Vi fik læ med gamle vinduer

Funktionelt genbrug gav familien i Esbjerg en mobil læ-løsning til terrassen.


Er du villaejer langs Vestkysten, så kender du sikkert til udfordringer med strid blæst, der gør dage med mulighed for at drikke kaffe i haven – uden skvulp – til sjældne. Samtidig betyder vejrliget og dermed blæsten, at egnen byder på en helt speciel – og meget smuk natur.

De fik skabt læ

Hos familien Grunert blev det at skabe læ – og alligevel bevare et flot udsyn – en udfordring, som skulle løses. Og løsningen blevet fundet. Oven i købet en, der ikke bare lader masser af lys passere ind i lækrogen, men som også passer i stilen til den gamle gård fra 1886. Endelig er der først og fremmest anvendt genbrugsmaterialer til løsningen: Det kan faktisk ikke gøres meget bedre!

Glas blev løsningen

– Vi valgte en løsning med glas. Vi brugte gamle vinduer fra et genbrugsbyggemarked. De har siddet i “De Gamles By” i København og er over 100 år gamle. Træet er hårdt som sten og beslagene ikke rustne, fortæller Bjarne Grunert og fortsætter: – Vi fjernede alt maling, kittede efter og malede på ny. To vinduer blev sat ovenpå hinanden for at få højden og alle blev de sat ind i en ramme for at skabe et stabilt hegn. Hver sektion er hængslet i siderne, og den første er sat ind i væggen.

– Under hver modul er et drejehjul. Vi kan så klappe siderne ind og ud, eller nøjes med at  bruge halvdelen. Når læhegnet ikke er i brig, kan det slås sammen og fylder ingenting op ad muren.

Også læ i regnvejr

Og så har de dygtige familiemedlemmer også en vandtæt udgave af deres læhegn. – Regner det let, har vi en markise, vi lige trækker ud. Vi synes vi har fået en multifunktionel terrasse, der samtidig er hyggelig og utraditionel, understreger Bjarne.

Sådan gjorde de

  • Til læ-løsningen er der brugt 10 vinduesrammer, som er omkring 100 år gamle.
  • “Stablerne” blev skåret af vindueshængslerne med en vinkelsliber.
  • Alle 10 rammer blev skåret nøjagtigt lige store på en rundsav.
  • Alt maling blev “ernet fra rammerne med varmepistol og spartel.
  • Hjørnelisterne blev skåret ud af 65 x 125 tømmer på en rundsav.
  • Der blev savet profillister ud, som vinduerne er sat parvis ind i. I alt blev det til fem færdige fag.
  • Listerne er savet ud af noget særligt tæt fyrretræ specielt til vinduer.
  • Alle lister blev malet med grundnings olie også de indvendige sider
  • Vinduesrammerne blev grundet
  • Det hele blev skruet sammen med rustfrie skruer
  • Alt blev malet med hvid maling tre gange
  • Hængsler og hjul monteret.
  • Endelig blev læ-løsningen monteret – og der var tid til en kold øl.

Familens bedste tip

  1. Det er ikke helt nemt at save listerne ud, så vinduerne passer nøjagtigt ned i dem. Du skal have adgang til en professionel rundsav og kunne betjene den!
  2. Vi valgte at fjerne den gamle maling på forsiden, fordi den var meget tyk og ujævn. Det var ikke særligt svært, da det var linoliemaling. Vi fjernede også bly-mønjen på hængslerne. Den skulle vi måske have ladet sidde af hensyn til rust.
  3. Når der bruges rustfrie skruer, er det vigtigt at bore for, når rammerne skal skrues sammen. Skruerne vil ellers knække, da træet er ualmindeligt hårdt på grund af den tætte struktur, som der er i det fyrretræ, man brugte den gang.

Det kostede det

Vinduer: 3.750 kr.

Lister til rammer: 900 kr.

Hængsler: 400 kr.

Hjul: 200 kr.

Rustfri skruer: 400 kr.

Olie maling: 900 kr.

Samlet pris: 6.550 kr.

Tak til familien Grunert

Vi siger tak til familien Grunert fra Esbjerg for synet af deres flotte læ-løsning med et Dremel 3000 Guld sæt til en værdi af ca. 750 kr.

Har du lavet et projekt derhjemme, som du godt vil dele med læserne, så send os et foto og nogle ord på: ideer@idenyt.dk

Mest læste artikler