20 tricks der forbedrer din madlavning

Det er ofte de små tricks, der gør hele forskellen - her er 20 hacks, der gør din madlavning en tand bedre. 


Små tricks gør hele forskellen

Madlavning går ikke altid helt, som det skal, men nogle gange handler det blot om at kunne det helt rigtige lille trick. Her er 20 gode tricks, der lige gør din madlavning dét bedre, uanset om du gerne vil lære at stege den perfekte bøf eller give kaffen lidt ekstra smag.

1. Det hele handler om forberelsen

Fjern stress og fejl i køkkenet ved at forberede dig godt. Hvis du for eksempel har planlagt at stå for en større middag, så skær grønsagerne ud aftenen før. På denne måde undgår du stress og jag og du kan i stedet bruge den kostbare tid med dine gæster på selve dagen.

2. Krydr din kaffe

Lidt salt og kanel kan gøre underværker for din kaffe. Tilføjer du en anelse af begge til kaffepulveret, før du brygger kaffen, vil saltet gøre kaffen mindre bitter, og kanelen giver en god smag til kaffen. Der skal kun en smule salt i, og kanel kan du tilføje efter smag.  

3. Brug bouillon i stedet for vand

Skal du koge ris, bulgur, quinoa eller lignende, er det en god idé at bruge bouillon eller fond i stedet for bare at bruge vand. Det giver retten mere smag og dybde. 

4. Salt saftige grøntsager

Hvis du laver en salat og skal bruge saftige grøntsager såsom tomat, peberfrugt og løg, så er det en god idé at salte dem, før du blander det i salaten. 

Det er faktisk ikke så meget for smagens skyld, men for at trække væden ud af grøntsagerne, så salaten bliver sprød frem for våd og slasket. Vær forsigtig med mængden af salt, så smagen ikke bliver for saltet.

5. Salt i bagværk

Når du bager, er det altid en god idé at tilføje en anelse salt, også selvom du bager kage eller andre søde sager. Der skal ikke ret meget i, bare en lille halv teskefuld pr. portion, og du kan bruge din foretrukne type salt.

6. Brug peanutbutter eller sennep i sovser og stuvninger

Både sennep og peanutbutter kan give noget ekstra smag i både sovser, stuvninger og gryderetter, og peanutbutter giver også en lidt tykkere konsistens til stuvningen. Det skal selvfølgelig passe til retten, men du kan altid smage dig frem til de retter mængder og kombinationer. 

7. Brug balsamicoeddike

Balsamicoeddike er lækkert i mange forskellige sammenhænge, og du kan dryppe lidt balsamicoeddike på friske jordbær, stegte grøntsager og særligt nudelretter for at give noget ekstra smag. 

8. Brug rasp i burgerbøfferne

Skal du lave hjemmelavet burger, kan du overveje at tilføje lidt rasp i farsen til bøfferne. Det holder på formen, og de bliver en anelse sprøde – på den helt rigtige måde.

9. Brun kødet rigtigt

Hvis du skal brune en bøf, kødstykker eller lignende, skal du først duppe kødet tørt med lidt køkkenrulle, salte det og derefter sørge for, at panden ikke er for overfyldt. Husk at vente til kødet er blevet godt karamelliseret. Det er også vigtigt, at panden er godt varm, og brug gerne en pande i stål eller støbejern. 

10. Brug vodka i tærtedejen

Vodka er godt til meget andet end bare drinks – f.eks. sprød tærtedej. Vodka består nemlig af 60% vand og 40% ætanol, så du kan tilføje mere væske i dejen, så den er nemmere at arbejde med. Hvis du bruger vand, bliver dejen derimod mere sej. 

Alkoholen fordamper, når dejen bliver bagt, så den smager ikke af vodka, men den bliver dejligt flaget og let. 

11. Brug kolde ingredienser til wienerbrød og lignende

Skal du bage croissanter, wienerbrød eller andet bagværk, hvor det færdige produkt gerne skal være smøragtigt og flaget, så sørg for, at ingredienserne er kolde. 

Det gælder både smør, mel, sukker og vand i opskriften, og så får du et endnu bedre resultat.  

12. Få en sprød overflade på bøffen

Røde bøffer smager særligt godt, hvis de har en sprød kant, og det kan du opnå ved at salte kødet, før du steger det. 

Salt kødet godt, allerhelst med en grovere salttype, da kødet godt kan blive for salt med helt fint salt, og lad kødet trække 1 time pr. 2,5 cm – dvs. hvis bøffen er 2,5 cm tyk, skal den trække i én time.  

Når kødet har trukket, kan du tørre noget at saltet af, så det passer til din smag, og så skal bøfferne duppes rigtigt godt tørre med køkkenrulle. Og så er det bare om at stege ved høj varme.

13. Hold knivene skarpe

Skarpe knive skal rengøres og opbevares korrekt for at vedligeholde skarpheden. Sørg for altid at håndvaske dem, lad dem ikke ligge i blød i længere tid, og opbevar dem gerne i en træblok i stedet for skuffen.

Det er desuden også en god idé at bruge et træskærebræt, da det er knapt så hårdt for kniven.

14. Temperer tallerknerne

Skal du servere noget varmt eller koldt, kan det godt betale sig at matche tallerknens temperatur nogenlunde med rettens. Er det en varm ret, må tallerknen gerne være lun, og er retten kold, kan du stille tallerknen i køleskabet. På den måde holder retten bedre temperaturen, så dine gæster får den bedste oplevelse. 

15. Tilbered din pasta al dente

Kog din pasta 1 minut mindre end hvad der står på pakken. Hæld det kogte vand fra og tilbered pastaen sammen med din sovs den resterende tid. På denne måde får du en lækker al dente pasta, der er en kok værdig.

16. Læg rå løg i vand

Hvis du godt kan lide rå løg, men synes at de smager en anelse for skarpt, så kan du lægge løgternene eller -ringene i koldt vand. Det trækker sulfaterne ud og fjerner dermed lidt af skarpheden, og så kan du roligt bruge dem som tilbehør til maden. 

17. Fjern overskydende væske når du bruner kød

Inden du smider dit kød på panden til bruning, er det en god ide at duppe køddet for frigivet væske med et stykke køkkenrulle. På denne måde mindsker du frigivelsen af frugt når køddet rammer den varme olie, og undgår at køddet koger i stedet for at stege. 

18. Tilsæt mælk når du damper blomkål

Blomkål kan miste sin fine hvide farve, når den tilberedes. Undgå dette ved at tilsætte lidt mælk og salt til vandet. Når blomkålen er tilberedt, kan du hælde kold vand ud over for at stoppe blomkålet for at koge videre inden servering. 

19. Optimer din citron- og limejuice

Få den bedste juice ud af dine citrusfrugter ved at rulle frugten hårdt mod dine håndflader i cirka et minut, inden du presser den. 

Du kan også komme citrusfrugten i mikroovnen i 10 til 15 sekunder.

20. Bag din småkagedej kold

Når du bager småkager, er det et godt råd først at bage dejen, når den er helt kold. Dette tillader dejens ingredienser, at gøre det de skal, inden smøret får dejen til at flade ud.  

Kilde: Buzzfeed og Foodnetwork

Mest læste artikler