4 tricks, du måske ikke kender: Opbevar brød rigtigt

Mad

Vi smider for meget brød ud, fordi det ikke opbevares korrekt. Her er fire vigtige tips til opbevaringen, som mange af os åbenbart har glemt. 

Foto: iStock

Vi sjusker med opbevaring af brød

Vores travle liv har gjort, at mange gamle råd er gået tabt. Især omkring opbevaring af mad.

Samtidig bliver der brugt flere konserveringsmidler i fødevarer, så de kan holde sig længere, men det gør også, at vi har en tendens til at sjuske med opbevaringen.
Dette gælder for eksempel iforhold til brød, hvedebrød og rugbrød, som er en stor del af den danske kost.

Ingen vil spise øllebrød af resterne længere

I gamle dage blev brød typisk bagt dag for dag og i øvrigt opbevaret i brødkasser. Man købte eller bagte ikke mere brød, end der var brug for umiddelbart, og den tørre, rene kasse fungerede perfekt.

Selvfølgelig stod husmoderen også tilbage med tørre brødrester dengang, men de blev faktisk i mange tilfælde brugt til øllebrød.

I dag er vi i vildrede, for hvordan undgår man, at brød bliver tørt og mugner for hurtigt? Desuden er vi forkælede og vil ikke spise tørt brød – og da slet ikke øllebrød.

4 tips: Undgå, at rugbrød og hvedebrød bliver tørt og mugner

1. En vigtig regel er aldrig at købe mere brød, end man i husstanden kan spise inden for et par dage, og hvis man køber i større mængder, skal det overskydende fryses ned omgående.

Vi har en tendens til at købe for stort ind, især rugbrød. Prøv at tælle op, hvad I rent faktisk spiser af for eksempel rugbrød på en typisk uge, og smid altid resten i fryseren lige efter indkøb.

2. Brød egner sig ikke til at blive anbragt i køleskabet, især ikke hvedebrød, som krystalliserer og bliver tørt. Stuetemperatur er altid bedre, med mindre den kommer meget over 20 grader.

"Rør ikke ved brød, som ikke skal spises."

3. Berør ikke ved brødet mere end højst nødvendigt. Du bør kun røre ved den del, som skal spises nu og holde om resten med et rent viskestykke for eksempel. Hvis du tager skiver ud af en pose, så brug gerne en engangs-plastichandske.

4. For tætsluttende plasticposer er ikke en god idé – det giver risiko for mug alt for hurtigt. Lav et par 'åndehuller' i posen for at ventilere og opbevar et rent sted ved 20 graders varme.

Læs også: Rosensygdomme - sådan slipper du for dem

Kilder: Tænk, Samvirke m.fl. 

19 april 2016
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...