Hvad skal dine kæledyr have at spise, så de også føler, at det er jul?

Selvfølgelig skal hunde og katte også forkæles i juletiden, men det, som de har bedst af, er ikke altid det, vi tror.

Fortæl det med mad

Julen handler mere end noget andet om mad. Der er også noget med en tømrersøn fra Nazareth, men i de fleste hjem er det er ikke bønner og kirkebesøg, der fylder mest. Det er julemaden, vi bruger til at fejre vores traditioner og julens begivenheder med, og det er med julemaden, vi fortæller hinanden, at der er et helt særligt bånd imellem os. 

Fortæl det til dyrene

Hvad er det så lige, man gør, hvis man gerne vil fortælle det samme til sine kæledyr? Hvis man med julelækkerier vil gøre dem foreståeligt, hvor meget man elsker dem?

For det første skal man være pinlig bevidst om, at det ikke det samme, der virker på dyr som mennesker. Slik, småkager og juleøl er bare no-go. For det andet er det forskelligt fra kæledyr til kæledyr.

Vi vil her dvæle lidt ved hunde og katte. Hvad kan man give dem at spise, så de også føler, det er jul?

Giv katten kylling til jul

Katte er rovdyr og kødædere. Derfor kan det være fristende at lade dem spise med af juleanden. Men and er ret fed i forhold til andre typer af fjerkræ, og katte skal også passe på vægten. Det gælder navnlig for indekatte, der ikke har de samme muligheder for motion som deres udefætre.

Skal det så være rå eller tilberedt fjerkræ? Katten vil sikkert hugge det ferske kød i sig lige meget hvad, men dyrelæger anbefaler generelt ikke råt fjerkræskød til katte. Salmonella og colibakterier kan gøre lidt for meget skade. Kogt eller stegt kylling eller lignende magert fjerkræ er bedst for de små pus. Det skal dog ikke være som gnaveben. Der er alt for mange små benstumper, som kattene kan få galt i halsen.

Skal katte have æg og ost?

Æg og ost er også en mulighed som godbid. Mange katte elsker begge dele og kan sagtens tåle det i morderate mænger. Er din kat ikke vant til den type fødeemner, så er julen nok ikke tiden til eksperimenter. Æg er med sit store proteinindhold ellers et naturligt valg for et rovdyr som en kat, men de æg, vi mennesker producerer, kan risikere at rumme lidt for mange bakterier, som katte ikke kan tåle.

Mælk forbinder man også med katte, men katte har faktisk en tilbøjelighed til at udvikle laktose intolerans med alderen. Så vil du være på sikre side, skal du ikke stille mælk frem til katten.

Gør kattemaden julespændende

Du kan også give din kat en overraskelse ved at servere gammel vin på nye flasker efter denne opskrift:

  1. Blend 2 kopper tørfodder til pulver.
  2. Hælder pulveret ned i en mixer og tilsæt mellem 1 og 1 ¼ kop vand. Ælt det, til  konsistensen er jævn som dej.
  3. Lav “småkager” i sjove og overraskende former for katten. Flad dejen ud med bagsiden af en en ske. Vær dog opmærksom på, at denne type dej arter sig lidt anderledes end mennekse-småkager.
  4. Anbring katte-godbidderne på et stykke bagepapir. Bag dem på 175 grader i ca. 30 minutter, indtil de er helt sprøde. 

Hvad spiser hunde juleaften?

 
   

Hunde skal ligesom katte ikke have for fed kost. Derfor er valget let mellem juleanden og flæskestegen. Flæskesteg er rimelig mager, når først man har skåret fedtet og sværet fra. Anden derimod syder simpelthen i sit eget fedt. Så her vinder flæskestegen klart. Hvis hunden skal have en bid af julekødet, så er det dog bedst at tilberede hundsestykket for sig, for der er en del frugt og grøntsager, som hunde ikke kan tåle.

Frugt og grøntsager til hunde

Mange hunde tømmer skålen, når der bliver stillet mad frem til dem. Det kan være lidt tricky juleaften, fordi der er en del af juleretterne, som indeholder særlige typer af frugt og grønt, som er giftige for hunde. Hunde er desuden dårligere end katte til at spise sig uden om de fødeemner, de ikke er trygge ved. Derfor bør du undgå mad, der kan indholde:

  1. Læg og hvidløg – kan være giftige for hunde.
  2. Kirsebær –  Kirsebær uden sten kan hunde godt tåle, men kirsebærsten og -stængler indeholder cyanid.
  3. Druer og rosiner – kan give nyreskader hos nogle hunde.
  4. Nødder – visse typer af nøder (som valnødder) er giftige for hunde.

Laks til hunden

Hundediætist Kristina Johansen anbefaler faktisk laks som julemad til hunde. 

– Med sit høje indhold af protein og Omega-3 fedtsyrer kan laks faktisk styrke hundens immunforsvar, beskytte mod allergi og give hunden en mere skinnende pels, fremhæver Kristina Johansen i et interview med Daily Express. 

Hun anbefaler dog kun laks på dåse eller tilbredt laks. Røget laks kan nemlig indeholde en parasit, som kan give hunde problemer.

Snack til hunde

Skal hundene også have en snack juleaften, så foreslår Kristina Johansen ganske simpelt: æbler.

– Æblestykker kan udgøre et rigtigt godt og sundt alternativ til hundekiks.

Kernerne indholder ganske vist cyanid, men piller man dem fra, så er hundenes julesnack i hus!

Er du stadigvæk i tvivl om, hvad du skal give dine kæledyr at spise juleaften, så giv dem det, som både dyr og mennesker allerbedst kan lide, og som passer så godt til julen: kærlighed…

Mest læste artikler