Pas på! Her er de 10 madvarer med mest sprøjtegift

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

sprøjtede vindruer


10 fødevarer med flest rester af sprøjtegifte

Danmarks Naturfredningsforeninghar undersøgt, hvor allestedsnærværende sprøjtegifte er i vores fødevarer

Ved at gennemgå tal fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidekontrol har Naturfredningsforeningen sammensat en sort liste over 10 fødevarer, der er fulde af sprøjtegifte. Foreningen har også lavet én liste med de 25 mest gift-inficerede fødevareemner. Vi nøjes for ikke at blive for deprimerede med top 10.

1. Æbler – mest sprøjtegift i udenlandske æbler

Æbler er, som mange nok har gættet, på den sorte liste. Det er dog de udenlandske æbler, der er den store synder. Laboratorieprøver viste, at 23 procent af de danske æbler indholdt rester af sprøjtegifte. Dette tal var hele 64 procent for udenlandske æbler. I de danske æbler fandt men spor af 6 forskellige sprøjtegifte. Dette tal var 14 for de udenlandske æbler.

Hvedemel – måske skulle man vælge den økologiske variant…

2. Hvede – ingen sprøjtegift i økologisk hvedemel

17 procent af det konventionelt dyrkede danske hvedemel, der blev undersøgt, indeholdt sprøjtegifte. Alt ikke-økologisk hvedemel fra udlandet indeholdt rester af sprøjtegifte.

Intet økologisk hvedemel – hverken fra Danmark eller udlandet – indeholdt sprøjtegifte.

3. Tomater – nul sprøjtegift i økologiske tomater

i 62 procent af konventionelt dyrkede tomater fra udlandet blev der fundet rester af sprøjtegifte. Dette tal var kun 8 procent for den tilsvarende type af danske tomater.

Både danske og udenlandske økologiske tomater var fri for sprøjtegifte.

4. Pærer – sprøjtegifte i 92 procent af udenlanske pærer

92 procent er næsten det samme som – alle. I danske pærer fandt man rester af sprøjtegift i 36 procent af de ikke-økologisk dyrkede pærker.

I danske økologiske pærer blev der ikke fundet sprøjtegifte.

5. Rødvin – halvdelen af ikke-økologisk rødvin med sprøjtegift

47 procent af den undersøgte ikke-økologiske rødvin indeholdt rester af sprøjtegifte. Det drejer sig om syv forskellige typer af sprøjtegifte. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rødvin.

6. Vindruer – rekord i antal af forskellige sprøjtegifte

Der er ikke fundet sprøjtegifte i økologiske vindruer. I konventionelle druer er der fundet spor af 30 forskellige slags sprøjtegifte. Dermed indtager vindruer rekorden i diversitet i sprøjtegifte. I økologiske vindruer er der ikke fundet spor af sprøjtegifte.

7. Salat – ingen sprøjtegift i økologisk salat.

25 procent af konventionelt dyrket dansk salat indeholder sprøjtegift. Det tilsvarende tal for udenlandsk salat er 56 procent.

8. Kartofler

15 procent af den undersøgte konventionelle salat indeholdt sprøjtegift. 56 procent af den udenlanske indeholdt sprøjtegift. Denne var fordelt på 11 forskellige slags sprøjtegifte.

Der blev ikke fundet nogen spor af sprøjtegifte i hverken danske eller udenlandske økologisk kartofler.

Vil du gerne være foruden sprøjtegifte i dine agurker og tomater, så skal du holde dig til de økologiske versioner af grøntsagerne.

9. Agurker

57 procent af danske konventionelle agurker er sprøjtede, 62 procent af de udelandske.

Ingen danske økologiske agurker indeholdt sprøjtegift. Der blev fundet rester af sprøjtegifte i tre partier af agurker fra Spanien. Fødevarestyrelsen vurderede ifølge Danmarks Naturfredningsforening, at brugen ikke var tilsigtet.

10. Jordbær – 76 procent med sprøjtegift

Der er ikke fundet sprøjtemidler i økologiske jordbær fra hverken Danmark eller udlandet. 76 procent af danske ikke-økologiske jordbær indeholdt spor af sprøjtegifte (13 forskellige). For udenlandske bær var dette tal 86 procent (fordelt på 22 forskellige sprøjtegifte).

Se Danmarks Naturfredningsforenings top 10 liste over mest sprøjtegift-inficerede fødevarer her.

Se Danmarks Naturfredningsforenings top 25 liste her.

Mest læste artikler