en god idé at gøre, da du lukker for meget varme ud af ovnen, hvilket kan resultere i, at kagen bliver bagt forkert.

Læs også: Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

4. Du bruger forkert mel

Der er stor forskel på, hvilken slags mel, man skal bruge. Sørg derfor for at holde øje med opskriften. Som en tommelfingerregel er stenformalet hvedemel samt grahamsmel bedst til bagning. Rugmel gør derimod dejen en smule mere sur.

5. Du bruger kolde ingredienser

Man skal altid bruge ingredienser, som er ved stuetemperatur (medmindre opskriften siger noget andet). Hvis smør fx er for kold, så kan sukkeret ikke få lov til at lave de nødvendige lufthuller, som gør dejen luftig og lækker.

6. Du ælter ikke nok

Hvis man ikke sørger for at ælte dejen ordentligt og grundigt igennem, så bliver den ikke elastisk nok. Det resulterer i, at brødet ikke bliver helt så godt, som det kunne være blevet, hvis man havde hamret lidt mere i dejen.

7. Din ovn er for varm

Hvis du har bagt muffins, og toppen bliver lidt for rund (de skal helst være flade, så man kan lave flot glasur på toppen), så er din ovn sikkert for varm. Selvom ovnen er indstillet til den korrekte temperatur, så kan man godt risikere, at den viser forkert. Derfor er det en god idé at bruge et termometer for at tjekke om varmeniveauet er korrekt.

Læs også: Chokolademousse med Bailey's

8. Din surdej er for sur

Surdejsbrød er lækkert, men man skal passe på, at man ikke gør sin dej alt for sur. Dette kan give brødet en mindre behagelig eftersmag.

29 februar 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...