10 fantastiske ting du også kan bruge ris til

Mad

Udover at smage godt er ris også et rengøringsmiddel, en hobbylim og din redning, næste gang din mobiltelefon ryger i vandet.

Ris er ikke kun til at spise.
Ris er ikke kun til at spise. Foto: Istockphoto

1. Undgå at salten klumper

Det damper ofte fra gryder og pander i køkkenet. Den fugt kan let skabe klumper i saltskålen. Det slipper du for ved at blande 10-20 riskorn ned i salten. Risen vil opfange fugten og klumperne vil forsvinde - og så har du igen det fineste strøsalt. 

2. Gør din kaffekværn ren med ris

En kaffekværn skal en gang i mellem gøres ren. Hvis det er en elektrisk kværn, så er vand ikke løsningen, og de gamle håndholdte mormor-kværne har det også svært med fugten. Et endnu større problem er det, hvis du også bruger kaffekværnen til at male krydderier. Karrykaffe smager bare ikke særligt godt. Løsningen her er også ris.

Fyld kværnen med ris til over knivbladet og mal risen til pulver. Rispulveret kan du smide ud, men i mellemtiden er din kaffekværn blevet ren og duftfri. 

3. Rens blomstervaser og karafler

Det er svært at nå helt ned ned i bunden af smalhalsede blomstervaser og karafler. Så her bliver misfarvningen fra rødvin og blomstervand bare værre. Medmindre du bruger ris.

Du skal bare hælde noget vand, lidt opvaskemiddel og et par skefulde ukogt ris ned i vasen eller karaflen. Ryst grundigt og på kort tid er din beholder så god som ny. 

Læs også:

Nej, et menneskeår svarer ikke til 7 år hos en hund

Hvis du er en af dem, der altid har regnet med, at teorien om ét menneske år, skulle svare til syv hundeår, kan du godt tro om igen.

4. Giv telefonen nyt liv

De fleste har prøvet det - væske i mobiltelefonen. Pludselig vælter kaffen ud over mobiltelefonen eller - plump! - så ligger iPhonen i vaskekummen eller i det, der er værre...

Men smid ikke den dyre mobiltelefonen med alle dine data ud med det samme. Stop den i stedet med det samme ned i pose med ris. Lad den ligge der i 24 timer. Sandsynligheden for, at telefonen overlever, er stor. Det var for eksempel den heldige udgang for bloggeren, der tog billedet her. Hun havde mobilen i baglommen, og så pludselig røg den ned i toilettet. Længe leve ris!

5. Modne frugt hurtigere

Tager det for langt tid, før din frugt bliver moden? Så put æblet eller pæren ned i en dåse med ukogt is. Kig ned til frugten et par gange om dagen, så den ikke pludselig bliver overmodden. På den måde sørger du også for at ramme det helt rigtige tidspunkt, hvor du bare må sætte tænderne i frugten. Og risen? Den kan du sagtens koge og spise bagefter. Den tager ikke smag af frugten.

6. Lav en varmepude af ris

Har du infitrationer i nakken? Så kan du måske spare turen til massøren med en sok med ris i. Den skal bare et par minutter ind i mikrobølgeovnen, så er den lune nakkevarmer parat til brug. 

7. Lav din egen rismælk

Er du mælkeallergiker eller kan du bare godt lide rismælk, så kan du spare turen ned i supermarkedet. Rismælk kan du nemlig selv lave. De eneste ingredienser, du behøver, er ris, vand og lidt salt. Ja, du laver det faktisk allerede, når du koger ris. Her handler det bare om at tage risen af bluset, inden risvandet er fordampet. Se en mere nøjagtig opskrift her.

Læs også:

De 5 genveje, du aldrig må tage med vasketøjet

Det er sandt, at en moderne vaskemaskine gør det meste af arbejdet, men du kan ikke tillade dig at dovne på alle punkter. Her er de 5...

8. Kog usynlig rislim 

Japanerne bruger ris til at fremstille en næsten helt gennemsigtig og meget effektiv lim, der er ideel til deres meget smukke papirkunst. Her skal du bare koge risen helt ud og derefter si alle ujævnheder fra. Så er du godt på vej til at have lavet din egen eksklusive japanske hobbylim. Se de præcise kogeanvisninger her.  

9. Mål temperaturen i frituregryden med ris

Det er noget rod med termometre i frituregryden. Brug i stedet et riskorn og lad det falde ned i frituregryden. Hvis risen kommer op til overfalden igen, så har olien den temperatur, den skal have.

10. Lav musik med ris

Samba! Fyld en beholder halvt med ris og luk den godt til - så har du maracas på stedet og karnevallet i Rio kan begynde.  

 

30. september 2015
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.