5 myter om tilberedning af kød

Smagen sidder i fedtet... lad farsen hvile i køleskabet... Se de 5 myter om tilberedning af kød, som alle er forkerte.


Smagen sidder i fedtet

Rigelig smør og smagen sidder i fedtet, klukkede de trinde tv-kokke, dengang fjernsynet endnu var ungt.

I dag er der stadig mange forbrugere, der fortrækker kød med stor fedtkant – for smagens skyld. men Slagteriernes Forskningsinstitut har for længst påvist med hjælp af et trænet smagspanel, at fedtkantens størrelse ingen effekt har på kødets smag. Det skyldes ganske enkelt, at kød ikke kan optage fedt. Fedtet vil blot lægge sig som en tynd hinde omkring kødet.


Lad stegen hvile

Hvis stegen skal være saftig på middagsbordet, så skal den hvile 10-20 minutter i sølvpapir, efter den har været i ovnen eller på panden. På den måde holder stegen bedst på sin saft. Forkert!

Her har Slagteriernes Forskningsinstitut også været Mythbuster. Deltagerne i smagspanelet kunne ganske enkelt ikke smage forskel på det hvilende kød i sølvpapiret og det ovnfriske kød. Der var dog én forskel, og det var, at kødet i sølvpapiret var mindre saftigt. Store dele af kødsaften har det nemlig med at ende i bunden af sølvpapiret, hvor det ingen nytte gør.

Svinekød skal være gennemstegt

Oksekød må gerne serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Sådan er der mange danskere, der tænker. Men spis endelig svinekødet rosastegt. Det er der ingen fare ved.

Svinekød kan ganske vist indeholde trikiner, og det er parasitter, der kan gøre folk syge. Der er bare lige den detalje, at lige netop denne parasit ikke er blevet registreret i Danmark siden 1927. Det er sket, at danskere er blevet syge af rosestegt svinekød, men så har de fået parasitten i udlandet. 

Farsen skal hvile

Giv den sammenrørte fars en times tid i køleskabet til at sunde sig, inden den skal på panden – på den måde vil den færdige kødret være fastere, når den bliver serveret.

Sådan går det gamle husmoderråd. Men det har intet på sig. Det har flere tests vist. Hvis man gerne vil have farsen mere fast, så er løsningen at røre den i længere tid, end man plejer. Det vil med sikkerhed gøre den mere fast. 

Luk porrerne på kødet ved høj varme

Det er også en gammel sejlivet teori, der er sat i verden i 1849 af opfinderen af bouillonterningen, kemikeren Justus von Liebig. Hans idé var, at man på denne måde bedst holde kunne saften inde i kødet. 

Flere senere forskningsforsøg har dog påvist, at smagseffekten af denne chokeffekt til kødet på panden er lig nul. Kødet smider sin saft ligegyldig hvad. Hvis man vil undgå tørre kødgnalninger, så er løsningen at tage kødet af panden, inden pandevarmen har fået al saften til at fordampe. 

Mest læste artikler