11 gode grunde til at elske din fryser

Mad

En fryser kan bruges til meget mere, end du aner - kogt ris, bananer, chili. Se, hvad du også roligt kan putte i den.

Småkagedej i fryseren.
Småkagedej i fryseren. Foto: iStock

1. Småkagedej i isterningebakken

Hvorfor have besværet med at blande en ny småkagedej fra bunden, hver gang du bare har brug for 3-4 småkager? Brug fryseren - og en isterningebakke! Bare fyld de små rum i bakken op, så har du altid portionsopdelte småkager i fryseren.

2. Nødder

Nødder virker uforgængelige, men de kan hurtigt blive harske. Hvis du har et stort parti, så kan det altid betale sig at gemme nogle til senere i fryseren

3. Brød

Hvis du ikke skal brødføde en hel ørken med brød, så er fryseren et godt sted at gemme brødoverskudet. Hvis brødet alligevel ender på brødristeren, så vil du næppe kunne smage forskel på bagerfriskt brød og det brød, der har overvintret i fryseren.

4. Ost

Ost har det godt i fryseren. Det er frosne pizzaer et godt eksempel på. Så skær ost over i mindre stykker og pop det ind i fryseren, så har du altid pizza-toppings og andre oste-tricks i en snæver vending. 

5. Chili

Det kan godt være svært at få fingre i frisk chili om vinteren. Endnu vanskeligere er det, hvis du er blevet chili-afhængig af en bestemt sort. Her er fryseren også perfekt. Chili'en ryger bare ned i plastikposer og ind fryseren. Næste gang du får chilihunger, så kan de komme direkte fra fryseren og ned på panden. Optøning er ikke nødvendigt. 

6. Bananer

Folk smider i almindelighed bananer ud alt for tidligt. Modne og næsten overmodne bananer er faktisk det bedste til smoothies, og de er også eminent til for eksempel banankage. Vil du gerne have de brunlige bananer i fred for bananfluerne, så kyl dem bare ned i fryseren, så går du aldrig ned på dine smoothies. 

7. Krydderurter

Hvem får brugt det hele, når de kommer hjem med en frisk dusk krydderurt som dild eller koriander? Nej, vel? Bare hak resterne op og bland det sammen med olie og put det i små beholdere eller plastikposer og ned i fryseren. Så har du altid lækre krydderurter ved hånden, som du selv har nurset. 

8. Bouillon

Hvis du laver fond, så er det som regel mere, end du har brug for. I køleskabet holder fonden kun få dage, men i små vandtætte plastikbeholdere i fryseren har du altid gourmet-fond på lager.

9 Fuldkornsmel

Fuldkornsmel er godt for helbredet og for smagen, men i et almindeligt skab bliver den hurtigere for gammel end finmalet mel. Hvis du har lidt vel rigeligt fuldkornsmel på lager, så kan du undgå, at melet bliver harskt, ved at putte det i fryseren.

10. Ingefær

Ingefær er faktisk lettere at rive, hvis det har ligget i fryseren. Så undgår du også , at ingefæren bliver gammel og rynket. Skræl ingefæren og frys den ned i terninger på ca. 2-3 centimeter. Tø dem op, inden du skal rive dem eller hakke i dem.

11. Kogt ris, quinoa og lignende

Er du træt af at vente på, at vandet koger op, hver gang du skal have ris eller quinoa? Så frys dine kogte ris ned. I mikrobølgeovnen med lidt vand vil du have lækker ris på ingen tid.

13 oktober 2017
Mere om Mad

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Mad Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Mad Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget selleri. Se her, hvilke frugter og grøntsager, der kan få det til at snerpe til i halsen, og om du skulle være en af dem, der lider af Oral Allergi Syndrom. 

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Mad Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Mad Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Mad Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser det sig, at vi sagtens kan tåle den sorte drik.

Russisk hakkebøf

Mad Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

Kylling i mælk

Mad 4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

Brød med soltørrede tomater

Mad 2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede tomater4-6 dl hvedemelRør gæren ud i lun mælk, og tilsæt A-38, salt, honning, krydderurter samt soltørrede tomater. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt. Form dejen til et stort rundt brød, og læg det på en smurt bageplade. Stil gerne dejen til koldhævning, fx et par timer i køleskabet, men det er ikke nødvendigt. Bag brødet midt i ovnen ved 200° i ca. 20 min.

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

Mad 4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

Pærer med knækglasur

Mad 4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

Lam i asparges

Mad 6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteuriserede æggeblommer1 par spiseskefulde mælkTilbehør: Kogte kartofler drysset med persilleLammekødet afpudses pænt og skæres i portionsstykker. Kødet sættes over i en gryde med vand, tilsat et bundt persille, en stor dildkvist, 10 hvide peberkorn og salt. Koges mørt under låg ved svag varme ca. 1 time.Vil du undgå at si suppen, så kom persille og dildkvist hver for sig i et stykke gaze. Skum suppen et par gange for at få fedtlaget væk.Skræl aspargesene, skær den træede ende af, og kog dem i letsaltet vand ca. 10 min.Hak et stort bundt persille. Lav en jævnet sovs af en del af suppen, jævn med maizena, smag til med salt, og til sidst legeres med æggeblommerne udrørt i mælken.Kødet hviler i resten af suppen for at holdes varmt imens. Kødetlægges på et dybt fad, aspargesene lægges forsigtigt på, og til sidst hældes lidt sovs over, og der drysses et godt lag persille over. Resten af sovsen serveres i en sovsekande.

Rødfisk med porrer og squash

Mad Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

Milkshake med yoghurt

Mad 250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...