7 ting du ikke må gøre, når du bager

Mad

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og tricks, som kan hjælpe dig på vej.

Følg disse tips og tricks og undgå bagefejl
Følg disse tips og tricks og undgå bagefejl Foto: istockphoto

Læs opskriften

Sørg altid for at være helt forberedt inden du går i gang med at bage. Det kan udvikle sig til en katastrofe, hvis du ikke har fået fat i alle ingredienserne, ikke har smeltet smørret helt eller fået læst opskriften ordentligt. Så det første du skal gøre er at få styr på opskriften og ingredienserne og sørge for, at du har alt, hvad du skal bruge.

Bland ikke kolde og varme ingredienser

Undgå som hovedregel at blande ingredienser, som er kolde og varme. Sørg desuden for at tage de kolde ingredienser ud af køleskabet i god tid inden du skal bruge dem. Det gælder naturligvis kun som en hovedregel, og der findes masser af undtagelser. Sørg derfor for at læse opskriften ordentligt igennem (Se punkt 1).

Rør ikke for meget i dejen

Særligt når du bager kager, så skal du passe på, at du ikke rører for meget rundt i dejen. Det kan være fristende ganske enkelt, fordi det er sjovt, men det er faktisk ikke godt for kagedejen. Der kan nemlig udvikle sig såkaldte glutenstrenge, som vil resultere i en tung og ikke helt så lækker kage.

Luk ovnen

Det er fristende at åbne ovnen for at kigge til kagen eller brødet, men lad endelig være! Al den varme luft siver ud af ovnen, og du kan risikere at stå med et stykke bagværk, som ikke er blevet bagt ordentligt igennem.

Læs også:

Sådan tilbereder du de helt perfekte æg

Smilende, rørt eller perfekt pandestegte. Æg kan tilberedes på et utal af måder - men hvad er det nu lige helt præcist du gør galt, siden...

Brug rene redskaber

For det første er det ikke specielt lækkert, hvis man bager med redskaber, som ikke er helt rene. For det andet kan det faktisk have konsekvenser for bagningen. Bruger du fx en skål, som stadigvæk er fedtet fra sidste gang du brugte den, så kan du blandt andet risikere, at det bliver umuligt at piske æggehvider. 

Pas på med decilitermål

Når du skal have mel til din opskrift, så er det vigtigt, at du ikke skraber melet op fra posen med decilitermålet. Man kan nemlig let komme til at ”pakke” melet, hvilket betyder, at du faktisk får mere mel, end din opskrift anbefaler. Brug derfor altid en ske til at fylde dit decilitermål op med.

Det er okay at fejle

Du skal ikke lade det gå dig på, hvis din kage ikke bliver helt, som du havde håbet, og specielt hvis man er nybegynder, er det helt okay at begå fejltagelser, når der skal bages. Det er bare om at prøve sig frem indtil man mestrer det.

4. april 2016
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord. 

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det. 

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...