Fastelavn er mit navn

Øvrigt

I dag jubler børnene, når træet fra fastelavnstønden flyver til alle sider, og slikket vælter ud. Men der var engang, hvor slog en levende kat af tønden. Når bunden røg ud af tønden, fór det stakkels dyr hvinende af sted. Katten, der skulle være sort, var et symbol på den mørke, triste vinter, som man jog bort.I dag jubler børnene, når træet fra fastelavnstønden flyver til alle sider, og slikket vælter ud. Men der var engang, hvor slog en levende kat af tønden. Når bunden røg ud af tønden, fór det stakkels dyr hvinende af sted. Katten, der skulle være sort, var et symbol på den mørke, triste vinter, som man jog bort.


Det er en ekstra udfordring, hvis man skal slå katten af tønden – på en hesteryg.

Kat af strå i stedet for en levende kat
Skikken med at slå (den levende) kat af tøden eksisterede indtil for 100 år siden. Derefter, da mere humane tider så dagens lys, gik man over til en kat, formet i strå.

Tidligere også en festdag for voksne

I gamle dage var det ikke blot børn, der deltog i tøndeslagningen - fastelavn var i lige så høj grad en festdag for voksne. Ifølge den katolske tro var fastelavn optakten til den 40 dage lange fastetid. Ordet kommer da også af "fastelabend", der betyder faste-aften på tysk. Og netop fordi man gik fasten i møde, skulle der festes og spises søde og fede sager i lange baner.

Bønderne gik fra gård til gård
På landet red bønderne fra gård til gård for at samle mad og penge ind til et stort fastelavnsgilde. Nu er det børnene, der går fra dør til dør. Men én ting har ikke ændret sig: Det er stadigvæk et "must", at man klæder sig ud til fastelavn.

Det er sjovere at lave kostumer selv
I den travle hverdag er det fristende at hive det nærmeste kostume ned fra bøjlen i legetøjsforretningen. Men det er nu langt hyggeligere selv at lave kostumerne. Og det
behøver ikke at tage alverdens tid med saks og symaskine.

Sådan laver du et æblekostume
Her er en nem lille opskrift på et frisk "æblekostume" af papmaché, som er perfekt til en fem- til seks-årig. Hele familien kan være med, når kostumet skal kreeres.
Gem gamle aviser allerede et par uger før fastelavn. Køb en rispapirlampe - den største, der kan fås på markedet samt noget tapetklister. Og så er det ellers bare at gå i gang.

Sådan gør du
Smør et lag tapetklister på lampeskærmen, og beklæd den jævnt med brede strimler af avispapir. Gentag proceduren og lad derefter lampen tørre et døgns tid. Fortsæt med at komme to lag på ad gangen med efterfølgende tørring. Ti lag i alt skulle være nok. Efter nogle dage er formen færdig.

Klædt ud som et æble

Når formen er helt tørt og stiv, tages bøjlerne i lampen ud, og der males grønt og eventuelt rødt med børnevenlig maling til "æblelooket" fremkommer. Til sidst skæres der huller til armene. Hvis "æblet" når for langt ned om fødderne, kan man lime et par skulderpuder af
flamingo fast indvendig.Af Lea Riel, 911


13. februar 2001
Mere om Øvrigt

Simpelt trick kan hjælpe dig med at falde i søvn

Øvrigt Det kan være rigtig frustrerende at ligge lysvågen en sen aften – især hvis du skal tidligt op næste morgen. Men heldigvis er hjælpen nær! Et nyt amerikansk studie har muligvis knækket koden til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn. 

5 ting du IKKE må gøre, når du vågner op midt om natten

Øvrigt Du har helt sikkert prøvet at vågne midt om natten, og ikke kunne falde i søvn igen. Det er utrolig frustrerende ­– især hvis du skal tidlig...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

Så meget kan du spare ved at genbruge dine indkøbsposer

Øvrigt Du mener måske allerede, at du genbruger dine bæreposer optimalt ved at give dem fornyet formål som skraldeposer efter dine indkøb, men det er faktisk hverken specielt miljøvenligt eller godt for din pengepung. 

9 ting i soveværelset, som ødelægger din søvn

Øvrigt Det er hverken nyt eller overraskende, at din smartphone kan ødelægge din nattesøvn, men er du opmærksom på andre ting i dit soveværelse,...

Havets dræbersnegl erobrer Østersøen

Øvrigt Vandene omkring Danmark har fået deres egen dræbersnegl. Den lille sortehavsfisk, Kutlingen, breder sig med lynets hast rundt omkring i...

Kaffegrums kan løse dine hverdags-problemer

Øvrigt Oftest havner kaffegrums i skraldespanden, når kaffen er brygget. Men vidste du, at det tørre grums faktisk kan gøre gavn og bruges til mange forskellige ting? Læs disse 10 tips, så vil du aldrig mere smide din kaffegrums ud. 

Sådan kan du (også) bruge bananer

Øvrigt Bananer kan bruges til meget andet end blot at spise. Vidste du eksempelvis, at bananer er supergode som gødning, og at en bananskræl kan...

Undgå at dine bananer bliver brune

Øvrigt Følg disse 3 råd og undgå at dine bananer får brune pletter, mørkt frugtkød og en kedelig, overmoden smag.

Få dine blomsterbuketter til at holde længere

Øvrigt Med disse 8 smarte tips kan du nemt og hurtigt forlænge levetiden på dine friske blomsterbuketter.

Sådan får du dit krympede tøj tilbage til rette størrelse

Øvrigt Vi har nok allesammen prøvet det... favorit trøjen er krympet efter en tur i vaskemaskinen. Men med dette trick kan du faktisk få trøjen...

Giv dit loppefund længere levetid

Øvrigt Du kan finde alverdens skønne ting på loppemarkeder, men som regel kan de være en andelse slidte. Vi guider dig til, hvordan du kan vedligeh...

Sådan sælger du på loppemarked

Øvrigt Trænger du til at få ryddet op i gemmerne? Måske så der kan være plads til lidt nyt? Findes der en bedre mulighed end loppemarked? Få de bedste tips til, hvordan du sælger på loppemarked.

Danmarks bedste loppemarkeder

Øvrigt Sommeren er over os, og sæsonen for loppemarkeder er for alvor begyndt. Vi har samlet de bedste loppemarkeder i Danmark.

Slå ungerne i dåsekast

Øvrigt Sommerhalvåret er perfekt til leg i haven. Se her, hvordan du kan lave dit eget dåsekast-spil.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.