Ferie i det fri

Vi danskere bruger hvert år et par dage under åben himmel. Her er oplevelser for alle sanser.


Flere og flere har opdaget, hvor dejligt det er at bruge et par fridage i naturen. Uanset hvor man er i Danmark, venter oplevelserne på marker, i skove og langs kysterne. Fotos: Visit Denmark & Oase Outdoors, tlf. 70 22 85 00I Danmark har vi over 100.000 km cykelsti, der er mere end 700 etablerede telt- og naturlejrpladser og flere tusind vandreruter. Derforuden er der masser af muligheder for kano- og kajakferie, for windsurfing og for guidede ture rundt i landet.
Hvad enten du har besluttet dig for at følge Hærvejen til fods, at cykle Lolland-Falster rundt eller at padle nedad Susåen, er det vigtigt, at du har forberedt dig rigtigt, så er du sikker på, at din udflugt bliver en succes.
Ferie under nattens stjerner kan med fordel starte hjemme ved spisebordet. Her kan du og din ­familie planlægge, hvor lang turen skal være, hvordan I skal overnatte, hvad der skal provianteres, og hvem der skal stå for indholdet i rejsetaskerne.

Sov i skoven
Skal du blot en enkelt dag på vandretur hen over den lokale bakketop, er planlægning knap så nødvendig, men regner du og din familie med at bruge flere dage i det fri, er det nødvendigt at tænke over, om I vil tilbringe natten ­direkte under stjernerne ­eller i eget telt. Man kan selvfølgelig også vælge etablerede campingpladser, kroer og lignende, men vælger du at sove i det fri, er der mange muligheder.
Landet over stiller Skov- og Naturstyrelsen en lang række primitive overnatningssteder og lejrpladser til rådighed, som frit kan benyttes uden betaling. På de primitive overnatningssteder må familier slå telt op uden tilladelse, når det handler om en enkeltovernatning under stjernerne. Man må overnatte en enkelt nat på Skov- og Naturstyrelsens områder, medmindre andet er aftalt med skovfogeden.
  •  Anvendelse af åben ild er kun tilladt på de etablerede bålpladser i områderne.
  • Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport, biler m.m., på skovens veje. 
  •  Efter endt brug af pladsen skal man rydde op efter sig og tage sit affald med, med­­mindre der er opstillet skraldespande på lejrpladsen. 

  

Fotos: Visit Denmark & Oase Outdoors, tlf. 70 22 85 00Rejs let
Når familien har fundet ud af, hvor og hvordan I skal overnatte, skal I også overveje, hvad der skal i ryg- såvel som mavesækken. En god regel for “lette” natur-campister er, at ting, man er i tvivl om skal med, bør blive hjemme.
Pak alt ned i plastikposer, hver for sig, og anbring poserne på hver deres bestemte plads. Rygsækken pakkes med de tunge ting tættest på ryggen, mens det, du tit skal have fat i, lægges øverst eller i lommerne. På samme måde er det ikke særlig smart at tømme hele køleskabet ned i rygsækken. Mange teltturister foretrækker frysetørrede retter, der ikke vejer meget, og som nemt kan laves på stormkøkkenet. Men der er også andre muligheder, hvis man vil højne gastronomien i det fri. Du kan vælge at proviantere undervejs – eller du kan udnytte naturens spisekammer og indløse et lokalt fisketegn, så du kan riste selv­fanget fisk over bål. En nydelse, der kun gør ferien i det fri til en endnu bedre oplevelse.

Mest læste artikler