11 typiske fejl du begår når du laver pasta

Mad

Få tips til hvordan du undgår at begå de klassiske fejl, når du laver pasta. 

11 typiske fejl du begår ved pasta
11 typiske fejl du begår ved pasta Foto: goodhousekeeping.com

Beklager, men at kokkerere den perfekte pasta er ikke så ligetil, som de fleste fejlagtigt antager. Det kræver nemlig mere end blot kogende vand og en håndfuld pasta... Bliv klogere på hvilke fejl, du bør undgå – og du vil fremover tilberede din pasta perfekt!

1. Du vælger den forkerte form

Mange af os tror fejlagtigt, at pastaens form udelukkende handler om sjov og ballade. Sådan er realiteten ikke.

Der er et formål med stort set alle former på pasta. Hvis du ikke er indehaver af den angivne pastaform, kan du dele dem op i kategorier. Sørg altid for at bruge en pasta, der er i samme kategori, som opskriften angiver.

Kategorierne er som følger:

  • Store rør (Penne & Rigatoni)
  • Små Y-formede (Skaller og Albuer)
  • Snoede skruer (Ritoni & Gemmeli)
  • Tyndere tråde (Spaghetti & Linguine)
  • Bredere tråde (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget den angivne tid på indpakningen

Tiden, der er angivet på indpakningen, skal anses som et forslag og ikke en decideret lov!
Det sker ofte, at pastaen ikke har kogt længe nok, og dette er ikke nødvendigvis fordi, at der står noget forkert på indpakningen. Der er nemlig mange ting, der spiller ind, og kan påvirke pastaens kogetid. Det kommer eksempelvis meget an på hvilken gryde du bruger, og herunder hvor lang tid det tager for vandet at koge op igen, efter du har hældt pastaen i.
Smag derfor kontinuerligt på pastaen i intervaller på 30 sekunder, efter den er kogt færdigt ifølge instrukserne på emballagen. På den måde sikrer du, at din pasta ikke bliver undertilberedt.

3. Du overbager pastaen

Når der skal laves lasagne, eller andre retter, der kræver, at pastaen bages, sker det ofte, at pastaen bliver overtilberedt. Dette skyldes primært, at mange glemmer, at pastaen tilberedes videre – også efter det tages ud af ovnen.

Derfor skal du altid undertilberede pastaen, hvis den efterfølgende skal tilberedes yderligere 10 minutter i ovnen.

4. Du salter ikke vandet nok

Denne fejl er den mest udbredte. Du glemmer simpelthen at salte vandet tilstrækkeligt, hvilket resulterer i, at pastaen ikke smager af noget.

Hvis du eksempelvis skal koge nudler kræves der, at vandet er ligeså saltet, som var det havvand. Du skal derfor ikke være så bange for at komme salt i vandet. Meget af det forsvinder i takt med at vandet hældes i vasken. Hvilket leder videre til det næste punkt ...

5. Du hælder al vandet i vasken

Når du skal hælde vandet fra din pasta, bør du ikke hælde det hele fra. Du kan nemlig anvende vandet til forskellige saucer – eksempelvis de mere saltede saucer såsom olivenolie-baserede saucer.

Vandet hjælper dels med at løsne op i saucen, så du lettere kan fordele den i din pasta. Derudover hjælper vandet med at få saucen til at hænge ved pastaen.

6. Du bruger for lidt vand

Hvis du vil undgå, at al vandet er fordampet enden pastaen er kogt færdigt, bør du mindst tilsætte 6 liter vand for hvert halve kilo pasta, du skal koge. Brug derfor hellere for meget vand end for lidt. Det tilbageværende vand kan du jo som sagt anvende til andre formål.

7. Du skyller pastaen igennem til sidst

Mange skyller hele den kogte pasta igennem med vand efter den er kogt færdig. Dette er ofte for at nedkøle pastaen, og bør derfor kun gøres, hvis pastaen skal bruges i en kold salat. Årsagen til dette er, at smagen fjernes, når pastaen gennemskyldes.

8. Du lader pastaen stå for længe før du tilsætter saucen

Pasta, der står for længe før der tilsættes sauce, bliver klistret og gummiagtigt i konsistensen. Derfor kan du med fordel lave saucen imens pastaen koger eller som det første, når du går i gang med at tilberede retten.

9. Du tilsætter olie til pastaen

Mange tilsætter olie for herved at undgå, at pastaen bliver klistret. I stedet for at tilføje olie kan du lade vandet koge – og hele tiden koge. Når du tilsætter olie kan saucen dårligt hænge ved dine pastaer. Herved får du en mærkelig ret.

10. Du laver for meget pasta

Pasta udvider sig meget, når det koges. Som grundregel er en håndfuld pasta nok til at en person bliver mæt.

11. Du bruger den forkerte gryde

Det kan ikke siges nok – Desto større en gryde desto bedre. Mange vælger en for lille gryde, når de koger pasta. Dette resulterer i at halvdelen af pastaen ikke bliver kogt ordentligt. Sørg derfor altid for at bruge en stor gryde, når du koger pasta.

22. september 2015
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.