Langtidsholdbar mad til din indkøbsseddel:
- Ris
- Tørrede bælgfrugter
- Dåsemad
- Slik
- Marmelade
- Honning
- Salt
- Sukker
- Soya
- Ahornsirup
- Alkohol
- Pasta
- Frysetørret mad
- Havregryn
- Knækbrød og kiks
- Mælkepulver
- Spiseolie
- Tørgær og mel
- Kaffe og the
Langtidsholdbar mad – 19 madvarer
1. Kan ris blive for gamle?
Forskere fra Utah State University har undersøgt, hvor lang tid hvide ris kan holde sit ernæringsniveau og sin smag – og resultatet var lamslående. Hvide ris kan holde sig i 30 år, hvis de opbevares i en lufttæt beholder i ca. 4,5 grader.
Brune ris kan til gengæld ikke holde sig længe. På grund af dens naturlige olier, kan de brune ris kun holde sig i 6 måneder.
2. Tørrede bælgfrugter
Produkter fra bælgfamilien, det vil sige tørrede bønner, ærter, linser og lignende kan faktisk holde sig dobbelt så lang tid, som der angives på emballagen. Selv om du f.eks. har haft en pose tørrede kikærter stående i et par år, burde den stadig kunne holde sig helt fint.
3. Dåsemad holdbarhed
Dåsemad og konserves kan holde sig dobbelt så lang tid, som der står på dåsen, altså op til flere år ekstra. Du skal dog være opmærksom på, hvordan du opbevarer dem, da de ikke må stå i direkte sollys. De skal i stedet opbevares mørkt og køligt, f.eks. i køkkenskabet. Dåsemaden kan godt miste lidt smag med tiden, men du kan sagtens spise det uden problemer.
4. Slik
Varer med højt sukkerindhold kan ofte holde sig i flere år, da sukkeret virker konserverende. Derfor kan du sagtens spise vingummier og lakrids, selv om udløbsdatoen er overskredet.
Chokolade hører dog ikke til denne kategori, da det ikke kan holde lige så længe som vingummier m.m. Chokolade kan nu også sagtens spises efter udløbsdatoen, hvis det opbevares køligt.
5. Marmelade
Med marmelade gælder det samme som med slikket, der kan holde længere på grund af det høje sukkerindhold. Du skal dog være opmærksom på, at det kun gælder uåbnede glas.
6. Honning
Honning er en af de madvarer, som holder sig bedst og i længst tid – og det skal vi takke bierne for. Blandingen af nektar og enzymer skaber et mikromiljø, hvori bakterier ikke kan vokse eller leve.
Men den honning du køber i supermarkedet, er blevet yderligere behandlet og kommet i ny beholder, hvilket ændrer på sammensætningen. For at den behandlede honning skal kunne holde sig, er det vigtigt, at beholderen er lufttæt. Ligeså snart der kommer luft til kerneproduktet, vil bakterieudviklingen ske, og nedbrydningen vil gå i gang.
7. Salt
Det kommer næppe som nogen overraskelse, at salt er et naturprodukt, som hører til i kategorien langtidsholdbar mad. I mange år blev salt da også brugt til at konservere andre madvarer.
Saltets lange holdbarhed skyldes i høj grad produktets høje indhold af natriumklorid. Men i dit bordsalt derhjemme, er saltet også blevet tilsat jod, som forkorter saltets levetid. Salt med jod kan cirka holde sig i 5 år.
8. Sukker
Generelt er et produkts holdbarhed afhængig af fremstillingsmetoden og opbevaringen. Hvis du opbevarer dine madvarer korrekt, vil de holde sig i længere tid.
Sukker skal opbevares i lufttætte beholdere, så det sikres mod fugt og andre bakterier. Når sukkeret begynder at klumpe og få en blødere, mere klistret konsistens, skal du vurdere dens kvalitet inden brug.
9. Soya
Soya har for alvor fået sit indtog i de danske køkkener, men mange ved ikke, hvor lang tid den kan holde sig.
Soya kan holde sig i længere tid, end man lige skulle tro. På grund af dens høje indhold af salt, kan soya stort set ikke blive for gammel, hvis du blot husker at opbevare den i købeskabet og fæstner låget efter brug.
Også soyamælk kan holde sig i forbløffende lang tid. Efter åbning kan den dog kun holde sig fem dage.
10. Ren ahornsirup
Ligesom med honning kan ren ahornsirup næsten ikke blive for gammel. Det er en ren formalitet og sikring at Fødevarestyrelsen beder producenterne om at angive en udløbsdato – i visse tilfælde er den selvfølgelig vigtig. Men udløbsdatoen på ahornsiruppen er ikke altafgørende.
11. Alkohol
Alkohol er hjemmets bedste bakteriedræber og jo højere procenten er, desto renere er den. Dine drikkevarer i barskabet kan derfor også holde sig længe. Men når du åbner en flaske, vil indholdet blive udsat for luft og bakterier, som både vil påvirke smagen og holdbarheden.
Det er umiddelbart svært at sige, hvornår en alkoholisk drik er blevet for gammel – i stedet må du vurdere flaskens indhold fra gang til gang (skål!).
12. Pasta
Tørret pasta kan holde sig i adskillige år. Det skal blot opbevares i en lufttæt pose eller beholder.
13. Frysetørret mad
Frysetørret mad er en sikker vinder, hvis du vil have langtidsholdbar mad. Frysetørret mad kan således holde sig op til 25-30 år.
14. Havregryn
Havregryn kan holde sig i flere år. De nærende gryn kan dog godt få en harsk smag med tiden.
15. Knækbrød og kiks
Både knækbrød og kiks kan du roligt spise, selvom holdbarhedsfristen er overskredet. Som oftest vil de blot være knap så sprøde som vanligt.
16. Mælkepulver
Hvis mælkepulveret opbevares køligt og tørt, kan det holde sig meget længe. Som udgangspunkt bliver det for gammelt efter et år, men søger du på nettet, kan du finde eksempler, hvor det stadig har været til at drikke efter otte år.
Sødmælkspulver | 12 måneder |
Skummetmælkspulver | 18 måneder |
Kærnemælkspulver | 12 måneder |
Modermælkserstatning | 18 til 24 måneder |
17. Spiseolie
Spiseolier kan holde sig i op til to år og nogle gange længere. Tjek dog efter. Olien kan nemlig blive harsk med tiden.
18. Tørgær og mel
Tørgær kan holde sig meget længe, og det samme gør sig gældende med mel, så længe der ikke er dyr i. Hav derfor begge dele på lager, for så har du altid adgang til friskbagt brød.
19. Kaffe og the
Hverken kaffe eller the bliver udrikkelige med tiden. Smagen ændrer sig til gengæld, så regn ikke med en smagsoplevelse for livet.
Langtidsholdbar mad – hvis du er i tvivl
Hvis du er i tvivl, om en madvare er blevet for gammel, bør du straks smide den ud. For gamle madvarer og drikke kan gøre dig alvorlig syg, så vær forsigtig.
Kilder: Mentalfloss.com, TV2.dk, Samvirke, Friluftsmagasinet, Folk & Sikkerhed
Ajourført januar 2024