11 typiske fejl du begår når du laver pasta

Mad

Få tips til hvordan du undgår at begå de klassiske fejl, når du laver pasta. 

11 typiske fejl du begår ved pasta
11 typiske fejl du begår ved pasta Foto: goodhousekeeping.com

Beklager, men at kokkerere den perfekte pasta er ikke så ligetil, som de fleste fejlagtigt antager. Det kræver nemlig mere end blot kogende vand og en håndfuld pasta... Bliv klogere på hvilke fejl, du bør undgå – og du vil fremover tilberede din pasta perfekt!

1. Du vælger den forkerte form

Mange af os tror fejlagtigt, at pastaens form udelukkende handler om sjov og ballade. Sådan er realiteten ikke.

Der er et formål med stort set alle former på pasta. Hvis du ikke er indehaver af den angivne pastaform, kan du dele dem op i kategorier. Sørg altid for at bruge en pasta, der er i samme kategori, som opskriften angiver.

Kategorierne er som følger:

  • Store rør (Penne & Rigatoni)
  • Små Y-formede (Skaller og Albuer)
  • Snoede skruer (Ritoni & Gemmeli)
  • Tyndere tråde (Spaghetti & Linguine)
  • Bredere tråde (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget den angivne tid på indpakningen

Tiden, der er angivet på indpakningen, skal anses som et forslag og ikke en decideret lov!
Det sker ofte, at pastaen ikke har kogt længe nok, og dette er ikke nødvendigvis fordi, at der står noget forkert på indpakningen. Der er nemlig mange ting, der spiller ind, og kan påvirke pastaens kogetid. Det kommer eksempelvis meget an på hvilken gryde du bruger, og herunder hvor lang tid det tager for vandet at koge op igen, efter du har hældt pastaen i.
Smag derfor kontinuerligt på pastaen i intervaller på 30 sekunder, efter den er kogt færdigt ifølge instrukserne på emballagen. På den måde sikrer du, at din pasta ikke bliver undertilberedt.

3. Du overbager pastaen

Når der skal laves lasagne, eller andre retter, der kræver, at pastaen bages, sker det ofte, at pastaen bliver overtilberedt. Dette skyldes primært, at mange glemmer, at pastaen tilberedes videre – også efter det tages ud af ovnen.

Derfor skal du altid undertilberede pastaen, hvis den efterfølgende skal tilberedes yderligere 10 minutter i ovnen.

4. Du salter ikke vandet nok

Denne fejl er den mest udbredte. Du glemmer simpelthen at salte vandet tilstrækkeligt, hvilket resulterer i, at pastaen ikke smager af noget.

Hvis du eksempelvis skal koge nudler kræves der, at vandet er ligeså saltet, som var det havvand. Du skal derfor ikke være så bange for at komme salt i vandet. Meget af det forsvinder i takt med at vandet hældes i vasken. Hvilket leder videre til det næste punkt ...

5. Du hælder al vandet i vasken

Når du skal hælde vandet fra din pasta, bør du ikke hælde det hele fra. Du kan nemlig anvende vandet til forskellige saucer – eksempelvis de mere saltede saucer såsom olivenolie-baserede saucer.

Vandet hjælper dels med at løsne op i saucen, så du lettere kan fordele den i din pasta. Derudover hjælper vandet med at få saucen til at hænge ved pastaen.

6. Du bruger for lidt vand

Hvis du vil undgå, at al vandet er fordampet enden pastaen er kogt færdigt, bør du mindst tilsætte 6 liter vand for hvert halve kilo pasta, du skal koge. Brug derfor hellere for meget vand end for lidt. Det tilbageværende vand kan du jo som sagt anvende til andre formål.

7. Du skyller pastaen igennem til sidst

Mange skyller hele den kogte pasta igennem med vand efter den er kogt færdig. Dette er ofte for at nedkøle pastaen, og bør derfor kun gøres, hvis pastaen skal bruges i en kold salat. Årsagen til dette er, at smagen fjernes, når pastaen gennemskyldes.

8. Du lader pastaen stå for længe før du tilsætter saucen

Pasta, der står for længe før der tilsættes sauce, bliver klistret og gummiagtigt i konsistensen. Derfor kan du med fordel lave saucen imens pastaen koger eller som det første, når du går i gang med at tilberede retten.

9. Du tilsætter olie til pastaen

Mange tilsætter olie for herved at undgå, at pastaen bliver klistret. I stedet for at tilføje olie kan du lade vandet koge – og hele tiden koge. Når du tilsætter olie kan saucen dårligt hænge ved dine pastaer. Herved får du en mærkelig ret.

10. Du laver for meget pasta

Pasta udvider sig meget, når det koges. Som grundregel er en håndfuld pasta nok til at en person bliver mæt.

11. Du bruger den forkerte gryde

Det kan ikke siges nok – Desto større en gryde desto bedre. Mange vælger en for lille gryde, når de koger pasta. Dette resulterer i at halvdelen af pastaen ikke bliver kogt ordentligt. Sørg derfor altid for at bruge en stor gryde, når du koger pasta.

22. september 2015
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....