Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen.
Opskriften på aubergineruller med urter og ost er en af dem, du finder i kogebogen. Foto: Timm Vladimir

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Bøger

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med et twist, og opskrifter han selv står bag. Her er retter til morgen, frokost, aften og det indimellem. Prøv hans glaserede lammekølle og en cremet nøddesmør her.

 

Mad lavet fra bunden

Foto: Kenneth HavgaardI kogebogen ”Timm Vladimirs køkken” får du opskrifter med god og varieret mad, som er lavet fra bunden. Nogle af retterne er de traditionelle, som man sjældent kaster sig over, og der er forskelle i sværhedsgraden, så der både er noget for den øvede og den knap så øvede. Fælles for retterne er, at de ikke følger nogen bestemt diæt, men er nogen Timm Vladimir har lavet og udviklet i sit eget køkken i flere år.

Eksperimentér og leg i køkkenet

Med bogen vil forfatteren gerne opfordre til, at man eksperimenter og sætter sit eget præg på retterne, når man er blevet fortrolig med at lave dem efter nogle gange. Bogen er delt op i retter til morgenmad, frokost, aftensmad, desserter og kager, snacks og lidt om køkkenudstyr og –redskaber. Til mange af opskrifterne har Timm Vladimir knyttet en kommentar med gode råd eller alternative tilberedningsmetoder.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kr.

Nøddesmør

Foto: Timm VladimirCa. en liter

200 g hasselnødder
150 g mælkechokolade (ca. 30% kakao)
200 g mørk chokolade (ca. 50% kakao]
3 dl fløde
1–2 appelsiner (skal og saft)
150 g smør

Rist hasselnødderne i ovnen på 190° i 12–15 minutter. De må ikke blive alt for brændte. Gnid nødderne i viskestykke eller med grillhandske, så skallerne ryger af. Det er ikke nødvendigt at være super pertentlig, bare de fleste skaller kommer af. Blend de afskallede nødder til mel i en foodprocessor eller en (ren) kaffekværn.

Læs også:

Sådan arrangerer du den årlige klippe-klistre-dag

Få opskriften på, hvordan du arrangerer en juleklippedag, der både er overskuelig og sjov. En dag, hvor gæsterne endda kommer hjem med...

Bræk chokoladen i mindre stykker, og smelt den i en gryde over vandbad. Lun i mellemtiden fløden op sammen med appelsinskallerne; den bør ikke koge. Lad appelsinskallerne trække i fløden i ti minutter. Bland smørret med den smeltede chokolade, og hæld derpå den lune appelsinfløde, hasselnøddemel og appelsinsaft i massen. Hæld nøddesmørret på steriliserede glas, og lad dem køle helt ned, før du skruer låg på – eller kaster dig over det.

En klassiker, som du sagtens kan fremstille selv. Lav den sammen med ungerne, så vil de også elske at spise den. Du kan eksperimentere med forholdet mellem lys og mørk chokolade. Nogle vil foretrække mere af den lyse, hvilket gør nøddesmørret sødere og dermed mere børnevenligt. Appelsinsaft og -skaller giver et dejligt pift frugtsødme, som jeg selv godt kan lide. Det kan udelades, hvis du er Nutella-fundamentalist. Du kan også sagtens erstatte hasselnødderne med mandler eller andre nødder.

Glaseret lammekølle

Foto: Timm VladimirTil 4-6 personer
1 bundt bredbladet persille
2 spsk korianderfrø
1 spsk sennepsfrø
1 udbenet lammekølle
4 fed hvidløg
2 spsk muscovado-sukker (eller mørk rørsukker)
2 spsk olivenolie
1 spsk balsamico, gerne 12 års

Forvarm ovnen til 180°.

Blancher persillen i kogende vand i 15 sekunder, tag den op af gryden, og dyp den i iskoldt vand i fem sekunder. Lad den derefter lufttørre på et klæde.

Rist korianderfrø og sennepsfrø et minuts tid på en meget varm og tør pande. Ryst panden hele tiden.

Åbn den udbenede kølle – slagteren har sikkert omviklet den med stegesnor – og bred persille, koriander og sennepsfrø ud på køllens inderside. Rul kødet sammen igen, og bind den op med stegesnor.

Læg køllen i et ovnfast fad. Skær små snit i køllen, og put et halvt fed hvidløg i hver. Rør muscovado-sukker ud i olie og balsamico, og pensl lammet med marinaden. Sæt køllen i ovnen i en times tid. Centrumstemperaturen skal være cirka 55°, så er den rosa i midten og smager fantastisk. Lad køllen hvile utildækket i 15-20 minutter, før du skærer i den.

Timm Vladimir
Timm Vladimirs køkken
Lindhardt og Ringhof
240 sider
Vejl. pris: 299,95 kroner

Læs også:

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

25 oktober 2013
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...