11 typiske fejl du begår når du laver pasta

Mad

Få tips til hvordan du undgår at begå de klassiske fejl, når du laver pasta. 

11 typiske fejl du begår ved pasta
11 typiske fejl du begår ved pasta Foto: goodhousekeeping.com

Beklager, men at kokkerere den perfekte pasta er ikke så ligetil, som de fleste fejlagtigt antager. Det kræver nemlig mere end blot kogende vand og en håndfuld pasta... Bliv klogere på hvilke fejl, du bør undgå – og du vil fremover tilberede din pasta perfekt!

1. Du vælger den forkerte form

Mange af os tror fejlagtigt, at pastaens form udelukkende handler om sjov og ballade. Sådan er realiteten ikke.

Der er et formål med stort set alle former på pasta. Hvis du ikke er indehaver af den angivne pastaform, kan du dele dem op i kategorier. Sørg altid for at bruge en pasta, der er i samme kategori, som opskriften angiver.

Kategorierne er som følger:

  • Store rør (Penne & Rigatoni)
  • Små Y-formede (Skaller og Albuer)
  • Snoede skruer (Ritoni & Gemmeli)
  • Tyndere tråde (Spaghetti & Linguine)
  • Bredere tråde (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget den angivne tid på indpakningen

Tiden, der er angivet på indpakningen, skal anses som et forslag og ikke en decideret lov!
Det sker ofte, at pastaen ikke har kogt længe nok, og dette er ikke nødvendigvis fordi, at der står noget forkert på indpakningen. Der er nemlig mange ting, der spiller ind, og kan påvirke pastaens kogetid. Det kommer eksempelvis meget an på hvilken gryde du bruger, og herunder hvor lang tid det tager for vandet at koge op igen, efter du har hældt pastaen i.
Smag derfor kontinuerligt på pastaen i intervaller på 30 sekunder, efter den er kogt færdigt ifølge instrukserne på emballagen. På den måde sikrer du, at din pasta ikke bliver undertilberedt.

3. Du overbager pastaen

Når der skal laves lasagne, eller andre retter, der kræver, at pastaen bages, sker det ofte, at pastaen bliver overtilberedt. Dette skyldes primært, at mange glemmer, at pastaen tilberedes videre – også efter det tages ud af ovnen.

Derfor skal du altid undertilberede pastaen, hvis den efterfølgende skal tilberedes yderligere 10 minutter i ovnen.

4. Du salter ikke vandet nok

Denne fejl er den mest udbredte. Du glemmer simpelthen at salte vandet tilstrækkeligt, hvilket resulterer i, at pastaen ikke smager af noget.

Hvis du eksempelvis skal koge nudler kræves der, at vandet er ligeså saltet, som var det havvand. Du skal derfor ikke være så bange for at komme salt i vandet. Meget af det forsvinder i takt med at vandet hældes i vasken. Hvilket leder videre til det næste punkt ...

5. Du hælder al vandet i vasken

Når du skal hælde vandet fra din pasta, bør du ikke hælde det hele fra. Du kan nemlig anvende vandet til forskellige saucer – eksempelvis de mere saltede saucer såsom olivenolie-baserede saucer.

Vandet hjælper dels med at løsne op i saucen, så du lettere kan fordele den i din pasta. Derudover hjælper vandet med at få saucen til at hænge ved pastaen.

6. Du bruger for lidt vand

Hvis du vil undgå, at al vandet er fordampet enden pastaen er kogt færdigt, bør du mindst tilsætte 6 liter vand for hvert halve kilo pasta, du skal koge. Brug derfor hellere for meget vand end for lidt. Det tilbageværende vand kan du jo som sagt anvende til andre formål.

7. Du skyller pastaen igennem til sidst

Mange skyller hele den kogte pasta igennem med vand efter den er kogt færdig. Dette er ofte for at nedkøle pastaen, og bør derfor kun gøres, hvis pastaen skal bruges i en kold salat. Årsagen til dette er, at smagen fjernes, når pastaen gennemskyldes.

8. Du lader pastaen stå for længe før du tilsætter saucen

Pasta, der står for længe før der tilsættes sauce, bliver klistret og gummiagtigt i konsistensen. Derfor kan du med fordel lave saucen imens pastaen koger eller som det første, når du går i gang med at tilberede retten.

9. Du tilsætter olie til pastaen

Mange tilsætter olie for herved at undgå, at pastaen bliver klistret. I stedet for at tilføje olie kan du lade vandet koge – og hele tiden koge. Når du tilsætter olie kan saucen dårligt hænge ved dine pastaer. Herved får du en mærkelig ret.

10. Du laver for meget pasta

Pasta udvider sig meget, når det koges. Som grundregel er en håndfuld pasta nok til at en person bliver mæt.

11. Du bruger den forkerte gryde

Det kan ikke siges nok – Desto større en gryde desto bedre. Mange vælger en for lille gryde, når de koger pasta. Dette resulterer i at halvdelen af pastaen ikke bliver kogt ordentligt. Sørg derfor altid for at bruge en stor gryde, når du koger pasta.

22 september 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...