I den nye bog er der masser af inspiration til sjov og oplevelser udendørs.
I den nye bog er der masser af inspiration til sjov og oplevelser udendørs. Foto: Adam Grønne

Ny bog giver inspiration til udeliv med ungerne - få lækre bålopskrifter

Bøger

”Unger og udeliv” er en ny bog for børn og familien. Bogen giver masser af ideer til udendørs aktiviteter hele året. Uanset om dine børn gerne vil udforske de små dyr og planter, eller I skal ud i de lidt mere krævende aktiviteter som kanotur eller geocatching. Du får også opskrifter, der er særlig egnede til ude-køkkenet. Prøv eksempelvis opskrifterne på urtepottebrød og pizza på dåse.

Foto: Adam GrønneUdforsk naturens muligheder
Med bogen ”Unger og udeliv” vil forfatteren Astrid Bjørg Mortensen gerne inspirere til udeliv året rundt. Mange børn – og voksne – bruger rigtig meget af deres tid indendøre, og det er en skam, mener hun. Bogen er fyldt med ideer og tips til, hvad man kan lave i det fri – og man behøver ikke at have en stor skov som nabo for at bruge bogen. En have, park eller gård er i mange tilfælde tilstrækkeligt.


Overskueligt at finde gode råd

Bogen er opdelt i afsnittene Mad på bål, Naturen som legeplads, På tur i naturen og Naturen som spisekammer. Det er nemt at finde inspiration til de forskellige årstider, og der er gode råd til færdsel i naturen og det basisudstyr, der er godt at have i orden til fx teltturen.

Foto: Adam GrønneForfatteren har selv erfaring
Astrid Bjørg Mortensen ved, hvad hun taler om, når hun guider dig og familien rundt i naturen. Hun er erfaren spejderleder og er uddannet cand.scient.soc. med speciale i børns læring i naturen. Hun indleder bogen med alle de fordele, hun ser ved udelivet, og hvilken positiv effekt det har for bl.a. børnenes motorik og miljøbevidsthed.

Unger & udeliv, af Astrid Bjørg Mortensen, fotos Adam Grønne, 261 sider, pris 300 kr., Gyldendal

På næste side får du opskriften på urtepottebrød, som kan bages over bål.




#br

 

Foto: Adam GrønneUrtepottebrød
Dejen skal hæve længe, så måske skal den laves, inden I begiver jer af sted til en bålplads og tænder op. På bål er det sjovt og rustikt at bage brødet i lerurtepotter. Find dem fx på et loppemarked.

25 g gær
5,5 dl lunkent vand
2 tsk salt
2 spsk olivenolie
200 g durummel
600 g hvedemel
Urtepotter og det dobbelte antal underskåle

Sådan gør du
Rør gæren ud i det lunkne vand, tilsæt salt, olivenolie og durummel og lad blandingen hæve en halv time, til den begynder at boble. Bland hvedemelet i, og ælt dejen sammen. Lad dejen hæve 3 timer i en skål smurt med olivenolie. Drys eventuelt med havsalt, timian, rosmarin, skvalderkål eller brændenældeskud.

Læs også:

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Smør urtepotterne med margarine eller olie indvendig. Fordel dejen i urtepotterne, og sæt dem ind i bålet på underskåle, de må ikke være så fyldte, at dejen hæver op over kanten, når det bages. Brug underskåle som låg. Læg gløder rundt om urtepotten, og bag ca. 15-20 minutter. Som med alt andet brød på bål skal man holde øje og justere temperatur eller placering undervejs.

På næste side får du endnu en bålopskrift på pizza på dåse med flere forskellig slags fyld.




#br

 

Foto: Adam Grønne

Pizza på dåse
Bålet bager ved meget høje temperaturer, og ilden og røgen får pizzaen til at hæve sig fra halvtarvelig fastfood til italiensk delikatesse. Find nogle metalkagedåser – af den slags oldemor havde vaniljekransene i – og læg dem i bålet. Så kan det lade sig gøre at bage pizzaer i et åbent bål.

Sådan bager du pizza på bål:

Åbn dåsen, og vend den på hovedet. Bred pizzadejen ud i kagedåsens låg, og put fyldet på. Sæt bunden på som låg over pizzaen. Lav en plads i udkanten af bålet på gløderne, læg eventuelt nogle gløder oven på dåsen. Hold øje med pizzaen indimellem, den skal have ca. 10-15 min., men det afhænger meget af, hvor varmt der er der, hvor dåsen står.

Pizzadej
25 g gær (eller 6 g tørgær)
2,5 dl lunkent vand
1-2 spsk olivenolie
1 tsk salt
ca. 350 g durummel, type 00 eller pizzamel

Læs også:

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomn...

Rør gæren ud i vand – bruger du tørgær, skal det blandes med mel og røres i vandet. Hæld olie og salt i, og tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt dejen godt – lidt længere end du gider – vend den samlede dejkugle i

6. marts 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...