5 myter om tilberedning af kød

Mad

Smagen sidder i fedtet... lad farsen hvile i køleskabet... Se de 5 myter om tilberedning af kød, som alle er forkerte.

Vidste du at oksekød godt må serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt.
Vidste du at oksekød godt må serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Foto: iStock

Smagen sidder i fedtet

Rigelig smør og smagen sidder i fedtet, klukkede de trinde tv-kokke, dengang fjernsynet endnu var ungt.

I dag er der stadig mange forbrugere, der fortrækker kød med stor fedtkant – for smagens skyld. men Slagteriernes Forskningsinstitut har for længst påvist med hjælp af et trænet smagspanel, at fedtkantens størrelse ingen effekt har på kødets smag. Det skyldes ganske enkelt, at kød ikke kan optage fedt. Fedtet vil blot lægge sig som en tynd hinde omkring kødet.


Lad stegen hvile

Hvis stegen skal være saftig på middagsbordet, så skal den hvile 10-20 minutter i sølvpapir, efter den har været i ovnen eller på panden. På den måde holder stegen bedst på sin saft. Forkert!

Her har Slagteriernes Forskningsinstitut også været Mythbuster. Deltagerne i smagspanelet kunne ganske enkelt ikke smage forskel på det hvilende kød i sølvpapiret og det ovnfriske kød. Der var dog én forskel, og det var, at kødet i sølvpapiret var mindre saftigt. Store dele af kødsaften har det nemlig med at ende i bunden af sølvpapiret, hvor det ingen nytte gør.

Svinekød skal være gennemstegt

Oksekød må gerne serveres rødt, mens svinekød skal være gennemstegt. Sådan er der mange danskere, der tænker. Men spis endelig svinekødet rosastegt. Det er der ingen fare ved.

Svinekød kan ganske vist indeholde trikiner, og det er parasitter, der kan gøre folk syge. Der er bare lige den detalje, at lige netop denne parasit ikke er blevet registreret i Danmark siden 1927. Det er sket, at danskere er blevet syge af rosestegt svinekød, men så har de fået parasitten i udlandet. 

Farsen skal hvile

Giv den sammenrørte fars en times tid i køleskabet til at sunde sig, inden den skal på panden - på den måde vil den færdige kødret være fastere, når den bliver serveret.

Sådan går det gamle husmoderråd. Men det har intet på sig. Det har flere tests vist. Hvis man gerne vil have farsen mere fast, så er løsningen at røre den i længere tid, end man plejer. Det vil med sikkerhed gøre den mere fast. 

Luk porrerne på kødet ved høj varme

Det er også en gammel sejlivet teori, der er sat i verden i 1849 af opfinderen af bouillonterningen, kemikeren Justus von Liebig. Hans idé var, at man på denne måde bedst holde kunne saften inde i kødet. 

Flere senere forskningsforsøg har dog påvist, at smagseffekten af denne chokeffekt til kødet på panden er lig nul. Kødet smider sin saft ligegyldig hvad. Hvis man vil undgå tørre kødgnalninger, så er løsningen at tage kødet af panden, inden pandevarmen har fået al saften til at fordampe. 

29. september 2015
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.