5 myter om tilberedning af kød

Mad

Smagen sidder i fedtet... lad farsen hvile i køleskabet... Se de 5 myter om tilberedning af kød, som alle er forkerte.

Vidste du at oksekød godt må serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt.
Vidste du at oksekød godt må serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Foto: iStock

Smagen sidder i fedtet

Rigelig smør og smagen sidder i fedtet, klukkede de trinde tv-kokke, dengang fjernsynet endnu var ungt.

I dag er der stadig mange forbrugere, der fortrækker kød med stor fedtkant – for smagens skyld. men Slagteriernes Forskningsinstitut har for længst påvist med hjælp af et trænet smagspanel, at fedtkantens størrelse ingen effekt har på kødets smag. Det skyldes ganske enkelt, at kød ikke kan optage fedt. Fedtet vil blot lægge sig som en tynd hinde omkring kødet.


Lad stegen hvile

Hvis stegen skal være saftig på middagsbordet, så skal den hvile 10-20 minutter i sølvpapir, efter den har været i ovnen eller på panden. På den måde holder stegen bedst på sin saft. Forkert!

Her har Slagteriernes Forskningsinstitut også været Mythbuster. Deltagerne i smagspanelet kunne ganske enkelt ikke smage forskel på det hvilende kød i sølvpapiret og det ovnfriske kød. Der var dog én forskel, og det var, at kødet i sølvpapiret var mindre saftigt. Store dele af kødsaften har det nemlig med at ende i bunden af sølvpapiret, hvor det ingen nytte gør.

Læs også:

Læsernes ideer - maj

En læser har fundet en smart trick til, hvordan tøjet kan blive stormsikret på tørresnoren, mens en anden bruger knæbeskyttere, når der...

Svinekød skal være gennemstegt

Oksekød må gerne serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Sådan er der mange danskere, der tænker. Men spis endelig svinekødet rosastegt. Det er der ingen fare ved.

Svinekød kan ganske vist indeholde trikiner, og det er parasitter, der kan gøre folk syge. Der er bare lige den detalje, at lige netop denne parasit ikke er blevet registreret i Danmark siden 1927. Det er sket, at danskere er blevet syge af rosestegt svinekød, men så har de fået parasitten i udlandet. 

Farsen skal hvile

Giv den sammenrørte fars en times tid i køleskabet til at sunde sig, inden den skal på panden - på den måde vil den færdige kødret være fastere, når den bliver serveret.

Sådan går det gamle husmoderråd. Men det har intet på sig. Det har flere tests vist. Hvis man gerne vil have farsen mere fast, så er løsningen at røre den i længere tid, end man plejer. Det vil med sikkerhed gøre den mere fast. 

Luk porrerne på kødet ved høj varme

Det er også en gammel sejlivet teori, der er sat i verden i 1849 af opfinderen af bouillonterningen, kemikeren Justus von Liebig. Hans idé var, at man på denne måde bedst holde kunne saften inde i kødet. 

Flere senere forskningsforsøg har dog påvist, at smagseffekten af denne chokeffekt til kødet på panden er lig nul. Kødet smider sin saft ligegyldig hvad. Hvis man vil undgå tørre kødgnalninger, så er løsningen at tage kødet af panden, inden pandevarmen har fået al saften til at fordampe. 

29. september 2015
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.