8 grøntsager, der kan leve længere, end du tror

Mad

Bekæmp madspild og tjen penge ved at lære disse enkle tricks til, hvordan du kan forlænge livet på 8 grøntsager i dit køkken. 

  • Næsten halvdelen bliver smidt væk

    Vi ved det alle. Store mængder af de grøntsager, vi køber i dyre domme, ender i skraldespanden. Det kan ikke helt undgås, for den slags organiske varer har sit eget liv. Undersøgelser viser dog, at det godt kan blive op til 40 procent af den spiselige del af grøntsagerne, der bliver smidt ud. 

    Den gode nyhed er, at omfanget af dette madspild kan reduceres drastisk med få og enkle forholdsregler målrettet til hver enkel grøntsag.

    Fordelene er næsten for store til at udsætte det længere - mindre madspild, flere penge i pungen og langt bedre samvittighed.

    Her er derfor 8 grøntsager, du kan få meget mere gavn af med et par helt uskyldige tricks.

    1. Gulerødder 

    Nøglen til at holde gulerødder friske er at sørge for, at gulerødderne har det tørt. Tag dem ud af posen og vikl dem ind i køkkenrulle. Derefter kan du godt lægge dem tilbage i den plastikpose, du har købt dem i. Skift papiret ud, når det begynder at blive for fugtigt. På den må kan du holde gulerødderne friske i alt fra et par uger til nogle måneder.

    2. Selleri 

    Selleri kan i modsætning til gulerødder godt lide fugtighed. Pak sellerien ind i plastik i grøntsagsskuffen. Selv efter stilken er kappet af, kan selleriknolden holde sig frisk i flere uger, hvis den vel at mærke er pakket godt ind. 

  • Løg, kål og græskar

    3. Løg

    Spiller du dine kort rigtigt, så kan løg holde sig i op til et år. De klarer sig bedst, hvis de ligger køligt og tørt i en temperatur på mellem 0-10 grader. Hvis du ikke har mulighed for det, så er et mørkt skab også godt. Lad dem endelig blive liggende i de trådposer, de fleste af os køber dem i og undgå fugt.

    4. Kål

    Kål er god i salater, og kål kan holde sig flere måneder længere end for eksempel den meget vandholdige iceberg-salat. Pak kålen ind i plastik og brug den som stand-in for salat. Kålen smager ganske vist allerbedst, når den er frisk, men den kan forblive lækker i flere måneder, hvis den anbringes køligt.

    5. Græskar

    Græskar kan holde i flere måneder og nogle gange i op til et halvt år, hvis du opbevarer dem i et mørkt skab eller i et fadebur. Undgå at stable dem, så luften kan cirkulere rundt omkring græskarene. 

  • Kartofler, hvidløg og rødbeder 

    6. Kartofler

    Den bedste opbevaringstemperatur for kartofler er ca. 5 grader. Derfor er køleskabet et godt sted for kartofler, hvis det ikke var for den lille detalje, at det bliver lyst i kølekskabet, når nogen åbner for det. Kartofler trives bedst uden lys, hvis de skal undgå at gå i gang med at spire. En gammeldags kølig og mørk kartoffelkælder er helt sikkert det bedste. Det er dog de færreste, der har sådan én nutildags. Sørge dog for at holde kartoflerne væk fra æbler og løg. de gasser, som disse planter afgiver, fremskynder desværre kartoflernes modningsproces.

    7. Hvidløg. 

    Den ideele opbevaringstemperatur for hvidløg er 15-18 grader. Derudover er hvidløg - ligesom kartofler - glad for mørke. Et mørkt skab er perfekt til hvidløg. Hvidløg med fuld stilk kan også anbringes i køleskabet og holde sig frisk dér. Du skal blot vide, at hvidløget vil begynde at spire få dage efter, det kommer ud i stuetemperatur igen. Afskårne hvidløg egner sig i øvrigt ikke til opbevaring i køleskabet. De andre madvarer vil meget let kunne tage smag af hvidløget.

    8. Rødbeder

    Rødbeder kan holde sig friske i op til 2-4 måneder i køleskabet. Rødbeder bør opbevares i en plastikpose med lufthuller. Sørg for at skære stilken af, hvis den stadig sidder på. 

    Kilde: rodalesorganiclife

Se alt indhold
1. marts 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....