I den nye bog er der masser af inspiration til sjov og oplevelser udendørs.
I den nye bog er der masser af inspiration til sjov og oplevelser udendørs. Foto: Adam Grønne

Ny bog giver inspiration til udeliv med ungerne - få lækre bålopskrifter

Bøger

”Unger og udeliv” er en ny bog for børn og familien. Bogen giver masser af ideer til udendørs aktiviteter hele året. Uanset om dine børn gerne vil udforske de små dyr og planter, eller I skal ud i de lidt mere krævende aktiviteter som kanotur eller geocatching. Du får også opskrifter, der er særlig egnede til ude-køkkenet. Prøv eksempelvis opskrifterne på urtepottebrød og pizza på dåse.

Foto: Adam GrønneUdforsk naturens muligheder
Med bogen ”Unger og udeliv” vil forfatteren Astrid Bjørg Mortensen gerne inspirere til udeliv året rundt. Mange børn – og voksne – bruger rigtig meget af deres tid indendøre, og det er en skam, mener hun. Bogen er fyldt med ideer og tips til, hvad man kan lave i det fri – og man behøver ikke at have en stor skov som nabo for at bruge bogen. En have, park eller gård er i mange tilfælde tilstrækkeligt.


Overskueligt at finde gode råd

Bogen er opdelt i afsnittene Mad på bål, Naturen som legeplads, På tur i naturen og Naturen som spisekammer. Det er nemt at finde inspiration til de forskellige årstider, og der er gode råd til færdsel i naturen og det basisudstyr, der er godt at have i orden til fx teltturen.

Foto: Adam GrønneForfatteren har selv erfaring
Astrid Bjørg Mortensen ved, hvad hun taler om, når hun guider dig og familien rundt i naturen. Hun er erfaren spejderleder og er uddannet cand.scient.soc. med speciale i børns læring i naturen. Hun indleder bogen med alle de fordele, hun ser ved udelivet, og hvilken positiv effekt det har for bl.a. børnenes motorik og miljøbevidsthed.

Unger & udeliv, af Astrid Bjørg Mortensen, fotos Adam Grønne, 261 sider, pris 300 kr., Gyldendal

På næste side får du opskriften på urtepottebrød, som kan bages over bål.




#br

 

Foto: Adam GrønneUrtepottebrød
Dejen skal hæve længe, så måske skal den laves, inden I begiver jer af sted til en bålplads og tænder op. På bål er det sjovt og rustikt at bage brødet i lerurtepotter. Find dem fx på et loppemarked.

25 g gær
5,5 dl lunkent vand
2 tsk salt
2 spsk olivenolie
200 g durummel
600 g hvedemel
Urtepotter og det dobbelte antal underskåle

Sådan gør du
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie og durummel og lad blandingen hæve en halv time, til den begynder at boble. Bland hvedemelet i, og ælt dejen sammen. Lad dejen hæve 3 timer i en skål smurt med olivenolie. Drys eventuelt med havsalt, timian, rosmarin, skvalderkål eller brændenældeskud.

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Smør urtepotterne med margarine eller olie indvendig. Fordel dejen i urtepotterne, og sæt dem ind i bålet på underskåle, de må ikke være så fyldte, at dejen hæver op over kanten, når det bages. Brug underskåle som låg. Læg gløder rundt om urtepotten, og bag ca. 15-20 minutter. Som med alt andet brød på bål skal man holde øje og justere temperatur eller placering undervejs.

På næste side får du endnu en bålopskrift på pizza på dåse med flere forskellig slags fyld.




#br

 

Foto: Adam Grønne

Pizza på dåse
Bålet bager ved meget høje temperaturer, og ilden og røgen får pizzaen til at hæve sig fra halvtarvelig fastfood til italiensk delikatesse. Find nogle metalkagedåser – af den slags oldemor havde vaniljekransene i – og læg dem i bålet. Så kan det lade sig gøre at bage pizzaer i et åbent bål.

Sådan bager du pizza på bål:

Åbn dåsen, og vend den på hovedet. Bred pizzadejen ud i kagedåsens låg, og put fyldet på. Sæt bunden på som låg over pizzaen. Lav en plads i udkanten af bålet på gløderne, læg eventuelt nogle gløder oven på dåsen. Hold øje med pizzaen indimellem, den skal have ca. 10-15 min., men det afhænger meget af, hvor varmt der er der, hvor dåsen står.

Pizzadej
25 g gær (eller 6 g tørgær)
2,5 dl lunkent vand
1-2 spsk olivenolie
1 tsk salt
ca. 350 g durummel, type 00 eller pizzamel

Læs også: Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

Rør gæren ud i vand – bruger du tørgær, skal det blandes med mel og røres i vandet. Hæld olie og salt i, og tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen godt – lidt længere end du gider – vend den samlede dejkugle i

6 marts 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.