8 grøntsager, der kan leve længere, end du tror

Mad

Bekæmp madspild og tjen penge ved at lære disse enkle tricks til, hvordan du kan forlænge livet på 8 grøntsager i dit køkken. 

  • Næsten halvdelen bliver smidt væk

    Vi ved det alle. Store mængder af de grøntsager, vi køber i dyre domme, ender i skraldespanden. Det kan ikke helt undgås, for den slags organiske varer har sit eget liv. Undersøgelser viser dog, at det godt kan blive op til 40 procent af den spiselige del af grøntsagerne, der bliver smidt ud. 

    Den gode nyhed er, at omfanget af dette madspild kan reduceres drastisk med få og enkle forholdsregler målrettet til hver enkel grøntsag.

    Fordelene er næsten for store til at udsætte det længere - mindre madspild, flere penge i pungen og langt bedre samvittighed.

    Her er derfor 8 grøntsager, du kan få meget mere gavn af med et par helt uskyldige tricks.

    1. Gulerødder 

    Nøglen til at holde gulerødder friske er at sørge for, at gulerødderne har det tørt. Tag dem ud af posen og vikl dem ind i køkkenrulle. Derefter kan du godt lægge dem tilbage i den plastikpose, du har købt dem i. Skift papiret ud, når det begynder at blive for fugtigt. På den må kan du holde gulerødderne friske i alt fra et par uger til nogle måneder.

    2. Selleri 

    Selleri kan i modsætning til gulerødder godt lide fugtighed. Pak sellerien ind i plastik i grøntsagsskuffen. Selv efter stilken er kappet af, kan selleriknolden holde sig frisk i flere uger, hvis den vel at mærke er pakket godt ind. 

  • Løg, kål og græskar

    3. Løg

    Spiller du dine kort rigtigt, så kan løg holde sig i op til et år. De klarer sig bedst, hvis de ligger køligt og tørt i en temperatur på mellem 0-10 grader. Hvis du ikke har mulighed for det, så er et mørkt skab også godt. Lad dem endelig blive liggende i de trådposer, de fleste af os køber dem i og undgå fugt.

    4. Kål

    Kål er god i salater, og kål kan holde sig flere måneder længere end for eksempel den meget vandholdige iceberg-salat. Pak kålen ind i plastik og brug den som stand-in for salat. Kålen smager ganske vist allerbedst, når den er frisk, men den kan forblive lækker i flere måneder, hvis den anbringes køligt.

    5. Græskar

    Græskar kan holde i flere måneder og nogle gange i op til et halvt år, hvis du opbevarer dem i et mørkt skab eller i et fadebur. Undgå at stable dem, så luften kan cirkulere rundt omkring græskarene. 

  • Kartofler, hvidløg og rødbeder 

    6. Kartofler

    Den bedste opbevaringstemperatur for kartofler er ca. 5 grader. Derfor er køleskabet et godt sted for kartofler, hvis det ikke var for den lille detalje, at det bliver lyst i kølekskabet, når nogen åbner for det. Kartofler trives bedst uden lys, hvis de skal undgå at gå i gang med at spire. En gammeldags kølig og mørk kartoffelkælder er helt sikkert det bedste. Det er dog de færreste, der har sådan én nutildags. Sørge dog for at holde kartoflerne væk fra æbler og løg. de gasser, som disse planter afgiver, fremskynder desværre kartoflernes modningsproces.

    7. Hvidløg. 

    Den ideele opbevaringstemperatur for hvidløg er 15-18 grader. Derudover er hvidløg - ligesom kartofler - glad for mørke. Et mørkt skab er perfekt til hvidløg. Hvidløg med fuld stilk kan også anbringes i køleskabet og holde sig frisk dér. Du skal blot vide, at hvidløget vil begynde at spire få dage efter, det kommer ud i stuetemperatur igen. Afskårne hvidløg egner sig i øvrigt ikke til opbevaring i køleskabet. De andre madvarer vil meget let kunne tage smag af hvidløget.

    8. Rødbeder

    Rødbeder kan holde sig friske i op til 2-4 måneder i køleskabet. Rødbeder bør opbevares i en plastikpose med lufthuller. Sørg for at skære stilken af, hvis den stadig sidder på. 

    Kilde: rodalesorganiclife

Se alt indhold
1. marts 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...