7 madvarer som (næsten) aldrig kan blive for gamle

Mad

Udløbsdatoer er blevet en svær størrelse og man kan risikere at smide gode madvarer ud, som sagtens kunne være blevet spist. Vi har samlet 7 madvarer, som du ikke bør smide ud (endnu).

Stop madspild! Disse 7 madvarer holder i langt længere tid, end du tror.
Stop madspild! Disse 7 madvarer holder i langt længere tid, end du tror. Foto: istockphoto

Hvide ris

Forskere fra Utah State University har undersøgt, hvor lang tid hvide ris kan holde sit ernæringsniveau og sin smag – og resultatet var lamslående. Hvide ris kan holde sig i 30 år, hvis de opbevares i en lufttæt beholder i ca. 4,5 grader. Så inden du smider dine hvide ris ud, må du overveje en ekstra gang, om det er madspild.

Brune ris kan til gengæld ikke holde sig længe. På grund af dens naturlige olier, kan de brune ris kun holde sig i 6 måneder.

Honning

Honning er en af de madvarer, som holder sig bedst og i længst tid – og det skal vi takke bierne for. Blandingen af kemi, nektar og enzymer skaber et mikromiljø, hvori bakterier ikke kan vokse eller leve.

Men den honning du køber i supermarkedet, er blevet yderligere behandlet og kommet i ny beholder, hvilket ændrer på mikromiljøet. For at den behandlede honning skal kunne holde sig, er det vigtigt, at beholderen er lufttæt. Ligeså snart der kommer luft til kerneproduktet, vil bakterieudviklingen ske og nedbrydningen vil gå i gang. 

Salt

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at salt er et naturprodukt, som kan holde sig i lang tid. I mange år blev salt brugt til at bevare andre madvarers holdbarhed. 

Saltets lange holdbarhed skyldtes i høj grad produktets høje indhold af natriumklorid. Men i dit bordsalt derhjemme, er saltet også blevet tilsat jod, som forkorter saltets levetid. Salt med jod kan ca. holde sig i 5 år.

Sukker

Generelt er et produkts holdbarhed afhængig af fremstillingsmetoden og bevaringen.
Hvis du opbevarer dine madvarer korrekt, vil det holde sig i længere tid.

Sukker skal opbevares i lufttætte beholdere, så det sikrer sig mod fugt og andre bakterier. Når sukkeret begynder at klumpe og få en blødere, mere klistret konsistens, skal du overveje dens kvalitet inden brug.

Læs også: Kan man smage forskel på de forskellige salttyper?

Hvis du er i tvivl, om håndteringen af madvarer, kan du også læse, om hvilke madvarer der SKAL skylles inden brug. 

Soya

Soya har for alvor fået sit indtog i de danske køkkener, men mange ved ikke, hvor lang tid den kan holde sig.

Soya kan holde sig i længere tid, end man lige skulle tro. På grund af dens høje indhold af salt, kan soya stort set ikke blive for gammel, hvis du blot husker at opbevare den i købeskabet og fæstner låget efter brug.

Ren ahornsirup

Ligesom med honningen, kan ren ahornsirup næsten ikke blive for gammel. Det er en ren formalitet og sikring at Fødevarestyrelsen beder producenterne om at angive en udløbsdato – i visse tilfælde er den selvfølgelig vigtigt. Men udløbsdatoen på ahornsiruppen er ikke altafgørende.

Alkoholiske drikke

Alkohol er hjemmets bedste bakteriedræber og jo højere procenten er, desto renere er den for bakterier. Dine drikkevarer i barskabet kan derfor også holde sig længe. Men når du åbner en flaske, vil indholdet blive udsat for luft og bakterier, som både vil påvirke smagen og holdbarheden.

Det er umiddelbart svært at sige, hvornår en drikkelse er blevet for gammel - i stedet må du vurdere flaskens indhold fra gang til gang.

Læs også: Genialt trick til at holde fugerne rene på badeværelset - med stearin

Hvis du er i tvivl, om en madvarer er blevet for gammel, bør du straks smide den ud. For gamle madvarer og drikke kan gøre dig alvorlig syg, så vær forsigtig.

Kilde: Mentalfloss.com 

9 juni 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...