Dette skal du vide, inden du anskaffer dig en kanin

Plager børnene om at få en kanin eller drømmer du selv om en sød en af slagsen, skal du tage disse overvejelser med i din beslutning.

Kaniner er skønne kæledyr at have i hjemmet


Kaniner – hvad går du ind til?

Kaniner er skønne kæledyr at have i hjemmet – og de kan desuden gøre nytte i haven. Men inden du anskaffer en kanin, skal du være opmærksom og vide, hvad du går ind til. En kanin er et levende væsen, som kræver gode vilkår og masser af opmærksomhed.

Nedenfor kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, inden du anskaffer dig en kanin.

1. Økonomi – kaniner koster penge

Uanset hvilket kæledyr du påtænker at anskaffe dig, er det vigtigt at tjekke sin økonomiske situation. Kæledyr koster mere end man lige går og tror – og en kanin er ingen undtagelse. Udover at skulle købe mad, bur og halm, koster det også penge at købe legetøj, pelsplejeredskaber og besøg hos dyrlægen. Så opsæt et budget og vurder situationen inden du køber en kanin.

2. Hvor skal kaninen bo?

Hvor i dit hjem skal kaninen bo? Dette er en vigtig overvejelse. Kaniner er sociale dyr, som gerne vil være i nærheden af dig og resten af familien. De skal også have adgang til frisk luft og masser af naturligt lys – bryggerser er derfor ikke altid den rette løsning. Desuden kræver dens bur også en del plads. Så find en god plads til kaninen i dit hjem, før du henter den med hjem.

3. Sikkerhedsoptimér dit hjem

Kaniner er aktive dyr, som vil udforske dit hjem – selv de steder, du ikke ønsker at have besøg af kaniner. Så inden ulykken eventuelt indtræffer, skal du ”kanin-sikre” dit hjem. Det omfatter blandt andet at fjerne ledninger og farlige redskaber, samt sikre at dine mest dyrebare ting – i kaninhøjde – er pakket godt væk da man aldrig ved, hvad kaninen vil sætte tænderne i.

4. Skab små legekroge

Kaniner kan sagtens indvolvere sig i leg og bruge timer på samme aktivitet. For at skabe de bedste omgivelser, skal du lave små legekroge til din kanin. Du kan for eksempel lave et lille hus ud af en gammel papkasse. Inden i kan du lægge små godbidder, hø og andet godt som kaninen kan grave og gnave i.

5. Gør din kanin renlig

Ja, du hørte rigtigt.  Man kan og bør gøre sin kanin renlig for at undgå uheldige situationer. Det foregår på samme måde som med katten. Vi vil anbefale dig at lave en toiletbakke og placere den i kaninens bur.

6. Foder og ernæring

Det er altid vigtigt at prioritere kæledyrs ernæring og sundhed. Du skal derfor købe det foder, som indeholder de nødvendige næringsstoffer og olier, for at få en sund kanin. Den skal desuden også have sunde godbidder som gulerødder, mælkebøtter, kål, salat og lignende.

7. Sæt tid af til din kanin

Om det er en kanin eller hund du har, skal du afsætte tid til den. Du skal både være fysisk og psykisk tilstede og lege med den. Kaniner er som sagt et socialt dyr, så du skal give den masser af positiv opmærksomhed.

Læs også: Det er nemt at bygge et kaninbur. Få en PDF-guide til gør-det-selv-projektet hos vores søstersite, goerdetselv.dk

8. Trygge omgivelser

Kaniner kan hurtigt blive stressede og føle ubehag ved uventede situationer eller fremmede omgivelser. Så det er ikke altid muligt at tage kaninen med på ferie eller få den passet hos naboen. Så er du den rejseglade type eller har en omskiftelig hverdag, bør du nok ikke anskaffe dig en kanin.

9. Anskaf den rette kaninart

Der findes mange forskellige kaninarter og nogle egner sig bestemt ikke til lejligheder eller små hjem. Den største kaninrace er en såkaldt ”belgisk kæmpe”, som vejer over 20 kg, når den er fuldvoksen. Så selvom du udvælger den lille i kuldet, kan den sagtens vokse ud af dine hænder. Så inden køb, skal du undersøge racen og få afstemt med din familie, hvad i ønsker.

10. Kaniner lever i mange år

Mange nye kæledyrsejere bliver overrasket over, hvor længe deres kæledyr lever. Kaniner kan snildt leve over 10 år – så du skal overveje, hvilken udvikling din familie er i, og om en kanin også passer ind om 10 år.

Mest læste artikler