Aprikosmarmelade - nemt at lave, og så ser det lækkert og dekorativt ud.
Aprikosmarmelade - nemt at lave, og så ser det lækkert og dekorativt ud.

Sylt for pokker med Annes syltebog

Bøger

Tv-kokken Anne Jernøe har lavet en dejlig syltebog, hvor alle kan være med - unset om det drejer sig om syltetøj, marmelade, chutney eller relish.


Hjemmelavet smager bedre
I de gode gamle dage syltede man af nød, fordi det var nødvendigt at gemme forråd af vitaminer og velsmag til de mørke, kolde måneder, hvor haver og marker lå uproduktive hen. Det behøver vi ikke i dag, hvor supermarkeder og specialforretninger altid kan levere. Men vi bør nok gøre det alligevel, for det er hverken svært eller dyrt, og så smager resultatet så meget bedre, end det vi kan købe.


Det er ikke svært
Tv-kokken Anne Jernøe fører os i "Annes syltebog" nænsomt ind i syltningens glæder. Bogen rummer et hav af opskrifter, der er lige at gå til, og det er både syltetøj, marmelade, chutney, relish osv. Der er gode tips om at høste fra egen have, og har du ikke overflod i haven, så er der også hjælp at hente, se fx opskriften på abrikosmarmelade herunder.

Du bestemmer selv

Står du til gengæld med en overflod af frugt eller bær, så er der gode råd at hente om, hvordan du varierer, de ting du laver. Måske er din smag ikke helt som forfatterens, men så er det da bare om at komme videre og kombinere dine bær med nye krydderier og ende op med en syltetøj, der med garanti ikke kan købes friskere og mere velsmagende end din. Så sylt for pokker! Du vil nyde resultatet til vinter.

Rårørt abrikosmarmelade
125 g tørrede abrikoser
1 dl vand
Fintreven skal og saft fra 1 usprøjtet appelsin
Fintreven skal og saft fra 1 usprøjtet lime
Ca. 100 g sukker
Atamon eller spiritus til skylning af glas

Sådan gør du
Hak abrikoserne fint, og læg dem i blød i vandet i ca. 2 timer. Tilsæt skal og saft fra appelsin og lime samt halvdelen af sukkeret. Rør jævnligt i marmeladen til sukkeret er opløst. Smag til undervejs, og tilsæt evt. mere sukker. Hæld marmeladen på skoldede glas, der er skyllet med atamon eller spiritus, og luk til med det samme.

Annes syltebog, Anne Hjernøe Christensen, 256 s., 250 kr., Politikens Forlag.
27. august 2009
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Ny bog guider dig til at bruge naturen i indretningen og i maden

Bøger I bogen ”Tag naturen med hjem” får du masser af inspiration til at gå ud i naturen og tage ting med hjem, som du kan bruge både i indretning...

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

Bøger I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem uden gluten, mælk og sukker. I stedet bruger hun fx tørret frugt og kokos- og mandelmel. Der er opskrifter til alle fire årstider, og du kan afprøve to af dem her; karameltærte med banan og biscotti med mandler og citron.

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

Bøger En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

Bøger "SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæringens kunst? Så er der gode råd og tips at hente i to nye bøger i serien Grønne fingre.

Grønne bøger om drivhuse, udestuer og beskæring i haven

Bøger Drømmer du om drivhus til planterne eller udestue, hvor du kan forlænge sæsonen i det grønne – eller vil du gerne blive klogere på beskæring...

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

Bøger At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

Ny bog: 365 retter til børnefamilien

Bøger Med denne fine lille kogebog har Sabine Lemire lavet en bog, som kan inspirere børn og voksne til at gå i køkkenet sammen og lave alt fra forretter til desserter og små retter til fester og højtider. Få opskriften på lemon meringue og spinatomelet her.

Nye opskrifter med sund, nordisk mad til hverdagen og weekenden

Bøger I bogen "Ny nordisk hverdagsmad - Spis efter årstiden" får du 60 nye opskrifter med ingredienser fra Nordens egen baghave. Trods titlen er...

Ny bolig: Forvandling med 276 indretningsideer

Bøger "Forvandlinger i boligen" hedder bogen, der kan hjælpe dig med at lave om i indretningen derhjemme, så boligen bliver mere spændende, hyggel...

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det kærlige køkken"

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...

Start året med sundt mad

Bøger Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.