Kæl og spis

Øvrigt

Det kræver mod at lave god mad fra bunden. Kaniner er klimavenligt kød – og de trives godt i din have.

Foto: Tine Kortenbach og Jens Rosenfeldt

Urban farming

Det er blevet meget populært at dyrke egne grøntsager i haven og servere hjemmelavet mad og bagværk, hvor råvarerne er hentet på buske og træer. Nu kommer så endnu et begreb "urban farming" som helt enkelt står for at kunne sætte kød af egen avl på middagsbordet.

Tine Kortenbach er en af pionererne på området. Hun har begået bogen "urban farming kaniner", der indeholder alt den information, du skal bruge, hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med kaninhold.

– Jeg er forelsket i kaniner. Alle slags kaniner. Det er pragtfulde dyr, som har givet mig og min famlie mange glæder gennem årnene, fortæller hun, og lægger slet ikke skjul på, at det lille dyr også er en yndet spise i familien: – Kaninen har den kæmpe fordel, at den egner sig til den lille have, altanen eller byhaven – og det er forholdsvis enkelt at opdrætte, så du får sundt kød til eget forbrug.

Fra kælekanin til spisekanin

Flere vil sikkert synke en ekstra gang – eller rynke på næsen, men bogen er sober, inspirerende og spændende læning – på trods af at den gennemgår alle facetter af et kaninhold – også aflivning og flåning. Uanset om du har lyst til at have kælekaniner i din have - eller du vil gå "hele vejen", så er der masser af viden og inspiration at hente i bogen.

Sæt kanin på bordet - opskrift på rullesteg

Du kan sagtens smage kaninkød, selv om du ikke ønsker at have dem i haven. I de fleste butikker, der handler med vildt kan du købe - eller bestille kaninkød.

Her er opskriften på en lækker rullesteg

  • 1 kaninryg
  • 175 g røget bacon i skiver
  • 1 bdt. forårs- eller salatløg
  • 1/2 spidskål salt og peber
  • Krydderiblanding:
    • 1 tsk. paprika
    • 1 tsk. salt
    • 1 tsk. kværnet peber
    • 1 tsk. røgsalt
    • evt. lidt tørret grøn koriander.

Skær forsigtigt ned langs kaninens rygrad med en skarp kniv. Før derefter kniven ned langs med ribbenene. På den måde kan du skære filet og slaget fra i ét stykke. Gentag processen på den anden side af kaninen. Skær derefter mørbradstykkerne fri fra den indvendige side af rygraden.

Læg de to stykker kød med filet og slag modsat hinanden på brættet med den indvendige side opad. De lægges modsat, så stegen bliver tyk hele vejen ned, når den senere rulles.

Fordel krydderiblandingen på hele fladen. Læg de to mørbrad ind i midten med halvanden af baconskriverne. Saml det hele i en flot rulle, som omvikles med bacon. Snør evt. med kødsnor.

Skær forårsløg og spidskål i fine strimper. Læg halvdelen i bunden af stegesoen. Placér rullen ovenpå, og læg resten af de snittede grøntsager ovenpå. Krydr med lidt salt og peber. Læg låget på stegesoen, og sæt den i en kold ovn. Steg ved 150 grader i 3 1/2 time.

11 marts 2015
0

Kæmpe haveshow og udstilling i København

Danmarks hidtil mest omfattende haveudstilling med intet mindre end otte showhaver, 12 udstillingshaver, et omfattende show- og eventprogram...

1

Sådan kan I fejre Fars dag den 5. juni

På torsdag er det Fars dag, og hvis far skal fejres, så skal ungerne måske bortføre ham, invitere på drageflyvning eller bage kagemand. Få...

0

Lege med natur i

Til børnefødselsdagen eller familieudflugten skulle I prøve at leg. SanselegDeltagerne deles i 2 hold.Hvert hold skal nu i haven eller...

0

Er du morgentræt? Så SKAL du læse disse 10 uundværlige tips!

Lad os komme igang! 1. Drop tv før sengetid Vi ved godt, at de bedste tv-udsendelser bliver sendt om aftenen. Men... Det særlige lys fra...

0

Dyr der ligner mad - kan du se forskel?

Tro det eller ej, dyr kan ligne mad og mad kan ligne dyr. Test dig selv og se om du kan se forskel.

0

Få dine blomsterbuketter til at holde længere

Med disse 8 smarte tips kan du nemt og hurtigt forlænge levetiden på dine friske blomsterbuketter.

0

7 grunde til at elske og frygte norsk natur

Troldtungen, Prædikestolen og De syv Søstre. Nej, det er ikke et eventyr. Det er er navne og steder fra den storslåede norske natur. De får...

0

Vidundermidlet æblecidereddike er godt for både hus, krop og sjæl

Det lyder næsten som hokus pokus, men efter sigende virker æblecidereddike til lidt af hvert, hvad enten det er ukrudt i haven eller ondt i...

0

Myte: Du skal sove køligt om natten

Er du en af de mange, som skruer ned for temperaturen, og åbner alle vinduerne i soveværelset, når du planlægger din skønhedssøvn? Lad ikke...

0

7 typiske strygefejl

Hvis du gerne vil passe bedre på både dit tøj og dit strygejern, er det ikke helt ligegyldigt, hvordan du stryger. Find ud af om du selv er...

0

Sådan folder du plasticposer til minitrekanter for at spare plads

Vi kender det alle sammen – den overfyldte skuffe med plasticposer, men det er en saga blot med dette ret fantastiske trick.

1

Find dit eget rav

Rav er nordens guld og kinesernes potensmiddel, så kursen er høj. Læs her om hvordan man finder rav, og hvor man finder rav. Og lær den...

0

Derfor skal du sove på venstre side

Sover du dårligt om natten, og vågner du op træt og mat? Så skulle du måske oveveje at vælge venstresiden, næste gang du skal sove.

0

Sådan laver du elektricitet og ild med en citron

Det er kun få dagligdags ting, du skal bruge, så slår citronen gnister.

0

7 gode grunde til altid at have stanniol i hjemmet

I køkkenet er stanniol tit en stor hjælp. Men faktisk kan stanniol være nyttigt mange andre steder. Se bare her.