Er du morgentræt? Så SKAL du læse disse 10 uundværlige tips!

Øvrigt

Det er rigtig frustrerende at rende rundt og være træt. Vi har derfor samlet 10 gode tips til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn.

En god søvn er vigtig for dig og dagens lyse timer.
En god søvn er vigtig for dig og dagens lyse timer. Foto: iStock

Følg disse 10 tips i en uge og mærk forskellen

Du har sikkert hørt disse gamle søvnråd tusinde gange før? Alligevel forglemmer mange af os at efterleve dem i hverdagen. Forsøg i én uge at følge alle disse 10 tips, og vi forsikrer dig om, at du vil være gladere og friskere.

1. Drop tv før sengetid

Vi ved godt, at de bedste tv-udsendelser bliver sendt om aftenen. Men... Det særlige lys fra skærmen vil påvirke din nattesøvn meget negativt. Sørg derfor altid for, at du slukker tv'et minimum en time inden du går til køjs. Samme gælder mobiltelefoner og smartphones.

2. Husk at sove længe

Ja, du læste korrekt. Du skal huske at give din krop lov til at restituere mindst én gang ugenligt. Ellers ender det bare med, at din krop kommer i søvunderskud - og det kan tage lang tid at rette op på igen.

Husk også lige på, at vi allesammen er forskellige. Måske er de gyldne 8 timers søvn slet ikke nok til dig? Det kan også være, at du bliver afdanket og træt, fordi din krop egentligt kun behøver 6 timer? Eksperimentér de næste par dage. Det er meget vigtigt, at du ved hvor meget søvn, din krop har brug for.

3. Vågn op samme tid - hver dag (så vidt det er muligt)

Hvis du gerne vil skabe en sund søvnrytme, er det vigtigt, at du står op nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Vi ved godt, at vi netop har postuleret, at kroppen gerne skal sove ud mindst én gang ugentligt - sørg derfor for, at de resterende dage er nogenlunde ens.

Læs også:

9 ting, du ikke anede at din mikroovn kunne

Her er geniale 9 tricks til, hvordan du kan få det fulde udbytte af din mikrobølgeovn. Vidste du eksempelvis, at den kan vaske dine sokker...

4. Weekenderne

Måske får du gæster? Eller måske elsker du bare de sene aftentimer i weekenderne? Vi ved godt, at det er svært, men du bliver altså NØDT til, at stå op samme tid hver dag - også selvom det er weekend.

Selvfølgelig kender vi ordsproget: Alt med måde. Du må naturligvis gerne skeje ud engang imellem - bare det ikke bliver en kontinuerlig vane, som du præsterer at dyrke hver eneste weekend.

5. Gå glad i bad

"Gå glad i bad og dubbidueee!" Du kender helt sikkert melodien, og faktisk er en af de største træthedsdræbere netop morgenbadet. Tager du derfor et morgenbad så slut gerne af med et iskoldt brus. På den måde igangsættes blodcirkulationen og andrenalinen. Du vil mærke en markant friskhed, der holder ved i flere timer.

6. Mørke, mørke, mørke...

Du har stensikkert hørt det før: lys gør dig automatisk mere frisk. Det er derfor mest optimalt, hvis du har mørklægningsgardiner i dit soveværelse. Værst bliver det ellers for dig i sommermånederne, hvor du kan risikere at vågne alt for tidligt.

Når du står op om morgenen, så tænd gerne alt det elektroniske lys i rummet, som du sidder i. Vi ved godt, at det er mest behageligt at sidde og vågne til et afdæmpet lys, men husk nu på, at lyset gør dig mere frisk.

7. Drik vand

Er du klar over hvor meget du sveder i løbet af natten? Start dagen med et stort glas vand. Dehydrering er en af de faktorer, der gør dig aller mest træt. Du kan selvfølgelig supplere med en god kop kaffe efterfølgende, men som grundregel: Vand først.

Læs også:

5 ting du IKKE må gøre, når du vågner op midt om natten

Du har helt sikkert prøvet at vågne midt om natten, og ikke kunne falde i søvn igen. Det er utrolig frustrerende ­– især hvis du skal...

8. Du bør udskifte dit gamle vækkeur...

Din krop forbinder meget hurtigt tonen eller lyden med dit vækkeur med noget ekstremt negativt. Hvis du derfor ønsker en positiv start på dagen, er det yderst vigtigt, at du varrierer tonen, der vækker dig. Sæt helst en glad melodi som ringetone - eller en anden lyd, der gør dig glad.

