Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Kæledyr

Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.

Vær på forkant med alle de rette foranstaltninger inden du anskaffer en kanin til familien.
Vær på forkant med alle de rette foranstaltninger inden du anskaffer en kanin til familien. Foto: istockphoto

Kaniner er skønne kæledyr at have i hjemmet – og de kan desuden gøre nytte i haven. Men inden du anskaffer en kanin, skal du være opmærksom og vide, hvad du går ind til. En kanin er et levende væsen, som kræver gode vilkår og masser af opmærksomhed.

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, inden du anskaffer dig en kanin.

1. Din økonomi

Uanset hvilket kæledyr du påtænker at anskaffe dig, er det vigtigt at tjekke sin økonomiske situation. Kæledyr koster mere end man lige går og tror – og en kanin er ingen undtagelse. Udover at skulle købe mad, bur og halm, koster det også penge at købe legetøj, pelsplejeredskaber og besøg hos dyrlægen. Så opsæt et budget og vurder situationen inden du køber en kanin.

2. Hvor skal kaninen bo?

Hvor i dit hjem skal kaninen bo? Dette er en vigtig overvejelse. Kaniner er sociale dyr, som gerne vil være i nærheden af dig og resten af familien. De skal også have adgang til frisk luft og masser af naturligt lys – bryggerser er derfor ikke altid den rette løsning. Desuden kræver dens bur også en del plads. Så find en god plads til kaninen i dit hjem, før du henter den med hjem.  

3. Sikkerhedsoptimer dit hjem

Kaniner er aktive dyr, som vil udforske dit hjem – selv de steder, du ikke ønsker at have besøg af kaniner. Så inden ulykken eventuelt indtræffer, skal du ”kanin-sikre” dit hjem. Det omfatter blandt andet at fjerne ledninger og farlige redskaber, samt sikre at dine mest dyrebare ting - i kaninhøjde - er pakket godt væk da man aldrig ved, hvad kaninen vil sætte tænderne i.  

Læs også: Din kat har en ond plan …

4. Skab små legekroge

Kaniner kan sagtens indvolvere sig i leg og bruge timer på samme aktivitet. For at skabe de bedste omgivelser, skal du lave små legekroge til din kanin. Du kan for eksempel lave et lille hus ud af en gammel papkasse. Inden i kan du lægge små godbidder, hø og andet godt som kaninen kan grave og gnave i.  

5. Gør din kanin renlig

Ja, du hørte rigtigt.. Man kan og bør gøre sin kanin renlig for at undgå uheldige situationer. Det foregår på samme måde som med katten. Vi vil anbefale dig at lave en toiletbakke og placere den i kaninens bur.

6. Foder og ernæring

Det er altid vigtigt at prioritere kæledyrs ernæring og sundhed. Du skal derfor købe det foder, som indeholder de nødvendige næringsstoffer og olier, for at få en sund kanin. Den skal desuden også have sunde godbidder som gulerødder, mælkebøtter, kål, salat og lignende.  

7. Sæt tid af til dit kæledyr

Om det er en kanin eller hund du har, skal du afsætte tid til den. Du skal både være fysisk og psykisk tilstede og lege med den. Kaniner er som sagt et socialt dyr, så du skal give den masser af positiv opmærksomhed.

Læs også: 7 underlige og hylende morsomme facts om hunde

8. Trygge omgivelser

Kaniner kan hurtigt blive stressede og føle ubehag ved uventede situationer eller fremmede omgivelser. Så det er ikke altid muligt at tage kaninen med på ferie eller få den passet hos naboen. Så er du den rejseglade type eller har en omskiftelig hverdag, bør du nok ikke anskaffe dig en kanin.

9. Anskaf den rette art

Der findes mange forskellige kaninarter og nogle egner sig bestemt ikke til lejligheder eller små hjem. Den største kaninrace er en såkaldt ”belgisk kæmpe”, som vejer over 20 kg, når den er fuldvoksen. Så selvom du udvælger den lille i kuldet, kan den sagtens vokse ud af dine hænder. Så inden køb, skal du undersøge racen og få afstemt med din familie, hvad i ønsker.

10. Kaniner lever i mange år

Mange nye kæledyrsejere bliver overrasket over, hvor længe deres kæledyr lever. Kaniner kan snildt leve over 10 år – så du skal overveje, hvilken udvikling din familie er i, og om en kanin også passer ind om 10 år.  

26 februar 2016
0

Verdens første halsbånd, der oversætter mjav til menneskesprog

Det er banebrydende teknologi, som ligger bag dette nye halsbånd til katte. Det tolker kattens mjaven direkte til menneskesprog. Måske kan...

0

10 ting, du ikke vidste om din kat

Lige som du troede, at din kat ikke kunne overraske dig mere, sker dette: Her er listen over 10 ting, du garanteret ikke vidste om pelsdyret...

0

7 underlige og hylende morsomme facts om hunde

Hvad drømmer hunde egentlig om, hvis de da overhovedet drømmer? Og kan det virkelig passe, at hunde besørger sig langs med jordens magnetfel...

0

Dyrlægens råd: Sådan beskytter du dine kæledyr mod flåter

Når flåt-sæsonen er over os, er det vigtigt at beskytte vores kæledyr. Men hvilket flåtmiddel skal man bruge, og hvordan fjerner man flåten?...

0

Det skal du gøre, hvis din hund bliver stukket af en bi

Hunde bliver lige så let stukket af bier og hvepse som mennesker. De føler den samme smerte og kan få de samme allergiske reaktioner. Hunde...

0

Endelig kan du slikke din kat tilbage

Når en kat slikker dig, er det tegn på kærlighed. Vil du gerne give tilbage med samme ømhed, så er det nu muligt - og til og med på en 100...

0

Overblik over Danmarks mest hundevenlige strande

Efter nogle års forbud er det nu igen tilladt for hunde at bade på de danske strande, vel og mærke med forbehold. Læs de nye regler her.

0

Maggie, verdens ældste hund, er død

Maggie, verdens ældste hund, blev 30 år. Nyheden om den australske fårehunds død går verden rundt.

0

Taler din kat århusiansk, hvis du bor i Aarhus?

Et forskningsprojekt undersøger sproget mellem katte og mennesker. En svensk forsker med tre katte er overbevist om katte 'taler dialekt'.

0

Usædvanlige venskaber mellem dyr

Rigtige venskaber er betingelsesløse og livslange. Men venskaber mellem rovdyr og pattedyr kan være problematiske – men det ved disse dyreve...

0

Japansk 'kattetrøje' er et kæmpe hit

Et japansk firma har opfundet en virkelig hyggelig trøje, som giver dig mulighed for at bære din kat på maven.

0

Fascinerende: Din hund drømmer ligesom dig

De fleste hunde viser tegn på neurologiske aktiviteter, når den sover – men drømmer de virkelig? Vi har svaret til dig.

0

Hvad skal dine kæledyr have at spise, så de også føler, at det er...

Selvfølgelig skal hunde og katte også forkæles i juletiden, men det, som de har bedst af, er ikke altid det, vi tror.

0

Julegodter er livsfarlige for din hund

Mere end 200 hunde vil blive forgiftet af godter i julen, viser en ny undersøgelse. Her er, hvad du kan gøre for at undgå, at hunden bliver...

0

Video: Katte, der jager juletræer

Juletræet er jaget vildt for katte. Det skal ikke bare stå der og gøre sig til med alt sit tingel tangel. Se den skønne video med katte i...