Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen.
Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen. Foto: Timm Vladimir

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Bøger

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med et twist, og opskrifter han selv står bag. Her er retter til morgen, frokost, aften og det indimellem. Prøv hans glaserede lammekølle og en cremet nøddesmør her.

 

Mad lavet fra bunden

Foto: Kenneth HavgaardI kogebogen ”Timm Vladimirs køkken” får du opskrifter med god og varieret mad, som er lavet fra bunden. Nogle af retterne er de traditionelle, som man sjældent kaster sig over, og der er forskelle i sværhedsgraden, så der både er noget for den øvede og den knap så øvede. Fælles for retterne er, at de ikke følger nogen bestemt diæt, men er nogen Timm Vladimir har lavet og udviklet i sit eget køkken i flere år.

Eksperimentér og leg i køkkenet

Med bogen vil forfatteren gerne opfordre til, at man eksperimenter og sætter sit eget præg på retterne, når man er blevet fortrolig med at lave dem efter nogle gange. Bogen er delt op i retter til morgenmad, frokost, aftensmad, desserter og kager, snacks og lidt om køkkenudstyr og –redskaber. Til mange af opskrifterne har Timm Vladimir knyttet en kommentar med gode råd eller alternative tilberedningsmetoder.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

Nøddesmør

Foto: Timm VladimirCa. en liter

200 g hasselnødder
150 g mælkechokolade (ca. 30% kakao)
200 g mørk chokolade (ca. 50% kakao]
3 dl fløde
1–2 appelsiner (skal og saft)
150 g smør

Rist hasselnødderne i ovnen på 190° i 12–15 minutter. De må ikke blive alt for brændte. Gnid nødderne i viskestykke eller med grillhandske, så skallerne ryger af. Det er ikke nødvendigt at være super pertentlig, bare de fleste skaller kommer af. Blend de afskallede nødder til mel i en foodprocessor eller en (ren) kaffekværn.

Læs også: Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en gryde over vandbad. Lun i mellemtiden fløden op sammen med appelsinskallerne; den bør ikke koge. Lad appelsinskallerne trække i fløden i ti minutter. Bland smørret med den smeltede chokolade, og hæld derpå den lune appelsinfløde, hasselnøddemel og appelsinsaft i massen. Hæld nøddesmørret på steriliserede glas, og lad dem køle helt ned, før du skruer låg på – eller kaster dig over det.

En klassiker, som du sagtens kan fremstille selv. Lav den sammen med ungerne, så vil de også elske at spise den. Du kan eksperimentere med forholdet mellem lys og mørk chokolade. Nogle vil foretrække mere af den lyse, hvilket gør nøddesmørret sødere og dermed mere børnevenligt. Appelsinsaft og -skaller giver et dejligt pift frugtsødme, som jeg selv godt kan lide. Det kan udelades, hvis du er Nutella-fundamentalist. Du kan også sagtens erstatte hasselnødderne med mandler eller andre nødder.

Glaseret lammekølle

Foto: Timm VladimirTil 4-6 personer
1 bundt bredbladet persille
2 spsk korianderfrø
1 spsk sennepsfrø
1 udbenet lammekølle
4 fed hvidløg
2 spsk muscovado-sukker (eller mørk rørsukker)
2 spsk olivenolie
1 spsk balsamico, gerne 12 års

Forvarm ovnen til 180°.

Blancher persillen i kogende vand i 15 sekunder, tag den op af gryden, og dyp den i iskoldt vand i fem sekunder. Lad den derefter lufttørre på et klæde.

Rist korianderfrø og sennepsfrø et minuts tid på en meget varm og tør pande. Ryst panden hele tiden.

Åbn den udbenede kølle – slagteren har sikkert omviklet den med stegesnor – og bred persille, koriander og sennepsfrø ud på køllens inderside. Rul kødet sammen igen, og bind den op med stegesnor.

Læg køllen i et ovnfast fad. Skær små snit i køllen, og put et halvt fed hvidløg i hver. Rør muscovado-sukker ud i olie og balsamico, og pensl lammet med marinaden. Sæt køllen i ovnen i en times tid. Centrumstemperaturen skal være cirka 55°, så er den rosa i midten og smager fantastisk. Lad køllen hvile utildækket i 15-20 minutter, før du skærer i den.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kroner

Læs også: Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

25 oktober 2013
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.