14 geniale måder hvorpå du kan holde grøntsagerne friske!

Mad

Vi har samlet 14 geniale tips til, hvordan du kan forlænge dine frugter og grøntsagers holdbarhed markant.

Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet.
Få tips til hvilket mad, der ikke skal opbevares i køleskabet. Foto: iStock

1. Du placerer et stykke køkkenrulle i posen med salat

Hvis du anbringer få stykker køkkenrulle i posen med salat, vil fugten, der naturligt generes, blive absorberet. På den måde undgår du, at salaten bliver dårlig. Smart! 

2. Du opbevarer bananerne sammen

Mange skiller fejlagtigt bananerne fra hinanden, når de opbevarer dem.

Hvis du opbevarer dine bananer i de klynger, som de fra naturens side er i, vil de undgå at blive brune

3. Du anbringer et æble i posen med kartofler

Æbler producerer en såkaldt 'ethylene' gas, der medvirker, at kartoflerne holder sig friske og faste. Æblerne kan sågar forlænge dine kartoflers levetid med flere uger! 

Læs også:

Vinduespudsning - få tips fra de professionelle vinduespudsere

Hvorfor er det bedst at pudse vinduer på en gråvejrsdag, hvordan fjerner du striber efter vinduesvask og hvordan får du soden af brændeovn...

4. Men... Opbevar dine æbler for sig ved alle andre grøntsager

Hvor ethylene gas er gavnligt i forhold til opbevaring af kartofler, er det modsat ikke godt, når du skal opbevare andre former for grøntsager. Opbevar derfor æblerne i poser eller i en frugtskål for sig. 

5. Vask bær i eddike

Du kan forlænge dine bærs levetid ved at skylle dem i 1 kop eddike og 3 kopper vand, før du lægger dem i køleskabet. På den måde dræber du de bakterier, der er skyld i, at de mugner.

6. Lad være med at opbevare tomater i køleskabet

Du dræber tomaternes gode smag, hvis du opbevarer dem i køleskabet. Hvis du vil have mest muligt ud af dine tomater, bør du opbevare dem i en skål på køkkenbordet.

 7. Opbevar din selleri i sølvpapir

Hvis du opbevarer din selleri i sølvpapir holder den sig meget længere. Herved forbliver sellerien sprød og frisk i meget længere tid. 

Læs også:

Sådan sparer man IKKE strøm på sin iPhone

Her gik man og troede, at man bare skulle swipe apps væk på sin iPhone, når man ikke brugte dem. Men det er ikke sådan, man sparer batteri...

8. Forkæl dine krydderurter, som var de buketter

Hvis du vil undgå bløde og brune rester af urter, kan du opbevare dem i et glas vand i vindueskarmen. På den måde holder de sig friske meget længere.

9. ... Og når urterne begynder at blive dårlige, vasker du dem i olivenolie

Når urterne på et tidspunkt begynder at blive overmodne, kan du med fordel opbevare dem i en bøtte og herefter tilsætte olivenolie. På denne måde kan de overleve i flere måneder. 

10. Opbevar svampene i en papirpose

Hvis du opbevarer dine svampe i en papirpose holder de sig meget længere. Fugt bevirker den uønskede slimede konsistens, som de fleste vil undgå. Derfor er en papirpose genial, da den absorberer overflødig fugt. Hvis du oplever, at de bliver for tørre, kan du give dem et bad i vasken, og du vil opdage at de bliver faste igen.

11. Lad avokadoen modne i stuetemperatur

Mange opbevarer fejlagtigt deres avokadoer i køleskabet. Vent med at lægge avokadoen i køleskabet til den er modnet perfekt. Skal du kun bruge halvdelen af avokadoen kan du med fordel lade stenen sidde i, og herefter gemme den anden halvdel med stenen i. Dette skyldes, at avokadoen holder meget længere, når stenen er i. Pres lidt citron over avokadoen for at forlænge levetiden yderligere. 

Læs også:

3 smarte måder at fryse avocado på

Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver...

12. Anbring løgene i strømpebukser

Hvis du er indehaver af nogle gamle nylonstrømper, kan du anvende dem til opbevaring af dine løg. Bind en knude mellem hvert løg og hæng dem i et mørkt og afkølet lokale. Måske vil dine venner grine af dig, men det er altså en genial måde at opbevare løg på!

13. Opbevar rosiner i poser, hvor ilten er presset ud

Ilt medvirker, at rosiner bliver hårde og tørre. Opbevar dem derfor i poser, hvor alt luft er presset ud. På den måde holder de sig friske, bløde og lækre. 

14. Anbring salat i et isterninge-bad før spisning

Elsker du også helt sprød og frisk salat? Hvis ja, så bør du skille salatbladene fra hinanden og herefter lægge dem i en skål, vask osv. med koldt vand eller endnu bedre – isterninger. På denne måde trækker salaten ny fugt til sig, og den vil blive endnu mere sprød og frisk!

07 oktober 2015
Mere om Mad

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Mad Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Mad Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget selleri. Se her, hvilke frugter og grøntsager, der kan få det til at snerpe til i halsen, og om du skulle være en af dem, der lider af Oral Allergi Syndrom. 

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Mad Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser det sig, at vi sagtens kan tåle den sorte drik.

Russisk hakkebøf

Mad Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

Kylling i mælk

Mad 4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

Brød med soltørrede tomater

Mad 2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede tomater4-6 dl hvedemelRør gæren ud i lun mælk, og tilsæt A-38, salt, honning, krydderurter samt soltørrede tomater. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt. Form dejen til et stort rundt brød, og læg det på en smurt bageplade. Stil gerne dejen til koldhævning, fx et par timer i køleskabet, men det er ikke nødvendigt. Bag brødet midt i ovnen ved 200° i ca. 20 min.

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

Mad 4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

Pærer med knækglasur

Mad 4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

Lam i asparges

Mad 6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteuriserede æggeblommer1 par spiseskefulde mælkTilbehør: Kogte kartofler drysset med persilleLammekødet afpudses pænt og skæres i portionsstykker. Kødet sættes over i en gryde med vand, tilsat et bundt persille, en stor dildkvist, 10 hvide peberkorn og salt. Koges mørt under låg ved svag varme ca. 1 time.Vil du undgå at si suppen, så kom persille og dildkvist hver for sig i et stykke gaze. Skum suppen et par gange for at få fedtlaget væk.Skræl aspargesene, skær den træede ende af, og kog dem i letsaltet vand ca. 10 min.Hak et stort bundt persille. Lav en jævnet sovs af en del af suppen, jævn med maizena, smag til med salt, og til sidst legeres med æggeblommerne udrørt i mælken.Kødet hviler i resten af suppen for at holdes varmt imens. Kødetlægges på et dybt fad, aspargesene lægges forsigtigt på, og til sidst hældes lidt sovs over, og der drysses et godt lag persille over. Resten af sovsen serveres i en sovsekande.

Rødfisk med porrer og squash

Mad Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

Milkshake med yoghurt

Mad 250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...