14 geniale måder hvorpå du kan holde grøntsagerne friske!

Mad

Vi har samlet 14 geniale tips til, hvordan du kan forlænge dine frugter og grøntsagers holdbarhed markant.

Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet.
Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet. Foto: iStock

1. Du placerer et stykke køkkenrulle i posen med salat

Hvis du anbringer få stykker køkkenrulle i posen med salat, vil fugten, der naturligt generes, blive absorberet. På den måde undgår du, at salaten bliver dårlig. Smart! 

2. Du opbevarer bananerne sammen

Mange skiller fejlagtigt bananerne fra hinanden, når de opbevarer dem.

Hvis du opbevarer dine bananer i de klynger, som de fra naturens side er i, vil de undgå at blive brune

3. Du anbringer et æble i posen med kartofler

Æbler producerer en såkaldt 'ethylene' gas, der medvirker, at kartoflerne holder sig friske og faste. Æblerne kan sågar forlænge dine kartoflers levetid med flere uger! 

Læs også:

Forskellen på hvide og brune æg

I supermarkedet står vi tit overfor at skulle vælge imellem hvide og brune æg – men er der reelt set en forskel?

4. Men... Opbevar dine æbler for sig ved alle andre grøntsager

Hvor ethylene gas er gavnligt i forhold til opbevaring af kartofler, er det modsat ikke godt, når du skal opbevare andre former for grøntsager. Opbevar derfor æblerne i poser eller i en frugtskål for sig. 

5. Vask bær i eddike

Du kan forlænge dine bærs levetid ved at skylle dem i 1 kop eddike og 3 kopper vand, før du lægger dem i køleskabet. På den måde dræber du de bakterier, der er skyld i, at de mugner.

6. Lad være med at opbevare tomater i køleskabet

Du dræber tomaternes gode smag, hvis du opbevarer dem i køleskabet. Hvis du vil have mest muligt ud af dine tomater, bør du opbevare dem i en skål på køkkenbordet.

 7. Opbevar din selleri i sølvpapir

Hvis du opbevarer din selleri i sølvpapir holder den sig meget længere. Herved forbliver sellerien sprød og frisk i meget længere tid. 

Læs også:

Lav selv flotte og unikke julekugler til dit juletræ

Både du og børnene kan nemt og hurtigt lave fine og personlige julekugler til at pynte både træ og vinduer. Du kan eksempelvis bruge...

8. Forkæl dine krydderurter, som var de buketter

Hvis du vil undgå bløde og brune rester af urter, kan du opbevare dem i et glas vand i vindueskarmen. På den måde holder de sig friske meget længere.

9. ... Og når urterne begynder at blive dårlige, vasker du dem i olivenolie

Når urterne på et tidspunkt begynder at blive overmodne, kan du med fordel opbevare dem i en bøtte og herefter tilsætte olivenolie. På denne måde kan de overleve i flere måneder. 

10. Opbevar svampene i en papirpose

Hvis du opbevarer dine svampe i en papirpose holder de sig meget længere. Fugt bevirker den uønskede slimede konsistens, som de fleste vil undgå. Derfor er en papirpose genial, da den absorberer overflødig fugt. Hvis du oplever, at de bliver for tørre, kan du give dem et bad i vasken, og du vil opdage at de bliver faste igen.

11. Lad avokadoen modne i stuetemperatur

Mange opbevarer fejlagtigt deres avokadoer i køleskabet. Vent med at lægge avokadoen i køleskabet til den er modnet perfekt. Skal du kun bruge halvdelen af avokadoen kan du med fordel lade stenen sidde i, og herefter gemme den anden halvdel med stenen i. Dette skyldes, at avokadoen holder meget længere, når stenen er i. Pres lidt citron over avokadoen for at forlænge levetiden yderligere. 

Læs også:

Valnøddebrød med ahornsirup

Bag et lækkert brød med masser af valnødder.

12. Anbring løgene i strømpebukser

Hvis du er indehaver af nogle gamle nylonstrømper, kan du anvende dem til opbevaring af dine løg. Bind en knude mellem hvert løg og hæng dem i et mørkt og afkølet lokale. Måske vil dine venner grine af dig, men det er altså en genial måde at opbevare løg på!

13. Opbevar rosiner i poser, hvor ilten er presset ud

Ilt medvirker, at rosiner bliver hårde og tørre. Opbevar dem derfor i poser, hvor alt luft er presset ud. På den måde holder de sig friske, bløde og lækre. 

14. Anbring salat i et isterninge-bad før spisning

Elsker du også helt sprød og frisk salat? Hvis ja, så bør du skille salatbladene fra hinanden og herefter lægge dem i en skål, vask osv. med koldt vand eller endnu bedre – isterninger. På denne måde trækker salaten ny fugt til sig, og den vil blive endnu mere sprød og frisk!

7. oktober 2015
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...