Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen.
Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen. Foto: Timm Vladimir

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Bøger

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med et twist, og opskrifter han selv står bag. Her er retter til morgen, frokost, aften og det indimellem. Prøv hans glaserede lammekølle og en cremet nøddesmør her.

 

Mad lavet fra bunden

Foto: Kenneth HavgaardI kogebogen ”Timm Vladimirs køkken” får du opskrifter med god og varieret mad, som er lavet fra bunden. Nogle af retterne er de traditionelle, som man sjældent kaster sig over, og der er forskelle i sværhedsgraden, så der både er noget for den øvede og den knap så øvede. Fælles for retterne er, at de ikke følger nogen bestemt diæt, men er nogen Timm Vladimir har lavet og udviklet i sit eget køkken i flere år.

Eksperimentér og leg i køkkenet

Med bogen vil forfatteren gerne opfordre til, at man eksperimenter og sætter sit eget præg på retterne, når man er blevet fortrolig med at lave dem efter nogle gange. Bogen er delt op i retter til morgenmad, frokost, aftensmad, desserter og kager, snacks og lidt om køkkenudstyr og –redskaber. Til mange af opskrifterne har Timm Vladimir knyttet en kommentar med gode råd eller alternative tilberedningsmetoder.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

Nøddesmør

Foto: Timm VladimirCa. en liter

200 g hasselnødder
150 g mælkechokolade (ca. 30% kakao)
200 g mørk chokolade (ca. 50% kakao]
3 dl fløde
1–2 appelsiner (skal og saft)
150 g smør

Rist hasselnødderne i ovnen på 190° i 12–15 minutter. De må ikke blive alt for brændte. Gnid nødderne i viskestykke eller med grillhandske, så skallerne ryger af. Det er ikke nødvendigt at være super pertentlig, bare de fleste skaller kommer af. Blend de afskallede nødder til mel i en foodprocessor eller en (ren) kaffekværn.

Læs også: Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en gryde over vandbad. Lun i mellemtiden fløden op sammen med appelsinskallerne; den bør ikke koge. Lad appelsinskallerne trække i fløden i ti minutter. Bland smørret med den smeltede chokolade, og hæld derpå den lune appelsinfløde, hasselnøddemel og appelsinsaft i massen. Hæld nøddesmørret på steriliserede glas, og lad dem køle helt ned, før du skruer låg på – eller kaster dig over det.

En klassiker, som du sagtens kan fremstille selv. Lav den sammen med ungerne, så vil de også elske at spise den. Du kan eksperimentere med forholdet mellem lys og mørk chokolade. Nogle vil foretrække mere af den lyse, hvilket gør nøddesmørret sødere og dermed mere børnevenligt. Appelsinsaft og -skaller giver et dejligt pift frugtsødme, som jeg selv godt kan lide. Det kan udelades, hvis du er Nutella-fundamentalist. Du kan også sagtens erstatte hasselnødderne med mandler eller andre nødder.

Glaseret lammekølle

Foto: Timm VladimirTil 4-6 personer
1 bundt bredbladet persille
2 spsk korianderfrø
1 spsk sennepsfrø
1 udbenet lammekølle
4 fed hvidløg
2 spsk muscovado-sukker (eller mørk rørsukker)
2 spsk olivenolie
1 spsk balsamico, gerne 12 års

Forvarm ovnen til 180°.

Blancher persillen i kogende vand i 15 sekunder, tag den op af gryden, og dyp den i iskoldt vand i fem sekunder. Lad den derefter lufttørre på et klæde.

Rist korianderfrø og sennepsfrø et minuts tid på en meget varm og tør pande. Ryst panden hele tiden.

Åbn den udbenede kølle – slagteren har sikkert omviklet den med stegesnor – og bred persille, koriander og sennepsfrø ud på køllens inderside. Rul kødet sammen igen, og bind den op med stegesnor.

Læg køllen i et ovnfast fad. Skær små snit i køllen, og put et halvt fed hvidløg i hver. Rør muscovado-sukker ud i olie og balsamico, og pensl lammet med marinaden. Sæt køllen i ovnen i en times tid. Centrumstemperaturen skal være cirka 55°, så er den rosa i midten og smager fantastisk. Lad køllen hvile utildækket i 15-20 minutter, før du skærer i den.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kroner

Læs også: Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

25 oktober 2013
0

Mad med blomster

I sin seneste kogebog "Blomstrende mad" holder Camilla Plum sig til blomster. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

1

Ny bog med sushi og andre gode retter fra Japan

I ”Smækker lækker sushi” får du opskrifter på japansk, sund mad. Forfatteren er ekspert i japansk madlavning, og bogen guider dig til at...

0

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

0

Lækker vegetarmad

Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

0

Japansk mad

Så er der godt nyt til alle sushi-elskere.

0

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

"Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

1

Macarons, cupcakes og popcakes - den ultimative bog for kageelskere...

"Macarons, cupcakes, popcakes og andre søde kager" er titlen på en ny bog af svenskeren Mia Öhrn. Og det er præcis, hvad du får i overflod....

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

Flotte dekorationer, der er nemme at lave

Det er dejligt at kunne imponere familie og venner med et festligt bord eller pynt i stuen, der er lidt mere specielt end blomster i en...

0

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på...

0

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...