Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen.
Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen. Foto: Timm Vladimir

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Bøger

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med et twist, og opskrifter han selv står bag. Her er retter til morgen, frokost, aften og det indimellem. Prøv hans glaserede lammekølle og en cremet nøddesmør her.

 

Mad lavet fra bunden

Foto: Kenneth HavgaardI kogebogen ”Timm Vladimirs køkken” får du opskrifter med god og varieret mad, som er lavet fra bunden. Nogle af retterne er de traditionelle, som man sjældent kaster sig over, og der er forskelle i sværhedsgraden, så der både er noget for den øvede og den knap så øvede. Fælles for retterne er, at de ikke følger nogen bestemt diæt, men er nogen Timm Vladimir har lavet og udviklet i sit eget køkken i flere år.

Eksperimentér og leg i køkkenet

Med bogen vil forfatteren gerne opfordre til, at man eksperimenter og sætter sit eget præg på retterne, når man er blevet fortrolig med at lave dem efter nogle gange. Bogen er delt op i retter til morgenmad, frokost, aftensmad, desserter og kager, snacks og lidt om køkkenudstyr og –redskaber. Til mange af opskrifterne har Timm Vladimir knyttet en kommentar med gode råd eller alternative tilberedningsmetoder.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

Nøddesmør

Foto: Timm VladimirCa. en liter

200 g hasselnødder
150 g mælkechokolade (ca. 30% kakao)
200 g mørk chokolade (ca. 50% kakao]
3 dl fløde
1–2 appelsiner (skal og saft)
150 g smør

Rist hasselnødderne i ovnen på 190° i 12–15 minutter. De må ikke blive alt for brændte. Gnid nødderne i viskestykke eller med grillhandske, så skallerne ryger af. Det er ikke nødvendigt at være super pertentlig, bare de fleste skaller kommer af. Blend de afskallede nødder til mel i en foodprocessor eller en (ren) kaffekværn.

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en gryde over vandbad. Lun i mellemtiden fløden op sammen med appelsinskallerne; den bør ikke koge. Lad appelsinskallerne trække i fløden i ti minutter. Bland smørret med den smeltede chokolade, og hæld derpå den lune appelsinfløde, hasselnøddemel og appelsinsaft i massen. Hæld nøddesmørret på steriliserede glas, og lad dem køle helt ned, før du skruer låg på – eller kaster dig over det.

En klassiker, som du sagtens kan fremstille selv. Lav den sammen med ungerne, så vil de også elske at spise den. Du kan eksperimentere med forholdet mellem lys og mørk chokolade. Nogle vil foretrække mere af den lyse, hvilket gør nøddesmørret sødere og dermed mere børnevenligt. Appelsinsaft og -skaller giver et dejligt pift frugtsødme, som jeg selv godt kan lide. Det kan udelades, hvis du er Nutella-fundamentalist. Du kan også sagtens erstatte hasselnødderne med mandler eller andre nødder.

Glaseret lammekølle

Foto: Timm VladimirTil 4-6 personer
1 bundt bredbladet persille
2 spsk korianderfrø
1 spsk sennepsfrø
1 udbenet lammekølle
4 fed hvidløg
2 spsk muscovado-sukker (eller mørk rørsukker)
2 spsk olivenolie
1 spsk balsamico, gerne 12 års

Forvarm ovnen til 180°.

Blancher persillen i kogende vand i 15 sekunder, tag den op af gryden, og dyp den i iskoldt vand i fem sekunder. Lad den derefter lufttørre på et klæde.

Rist korianderfrø og sennepsfrø et minuts tid på en meget varm og tør pande. Ryst panden hele tiden.

Åbn den udbenede kølle – slagteren har sikkert omviklet den med stegesnor – og bred persille, koriander og sennepsfrø ud på køllens inderside. Rul kødet sammen igen, og bind den op med stegesnor.

Læg køllen i et ovnfast fad. Skær små snit i køllen, og put et halvt fed hvidløg i hver. Rør muscovado-sukker ud i olie og balsamico, og pensl lammet med marinaden. Sæt køllen i ovnen i en times tid. Centrumstemperaturen skal være cirka 55°, så er den rosa i midten og smager fantastisk. Lad køllen hvile utildækket i 15-20 minutter, før du skærer i den.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kroner

Læs også: Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

25 oktober 2013
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...