4 tricks, du måske ikke kender: Opbevar brød rigtigt

Mad

Vi smider for meget brød ud, fordi det ikke opbevares korrekt. Her er fire vigtige tips til opbevaringen, som mange af os åbenbart har glemt. 

Foto: iStock

Vi sjusker med opbevaring af brød

Vores travle liv har gjort, at mange gamle råd er gået tabt. Især omkring opbevaring af mad.

Samtidig bliver der brugt flere konserveringsmidler i fødevarer, så de kan holde sig længere, men det gør også, at vi har en tendens til at sjuske med opbevaringen.
Dette gælder for eksempel iforhold til brød, hvedebrød og rugbrød, som er en stor del af den danske kost.

Ingen vil spise øllebrød af resterne længere

I gamle dage blev brød typisk bagt dag for dag og i øvrigt opbevaret i brødkasser. Man købte eller bagte ikke mere brød, end der var brug for umiddelbart, og den tørre, rene kasse fungerede perfekt.

Selvfølgelig stod husmoderen også tilbage med tørre brødrester dengang, men de blev faktisk i mange tilfælde brugt til øllebrød.

I dag er vi i vildrede, for hvordan undgår man, at brød bliver tørt og mugner for hurtigt? Desuden er vi forkælede og vil ikke spise tørt brød – og da slet ikke øllebrød.

4 tips: Undgå, at rugbrød og hvedebrød bliver tørt og mugner

1. En vigtig regel er aldrig at købe mere brød, end man i husstanden kan spise inden for et par dage, og hvis man køber i større mængder, skal det overskydende fryses ned omgående.

Vi har en tendens til at købe for stort ind, især rugbrød. Prøv at tælle op, hvad I rent faktisk spiser af for eksempel rugbrød på en typisk uge, og smid altid resten i fryseren lige efter indkøb.

2. Brød egner sig ikke til at blive anbragt i køleskabet, især ikke hvedebrød, som krystalliserer og bliver tørt. Stuetemperatur er altid bedre, med mindre den kommer meget over 20 grader.

"Rør ikke ved brød, som ikke skal spises."

3. Berør ikke ved brødet mere end højst nødvendigt. Du bør kun røre ved den del, som skal spises nu og holde om resten med et rent viskestykke for eksempel. Hvis du tager skiver ud af en pose, så brug gerne en engangs-plastichandske.

4. For tætsluttende plasticposer er ikke en god idé – det giver risiko for mug alt for hurtigt. Lav et par 'åndehuller' i posen for at ventilere og opbevar et rent sted ved 20 graders varme.

Læs også: De bedste tricks til rengøring af ovnen

Kilder: Tænk, Samvirke m.fl. 

19 april 2016
0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...