10 basale fejl alle begår i køkkenet

Mad

De samme fejl begås ofte igen og igen i køkkenet, men det er nemt at rette op på, når bare man ved det.

Foto: iStock

10 almindelige fejl

Det kan være svært at finde hoved og hale på, hvad man skal gøre i køkkenet, og hvad der slet ikke dur. Heldigvis er det nemt at rette op på, når man ved det, og så bliver resultaterne bare lidt bedre. 

1. Pastagryden er for lille 

Hvis du koger din pasta i en gryde, der er for lille, kan det gå ud over pastaens tekstur. Hvis mængden af vand er for lille til mængden af pasta, så falder vandets temperatur for meget, og så skal det op at koge igen. 

I mellemtiden når pastaen at klumpe i bunden, med mindre du er god til at røre i vandet, og det kan ende med klistret pasta med en underlig konsistens. Sørg derfor for at bruge en større gryde med rigeligt vand, lad det koge op og tilføj derefter rigeligt med salt.

 2. Du venter med at salte til allersidst

Opskrifter råder dig ofte til at krydre maden med salt og peber i den sidste sætning, men faktisk skal du gerne krydre maden løbende. Du skal krydre hver gang, du tilføjer en ny ingrediens, med mindre det er en naturligt salt ingrediens såsom bacon og kapers eller lignende. 

Det skal selvfølgelig ikke tage overhånd, så maden ikke kan spises, men hvis du krydrer lidt løbende, ender du nok med at bruge ca. samme mængde, og smagen får lov til at udvikle sig mere undervejs. 

3. Tomaterne står på køl

Det virker logisk at opbevare tomater i køleskabet, så de holder bedre, men desværre går kulden ud over kvaliteten. Når tomater udsættes for lave temperaturer, brister deres cellevægge, og det resulterer i melede tomater, og de mister desværre også meget af smagen. 

I stedet kan du opbevare tomaterne i et enkelt lag, så der er god luftcirkulation, og sørg for at holde dem væk fra direkte sollys. 

4. Våde grøntsager på panden

Grøntsager skal gerne vaskes før brug, så du får fjernet snavs og andet, der ikke skal spises. Men hvis grøntsagerne skal steges, er det en god idé at duppe dem tørre med papir, hvis du gerne vil have sprøde grøntsager. Hvis der er for meget vand på panden, bliver det nemlig til damp, som gør dine grøntsager smattede.

5. Hakkekødet er for magert

Magert hakkekød virker som en nem genvej til at spise lidt sundere, men det kan godt ende med at blive en tør fornøjelse. Under stegningen sørger det ekstra fedt, der ellers findes i kødet, nemlig for, at kødet holder sig saftigt. 

Når fedtet smelter af kødet, bliver kødets struktur også løsere, hvilket gør det mere mørt. Hvis du så også fjerner det overskydende fedt fra panden, ender kødet faktisk med at blive næsten lige så magert, da op mod 15% af fedtet smelter af, når det steges. 

6. Koldt fedtstof på panden

Hvis fedtstoffet ikke er varmt nok, sidder maden nemmere fast på panden, og så er der mere arbejde til dig. Hvis du derimod varmer panden op i et par minutter først og derefter tilføjer fedtstoffet, så skaber det en non-stick-effekt. 

Hvis du bruger en non-stick-pande, skal du dog tilføje fedtstoffet før, du tænder for blusset, da non-stick-pander kan frigive nogle dampe, hvis de varmes op uden noget i. 

7. Non-stick-pander bruges til alt

Mange har tendens til at bruge non-stick-pander til alt, fordi man i højere grad undgår at brænde maden på, men det er ikke nødvendigvis en god idé. Non-stick-pander er længere tid om at blive varme end andre pander, så hvis du steger kød eller lignende, er det sværere at brune det og få en sprød skorpe. 

Det er til gengæld et godt valg, hvis du laver æg, pandekager, fisk eller noget, der er paneret. Så her kan du godt hive non-stick-panden frem. 

8. Hvidløg kommer på panden for tidligt

Hvidløg brunes meget hurtigt, så hvis du smider det på panden sammen med kød eller andre grøntsager, kan du risikere, at det brænder på og bliver bittert.  

Hvis det er muligt, er det derfor en god idé at bruge skiver eller hele, knuste fed, da de ikke brænder så nemt på som tern, og så kan du putte det på panden senere i processen, hvis det kan lade sig gøre i den opskrift, du laver. 

9. Kolde æg, mejeriprodukter og kød

Hvis du hiver æg, mælk og kød direkte ud fra køleskabet, når du skal bruge det, kan det gå ud over din mad. Kolde æg og mejeriprodukter kan gøre kager og brød for bastante, så sørg for at tage det ud ca. en halv time før. 

Hvis du smider koldt kød direkte på panden, kan det resultere i ujævn stegning, så kødet får for lidt indeni og for meget udenpå. Tag derfor kødet ud af køleskabet 15-20 minutter før, og lad det stå ved stuetemperatur.

10. Kødet skæres for tidligt

Hvis du skærer en steg eller lignende, når det lige er taget ud af ovnen eller af komfuret, trækker muskelfibrene i kødet sig sammen, og så ryger saften ud. 

Lad i stedet kødet trække, før du skærer det; store stege og hele kyllinger skal gerne stå mindst et kvarter, og mindre udskæringer såsom bøffer skal gerne stå 5-10 minutter.

Kilder: Oprah, No More to Go, Real Simple

12. oktober 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...