10 basale fejl alle begår i køkkenet

Mad

De samme fejl begås ofte igen og igen i køkkenet, men det er nemt at rette op på, når bare man ved det.

Foto: iStock

10 almindelige fejl

Det kan være svært at finde hoved og hale på, hvad man skal gøre i køkkenet, og hvad der slet ikke dur. Heldigvis er det nemt at rette op på, når man ved det, og så bliver resultaterne bare lidt bedre. 

1. Pastagryden er for lille 

Hvis du koger din pasta i en gryde, der er for lille, kan det gå ud over pastaens tekstur. Hvis mængden af vand er for lille til mængden af pasta, så falder vandets temperatur for meget, og så skal det op at koge igen. 

I mellemtiden når pastaen at klumpe i bunden, med mindre du er god til at røre i vandet, og det kan ende med klistret pasta med en underlig konsistens. Sørg derfor for at bruge en større gryde med rigeligt vand, lad det koge op og tilføj derefter rigeligt med salt.

 2. Du venter med at salte til allersidst

Opskrifter råder dig ofte til at krydre maden med salt og peber i den sidste sætning, men faktisk skal du gerne krydre maden løbende. Du skal krydre hver gang, du tilføjer en ny ingrediens, med mindre det er en naturligt salt ingrediens såsom bacon og kapers eller lignende. 

Det skal selvfølgelig ikke tage overhånd, så maden ikke kan spises, men hvis du krydrer lidt løbende, ender du nok med at bruge ca. samme mængde, og smagen får lov til at udvikle sig mere undervejs. 

3. Tomaterne står på køl

Det virker logisk at opbevare tomater i køleskabet, så de holder bedre, men desværre går kulden ud over kvaliteten. Når tomater udsættes for lave temperaturer, brister deres cellevægge, og det resulterer i melede tomater, og de mister desværre også meget af smagen. 

I stedet kan du opbevare tomaterne i et enkelt lag, så der er god luftcirkulation, og sørg for at holde dem væk fra direkte sollys. 

4. Våde grøntsager på panden

Grøntsager skal gerne vaskes før brug, så du får fjernet snavs og andet, der ikke skal spises. Men hvis grøntsagerne skal steges, er det en god idé at duppe dem tørre med papir, hvis du gerne vil have sprøde grøntsager. Hvis der er for meget vand på panden, bliver det nemlig til damp, som gør dine grøntsager smattede.

5. Hakkekødet er for magert

Magert hakkekød virker som en nem genvej til at spise lidt sundere, men det kan godt ende med at blive en tør fornøjelse. Under stegningen sørger det ekstra fedt, der ellers findes i kødet, nemlig for, at kødet holder sig saftigt. 

Når fedtet smelter af kødet, bliver kødets struktur også løsere, hvilket gør det mere mørt. Hvis du så også fjerner det overskydende fedt fra panden, ender kødet faktisk med at blive næsten lige så magert, da op mod 15% af fedtet smelter af, når det steges. 

6. Koldt fedtstof på panden

Hvis fedtstoffet ikke er varmt nok, sidder maden nemmere fast på panden, og så er der mere arbejde til dig. Hvis du derimod varmer panden op i et par minutter først og derefter tilføjer fedtstoffet, så skaber det en non-stick-effekt. 

Hvis du bruger en non-stick-pande, skal du dog tilføje fedtstoffet før, du tænder for blusset, da non-stick-pander kan frigive nogle dampe, hvis de varmes op uden noget i. 

7. Non-stick-pander bruges til alt

Mange har tendens til at bruge non-stick-pander til alt, fordi man i højere grad undgår at brænde maden på, men det er ikke nødvendigvis en god idé. Non-stick-pander er længere tid om at blive varme end andre pander, så hvis du steger kød eller lignende, er det sværere at brune det og få en sprød skorpe. 

Det er til gengæld et godt valg, hvis du laver æg, pandekager, fisk eller noget, der er paneret. Så her kan du godt hive non-stick-panden frem. 

8. Hvidløg kommer på panden for tidligt

Hvidløg brunes meget hurtigt, så hvis du smider det på panden sammen med kød eller andre grøntsager, kan du risikere, at det brænder på og bliver bittert.  

Hvis det er muligt, er det derfor en god idé at bruge skiver eller hele, knuste fed, da de ikke brænder så nemt på som tern, og så kan du putte det på panden senere i processen, hvis det kan lade sig gøre i den opskrift, du laver. 

9. Kolde æg, mejeriprodukter og kød

Hvis du hiver æg, mælk og kød direkte ud fra køleskabet, når du skal bruge det, kan det gå ud over din mad. Kolde æg og mejeriprodukter kan gøre kager og brød for bastante, så sørg for at tage det ud ca. en halv time før. 

Hvis du smider koldt kød direkte på panden, kan det resultere i ujævn stegning, så kødet får for lidt indeni og for meget udenpå. Tag derfor kødet ud af køleskabet 15-20 minutter før, og lad det stå ved stuetemperatur.

10. Kødet skæres for tidligt

Hvis du skærer en steg eller lignende, når det lige er taget ud af ovnen eller af komfuret, trækker muskelfibrene i kødet sig sammen, og så ryger saften ud. 

Lad i stedet kødet trække, før du skærer det; store stege og hele kyllinger skal gerne stå mindst et kvarter, og mindre udskæringer såsom bøffer skal gerne stå 5-10 minutter.

Kilder: Oprah, No More to Go, Real Simple

12. oktober 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Flirtende frikadeller

Mad Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.400 g hakket svinekød8 spsk. couscous1-1 1/2 tsk. salt1/2 tsk. peber1 finthakket løg2 store æg1/4 tsk. tørret chili2 tsk. stødt spidskommen2 fed hvidløgFrisk hakket persille30 g fetaOlie til stegningKom couscous i 1 1/2 dl kogende vand, og lad det trække 5 min. under låg. Rør kødet sammen med salt, peber, løg, æg, chili, spidskommen og knust hvidløg.Bland persille, smuldret feta og couscous i farsen, og form den til cirka 20 frikadeller.Brun dem i olie ved god varme. Skru ned til middel varme, og steg frikadellerne færdige cirka 6 min.Connie Andersen, Kolding Læs også: Danske frikadeller på den nemme og børnevenlige facon

Slanke-frikadeller

Mad 4 pers. 500 g hakket kalkunkød 2 mellemstore gulerødder groft revet 2 spsk. hvedemel 1 æg 1 dl yoghurt naturel eller fromage blanc 1-2...

Frikadeller med bacon og tomat

Mad Ingredienser (4 pers.):400 g hakket svinekød 8-10%1 tsk. salt1 stort løg2 mellemstore gulerødder1 æg3 spsk. hvedemel1 dl mælk1⁄4 tsk....