7 madvarer, du altid smider ud for tidligt

Mad

Du kender det godt. Ind i mellem er det lettere at smide mad ud end at gøre en ekstra, lille indsats for at holde varen frisk. Men hold op med det. Læs hvorfor her.

Foto: Colourbox

Du smider friske æbler og godt brød ud!

Vi har gennem de seneste 20-30 år oparbejdet en smid-ud-kultur, som gør, at der årligt losses for millioner kroner af friske råvarer ud fra danske husstande.
Det er ikke kun et økomisk problem for den enkelte familie, men også en global falliterklæring. Når så mange sulter i verden, hvordan kan vi så retfærdiggøre, at vi smider tonsvis af glimrende fødevarer ud.
Her kan du læse om syv madvarer, som vi med sikkerhed ved, at du smider alt for tidligt ud. 

Få flere råd om at undgå madspild her.

1. Æbler. Hvis æbler bliver opbevaret i køleskabet, kan de holde sig mindst tre uger. Når de koges og derefter fryses ned, forbliver de smagfulde i otte måneder. Med andre ord skal æbler ikke ligge fremme i en skål mere end et par dage – så ender de med at blive kylet ud.

2. Brød. Brød bliver desværre hurtigt kedeligt i køleskabet, men sørg for at fryse nybagte brød ned, hvis de ikke skal spises omgående. På den måde holder de sig længe, og du ender ikke med at smide godt brød i skraldespanden.

3. Morgenmadsprodukter, som fx cornflakes, kan bevare sprødheden og friskheden i op til et år, hvis de opbevares tørt og ikke for varmt i køkkenskabet.

4. Æg. Hvor ofte har du stået med et råddent æg? Det sker meget sjældent, for for æg er friske længere, end vi tror. I køleskabet er de fine mindst fire uger.

5. Mælk holder sig bedst ved de laveste temperaturer i køleskabet. Læg evt. kartonerne bagerst, hvor der er koldest, eller sænk temperaturerne en anelse, hvis du ofte oplever at stå med et glas sur mælk.

6. Salat kommer ret hurtigt til se slattent ud, men det er synd at skaffe sig af med det for tidligt. Hvis det ikke er rådnet eller brunt, kan salat friskes hurtigt op ved et bad i isvand.

7. Dåsemad. Mad i dåse kan holde sig meget lang tid – det er ligesom en del af konceptet. Man har dog en tendens til at smide dåser ud, hvis de står bagerst på hylden, når man er i gang med at rengøre skabene. Det er ærgerligt, for oftest er det stadig ganske frisk og udmærket mad.

27 august 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...