11 typiske fejl du begår når du laver pasta

Mad

Få tips til hvordan du undgår at begå de klassiske fejl, når du laver pasta. 

11 typiske fejl du begår ved pasta
11 typiske fejl du begår ved pasta Foto: goodhousekeeping.com

Beklager, men at kokkerere den perfekte pasta er ikke så ligetil, som de fleste fejlagtigt antager. Det kræver nemlig mere end blot kogende vand og en håndfuld pasta... Bliv klogere på hvilke fejl, du bør undgå – og du vil fremover tilberede din pasta perfekt!

1. Du vælger den forkerte form

Mange af os tror fejlagtigt, at pastaens form udelukkende handler om sjov og ballade. Sådan er realiteten ikke.

Der er et formål med stort set alle former på pasta. Hvis du ikke er indehaver af den angivne pastaform, kan du dele dem op i kategorier. Sørg altid for at bruge en pasta, der er i samme kategori, som opskriften angiver.

Kategorierne er som følger:

  • Store rør (Penne & Rigatoni)
  • Små Y-formede (Skaller og Albuer)
  • Snoede skruer (Ritoni & Gemmeli)
  • Tyndere tråde (Spaghetti & Linguine)
  • Bredere tråde (Fettuccine, Pappardelle)

2. Du følger ubetinget den angivne tid på indpakningen

Tiden, der er angivet på indpakningen, skal anses som et forslag og ikke en decideret lov!
Det sker ofte, at pastaen ikke har kogt længe nok, og dette er ikke nødvendigvis fordi, at der står noget forkert på indpakningen. Der er nemlig mange ting, der spiller ind, og kan påvirke pastaens kogetid. Det kommer eksempelvis meget an på hvilken gryde du bruger, og herunder hvor lang tid det tager for vandet at koge op igen, efter du har hældt pastaen i.
Smag derfor kontinuerligt på pastaen i intervaller på 30 sekunder, efter den er kogt færdigt ifølge instrukserne på emballagen. På den måde sikrer du, at din pasta ikke bliver undertilberedt.

3. Du overbager pastaen

Når der skal laves lasagne, eller andre retter, der kræver, at pastaen bages, sker det ofte, at pastaen bliver overtilberedt. Dette skyldes primært, at mange glemmer, at pastaen tilberedes videre – også efter det tages ud af ovnen.

Derfor skal du altid undertilberede pastaen, hvis den efterfølgende skal tilberedes yderligere 10 minutter i ovnen.

4. Du salter ikke vandet nok

Denne fejl er den mest udbredte. Du glemmer simpelthen at salte vandet tilstrækkeligt, hvilket resulterer i, at pastaen ikke smager af noget.

Hvis du eksempelvis skal koge nudler kræves der, at vandet er ligeså saltet, som var det havvand. Du skal derfor ikke være så bange for at komme salt i vandet. Meget af det forsvinder i takt med at vandet hældes i vasken. Hvilket leder videre til det næste punkt ...

5. Du hælder al vandet i vasken

Når du skal hælde vandet fra din pasta, bør du ikke hælde det hele fra. Du kan nemlig anvende vandet til forskellige saucer – eksempelvis de mere saltede saucer såsom olivenolie-baserede saucer.

Vandet hjælper dels med at løsne op i saucen, så du lettere kan fordele den i din pasta. Derudover hjælper vandet med at få saucen til at hænge ved pastaen.

6. Du bruger for lidt vand

Hvis du vil undgå, at al vandet er fordampet enden pastaen er kogt færdigt, bør du mindst tilsætte 6 liter vand for hvert halve kilo pasta, du skal koge. Brug derfor hellere for meget vand end for lidt. Det tilbageværende vand kan du jo som sagt anvende til andre formål.

7. Du skyller pastaen igennem til sidst

Mange skyller hele den kogte pasta igennem med vand efter den er kogt færdig. Dette er ofte for at nedkøle pastaen, og bør derfor kun gøres, hvis pastaen skal bruges i en kold salat. Årsagen til dette er, at smagen fjernes, når pastaen gennemskyldes.

8. Du lader pastaen stå for længe før du tilsætter saucen

Pasta, der står for længe før der tilsættes sauce, bliver klistret og gummiagtigt i konsistensen. Derfor kan du med fordel lave saucen imens pastaen koger eller som det første, når du går i gang med at tilberede retten.

9. Du tilsætter olie til pastaen

Mange tilsætter olie for herved at undgå, at pastaen bliver klistret. I stedet for at tilføje olie kan du lade vandet koge – og hele tiden koge. Når du tilsætter olie kan saucen dårligt hænge ved dine pastaer. Herved får du en mærkelig ret.

10. Du laver for meget pasta

Pasta udvider sig meget, når det koges. Som grundregel er en håndfuld pasta nok til at en person bliver mæt.

11. Du bruger den forkerte gryde

Det kan ikke siges nok – Desto større en gryde desto bedre. Mange vælger en for lille gryde, når de koger pasta. Dette resulterer i at halvdelen af pastaen ikke bliver kogt ordentligt. Sørg derfor altid for at bruge en stor gryde, når du koger pasta.

22. september 2015
Mere om Mad

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Mad Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Mad Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Mad Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

Russisk hakkebøf

Mad Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl fløde 2 tsk. kinesisk soja Salt og peberMargarine til stegning Sådan gør du:Hak løget og bland med kød, rødbeder, persille og kapers. Tilsæt æg, fløde, soja, salt og peber. Rør farsen godt sammen og form den til 8 små runde bøffer. Brun bøfferne i margarine i 4-5 min. på hver side. Server med frisk grøn salat og cremefraiche-dressing.

Kylling i mælk

Mad 4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

Brød med soltørrede tomater

Mad 2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

Mad 4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkornsmel1 grønsagsbouillonterning1 ds. kokosmælk (400 ml)Fyld:1 kartoffel i tern1/2 blomkål i buketter/tern1 rød peberfrugt i strimler1 gulerod i tern5 stængler bladselleri i skiver100 g champignoner i skiver50 g rosinersalt, peberTilbehør: Ris og/eller brødLøg og hvidløg hakkes og svitses i olivenolie. Knus bouillonterningen, og tilsæt den sammen med krydderier, mel og kokosmælk.Rør godt i gryden. Grønsager og rosiner tilsættes og dampes i 5-10 min., indtil grønsagerne har en fin sprød konsistens.

Pærer med knækglasur

Mad 4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

Lam i asparges

Mad 6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

Rødfisk med porrer og squash

Mad Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver 2 spsk. olivenolie 2 spsk. citronsaft 1 tsk. revet citronskal 1 bdt. dild ris blandet med vilde ris Damp fisken i smør tilsat citronsaft ca. 8 min. ved middel varme.Krydr med salt og peber. Sauter porrer og squash 3 min. i olivenolie.Tilsæt citronsaft, og smag til med citronskal, salt og peber.Drys med dild, og server grønsagerne til fisken sammen med ris.  

Milkshake med yoghurt

Mad 250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

Kyllingegryde med mango og appelsin

Mad 4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...