7 ting du ikke må gøre, når du bager

Mad

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og tricks, som kan hjælpe dig på vej.

Følg disse tips og tricks og undgå bagefejl
Følg disse tips og tricks og undgå bagefejl Foto: istockphoto

Læs opskriften

Sørg altid for at være helt forberedt inden du går i gang med at bage. Det kan udvikle sig til en katastrofe, hvis du ikke har fået fat i alle ingredienserne, ikke har smeltet smørret helt eller fået læst opskriften ordentligt. Så det første du skal gøre er at få styr på opskriften og ingredienserne og sørge for, at du har alt, hvad du skal bruge.

Bland ikke kolde og varme ingredienser

Undgå som hovedregel at blande ingredienser, som er kolde og varme. Sørg desuden for at tage de kolde ingredienser ud af køleskabet i god tid inden du skal bruge dem. Det gælder naturligvis kun som en hovedregel, og der findes masser af undtagelser. Sørg derfor for at læse opskriften ordentligt igennem (Se punkt 1).

Rør ikke for meget i dejen

Særligt når du bager kager, så skal du passe på, at du ikke rører for meget rundt i dejen. Det kan være fristende ganske enkelt, fordi det er sjovt, men det er faktisk ikke godt for kagedejen. Der kan nemlig udvikle sig såkaldte glutenstrenge, som vil resultere i en tung og ikke helt så lækker kage.

Luk ovnen

Det er fristende at åbne ovnen for at kigge til kagen eller brødet, men lad endelig være! Al den varme luft siver ud af ovnen, og du kan risikere at stå med et stykke bagværk, som ikke er blevet bagt ordentligt igennem.

Læs også:

Nemt trick: Hold æbler friske, efter de er blevet skåret op

Aldrig mere kedelige æbler i madpakkerne! Med denne enkle og anderledes måde at skære æbler op på og opbevare dem, vil dine æbler fremover...

Brug rene redskaber

For det første er det ikke specielt lækkert, hvis man bager med redskaber, som ikke er helt rene. For det andet kan det faktisk have konsekvenser for bagningen. Bruger du fx en skål, som stadigvæk er fedtet fra sidste gang du brugte den, så kan du blandt andet risikere, at det bliver umuligt at piske æggehvider. 

Pas på med decilitermål

Når du skal have mel til din opskrift, så er det vigtigt, at du ikke skraber melet op fra posen med decilitermålet. Man kan nemlig let komme til at ”pakke” melet, hvilket betyder, at du faktisk får mere mel, end din opskrift anbefaler. Brug derfor altid en ske til at fylde dit decilitermål op med.

Det er okay at fejle

Du skal ikke lade det gå dig på, hvis din kage ikke bliver helt, som du havde håbet, og specielt hvis man er nybegynder, er det helt okay at begå fejltagelser, når der skal bages. Det er bare om at prøve sig frem indtil man mestrer det.

4. april 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....