Skal, skal æg’ge? Videnskaben afsiger klar dom om æg i kosten

Forskningsresultater afslører, om dit morgenæg er sundt.

to æg

Æggets rygte har været blakket. Det stakkels hønseæg er blevet udsat for den ene smædekampagne efter den anden.

I de seneste årtier har der især været fokus på, om æg kan give forhøjet risiko for hjertekarsygdomme, og mange danskere har luget æg ud af deres daglige diæt af frygt for at blive usunde.

Det er der dog ingen grund til. Amerikanske forskningsresultater gør op med forestillingen om, at æg skulle være usunde. Det skriver Daily Mail, som fortæller om en undersøgelse, der har strakt sig over 33 år med 275.000 deltagere.

Æg gør kun gode ting for kroppen

Indsamlingen af viden om folks æggevaner begyndte i 1982 og fortsatte frem til 2015, og den vigtigste konklusion var, at æg på ingen måde skader kroppen, hvis man spiser fornuftige mængder. Især er der ingen resultater, som tyder på, at æg er skyld i hjertekarsygdomme.

Tværtimod er æg vigtige for vores sundhed, fordi de indeholder proteiner, antioxidanter og vitaminerne E, D og A.

Dermed er det endegyldigt slået fast, at vi ikke kan undvære æg i kostplanen. Et blødkogt æg om morgenen kan lige præcis være det, der giver dig et boost af de retter stoffer.

Artiklen er senest opdateret den 19. januar 2023

Mest læste artikler