7 madvarer, du altid smider ud for tidligt

Mad

Du kender det godt. Ind i mellem er det lettere at smide mad ud end at gøre en ekstra, lille indsats for at holde varen frisk. Men hold op med det. Læs hvorfor her.

Foto: Colourbox

Du smider friske æbler og godt brød ud!

Vi har gennem de seneste 20-30 år oparbejdet en smid-ud-kultur, som gør, at der årligt losses for millioner kroner af friske råvarer ud fra danske husstande.
Det er ikke kun et økomisk problem for den enkelte familie, men også en global falliterklæring. Når så mange sulter i verden, hvordan kan vi så retfærdiggøre, at vi smider tonsvis af glimrende fødevarer ud.
Her kan du læse om syv madvarer, som vi med sikkerhed ved, at du smider alt for tidligt ud. 

Få flere råd om at undgå madspild her.

1. Æbler. Hvis æbler bliver opbevaret i køleskabet, kan de holde sig mindst tre uger. Når de koges og derefter fryses ned, forbliver de smagfulde i otte måneder. Med andre ord skal æbler ikke ligge fremme i en skål mere end et par dage – så ender de med at blive kylet ud.

2. Brød. Brød bliver desværre hurtigt kedeligt i køleskabet, men sørg for at fryse nybagte brød ned, hvis de ikke skal spises omgående. På den måde holder de sig længe, og du ender ikke med at smide godt brød i skraldespanden.

3. Morgenmadsprodukter, som fx cornflakes, kan bevare sprødheden og friskheden i op til et år, hvis de opbevares tørt og ikke for varmt i køkkenskabet.

4. Æg. Hvor ofte har du stået med et råddent æg? Det sker meget sjældent, for for æg er friske længere, end vi tror. I køleskabet er de fine mindst fire uger.

5. Mælk holder sig bedst ved de laveste temperaturer i køleskabet. Læg evt. kartonerne bagerst, hvor der er koldest, eller sænk temperaturerne en anelse, hvis du ofte oplever at stå med et glas sur mælk.

6. Salat kommer ret hurtigt til se slattent ud, men det er synd at skaffe sig af med det for tidligt. Hvis det ikke er rådnet eller brunt, kan salat friskes hurtigt op ved et bad i isvand.

7. Dåsemad. Mad i dåse kan holde sig meget lang tid – det er ligesom en del af konceptet. Man har dog en tendens til at smide dåser ud, hvis de står bagerst på hylden, når man er i gang med at rengøre skabene. Det er ærgerligt, for oftest er det stadig ganske frisk og udmærket mad.

27 august 2015
0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...