Derfor holder vi mors dag

Mors dag er dagen, hvor vi hylder vores mor. Dagen falder altid anden søndag i maj, men hvorfor er det nu lige, vi fejrer mor på en særlig mærkedag - og hvordan opstod traditionen?


Fra Amerika
I Danmark har vi taget en del af de amerikanske traditioner til os – bare tænk på Valentinsdag og Halloween. Det er måske de færreste, der ved, at mors dag-traditionen også har rødder i USA.

Slutningen af 17-tallet
Faktisk kan traditionen spores helt tilbage til slutningen af 1700-tallet, hvor kvindesagsforkæmpere efter uahængighedskrigen tog initiativ til mors dag. Det var planen, at dagen skulle fungere som en fælles kvindekamp for fred, men dagen vandt desværre ikke den store anerkendelse.

Mindedag for kvinder
Det var først i starten af 1900-tallet, at traditionen for alvor slog igennem i USA. Flere amerikanske kvinder besluttede sig for, at dagen skulle være en fælles mindedag for kvinder. Anna Jarvis var en af initiativtagerne – hendes mor kæmpede for bedre sanitære forhold for soldaterne under uafhængighedskrigen – og mors dag blev første gang markeret på etårsdagen for hendes død, den 12. maj 1912.

Præsident Wilson gjorde dagen officiel
To år senere erklærede præsident Wilson, at mors dag skulle være en officiel dag, hvor amerikanerne skulle hylde de mødre, der havde mistet sønner i krig.

Mors dag i Danmark
I 1929 kom traditionen til Danmark og tog den form, vi kender i dag. Det skete, da en dansk soldat, der havde kæmpet i den amerikanske hær under første verdenskrig, bragte ideen med sig hjem og selv krydrede traditionen lidt med sine egne påfund.

Indsamlede første gang penge til krigsenker
Første mors dag i Danmark blev markeret med en blomsterudstilling i Forum i København, hvor pengene gik til krigsenker og mødre, der havde mistet en søn i krigen.

Er blevet kommerciel
Mors dag havde fra begyndelsen altså ikke en kommerciel vinkel, men der er flere der mener, at dagen har efterhånden udviklet i den retning.

Mest læste artikler