7 madvarer, du altid smider ud for tidligt

Du kender det godt. Ind i mellem er det lettere at smide mad ud end at gøre en ekstra, lille indsats for at holde varen frisk. Men hold op med det. Læs hvorfor her.


Du smider friske æbler og godt brød ud!

Vi har gennem de seneste 20-30 år oparbejdet en smid-ud-kultur, som gør, at der årligt losses for millioner kroner af friske råvarer ud fra danske husstande.
Det er ikke kun et økomisk problem for den enkelte familie, men også en global falliterklæring. Når så mange sulter i verden, hvordan kan vi så retfærdiggøre, at vi smider tonsvis af glimrende fødevarer ud.
Her kan du læse om syv madvarer, som vi med sikkerhed ved, at du smider alt for tidligt ud. 

Få flere råd om at undgå madspild her.

1. Æbler. Hvis æbler bliver opbevaret i køleskabet, kan de holde sig mindst tre uger. Når de koges og derefter fryses ned, forbliver de smagfulde i otte måneder. Med andre ord skal æbler ikke ligge fremme i en skål mere end et par dage – så ender de med at blive kylet ud.

2. Brød. Brød bliver desværre hurtigt kedeligt i køleskabet, men sørg for at fryse nybagte brød ned, hvis de ikke skal spises omgående. På den måde holder de sig længe, og du ender ikke med at smide godt brød i skraldespanden.

3. Morgenmadsprodukter, som fx cornflakes, kan bevare sprødheden og friskheden i op til et år, hvis de opbevares tørt og ikke for varmt i køkkenskabet.

4. Æg. Hvor ofte har du stået med et råddent æg? Det sker meget sjældent, for for æg er friske længere, end vi tror. I køleskabet er de fine mindst fire uger.

5. Mælk holder sig bedst ved de laveste temperaturer i køleskabet. Læg evt. kartonerne bagerst, hvor der er koldest, eller sænk temperaturerne en anelse, hvis du ofte oplever at stå med et glas sur mælk.

6. Salat kommer ret hurtigt til se slattent ud, men det er synd at skaffe sig af med det for tidligt. Hvis det ikke er rådnet eller brunt, kan salat friskes hurtigt op ved et bad i isvand.

7. Dåsemad. Mad i dåse kan holde sig meget lang tid – det er ligesom en del af konceptet. Man har dog en tendens til at smide dåser ud, hvis de står bagerst på hylden, når man er i gang med at rengøre skabene. Det er ærgerligt, for oftest er det stadig ganske frisk og udmærket mad.

Mest læste artikler