9. Forberedelse er guld værd

I stedet for at stresse rundt hver morgen, fordi du skal pakke madpakker, finde tøj frem og tage opvasken fra forrige aftensmad, så bør du forberede dig på dine travle morgener! Smør madpakken og læg tøjet frem aftenen forinden, så du ikke skal bøvle med det i de tidlige morgener, hvor overskuddet er en mangelvare.

10. Til sidst kommer kosten

Det tager meget energi for kroppen, når den skal fordøje et tungt måltid mad. Spis derfor gerne inden klokken 18.00 - og spis gerne et let måltid mad. På den måde sikrer du, at din krop ikke stadig er på overarbejde, når vækkeuret ringer. 

Derudover har kost stor betydning for, hvordan dit energiniveau udspiller sig i løbet af dagen. Sørg altid for at holde et stabilt blodsukker uden pludselige opsving - som følge af slik, kage og sukker.

6. november 2015
Mere om Øvrigt

5 ting du IKKE må gøre, når du vågner op midt om natten

Øvrigt Du har helt sikkert prøvet at vågne midt om natten, og ikke kunne falde i søvn igen. Det er utrolig frustrerende ­– især hvis du skal tidligt op dagen efter. Vi har samlet en oversigt over 5 ting, du virkelig ikke bør gøre, hvis du vågner midt om natten.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

9 ting i soveværelset, som ødelægger din søvn

Øvrigt Det er hverken nyt eller overraskende, at din smartphone kan ødelægge din nattesøvn, men er du opmærksom på andre ting i dit soveværelse,...

Havets dræbersnegl erobrer Østersøen

Øvrigt Vandene omkring Danmark har fået deres egen dræbersnegl. Den lille sortehavsfisk, Kutlingen, breder sig med lynets hast rundt omkring i Østersøen og truer bestanden af skrubber, ål og rejer. Men nu har kokkene taget kampen op mod havets dræbersnegl.

Kaffegrums kan løse dine hverdags-problemer

Øvrigt Oftest havner kaffegrums i skraldespanden, når kaffen er brygget. Men vidste du, at det tørre grums faktisk kan gøre gavn og bruges til...

Sådan kan du (også) bruge bananer

Øvrigt Bananer kan bruges til meget andet end blot at spise. Vidste du eksempelvis, at bananer er supergode som gødning, og at en bananskræl kan...

Undgå at dine bananer bliver brune

Øvrigt Følg disse 3 råd og undgå at dine bananer får brune pletter, mørkt frugtkød og en kedelig, overmoden smag.

Få dine blomsterbuketter til at holde længere

Øvrigt Med disse 8 smarte tips kan du nemt og hurtigt forlænge levetiden på dine friske blomsterbuketter.

Sådan får du dit krympede tøj tilbage til rette størrelse

Øvrigt Vi har nok allesammen prøvet det... favorit trøjen er krympet efter en tur i vaskemaskinen. Men med dette trick kan du faktisk få trøjen...

7 smarte måder du – også – kan bruge eddike på

Øvrigt Vidste du, at eddike kan bruges til at fjerne bakterier fra dine friske grøntsager? Vi har samlet 7 smarte tips til, hvordan du kan bruge eddike i hjemmet.

6 rengøringstips med tandpasta

Øvrigt Vidste du, at tandpasta kan bruges til meget andet end tandbørstning? Vi har fundet 6 tips til rengøring, hvor tandpasta med garanti får...

Giv dit loppefund længere levetid

Øvrigt Du kan finde alverdens skønne ting på loppemarkeder, men som regel kan de være en andelse slidte. Vi guider dig til, hvordan du kan vedligeh...

Sådan sælger du på loppemarked

Øvrigt Trænger du til at få ryddet op i gemmerne? Måske så der kan være plads til lidt nyt? Findes der en bedre mulighed end loppemarked? Få de bedste tips til, hvordan du sælger på loppemarked.

Danmarks bedste loppemarkeder

Øvrigt Sommeren er over os, og sæsonen for loppemarkeder er for alvor begyndt. Vi har samlet de bedste loppemarkeder i Danmark.

Slå ungerne i dåsekast

Øvrigt Sommerhalvåret er perfekt til leg i haven. Se her, hvordan du kan lave dit eget dåsekast-spil.