Opskrift på svampe-risotto – Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud af, hvordan man bruger dem i madlavningen i Svampekogebogen, som er skrevet af restaurantejer Philippe Emanuelli fra Bruxelles. Prøv for eksempel opskriften på en lækker svampe-risotto.


Prøv nogle nye svampe i maden

Du kender helt sikkert bakken med champignon fra supermarkedet. Måske bruger du også østershatte og kantareller en gang i mellem. Men svampe er meget mere end det, og denne bog giver dig en grundig indføring i de mange spiselige svampe, både vilde, dyrkede og tørrede. Med 127 opskrifter i alle afskygninger er der nok at gå i gang med.

Kogebogen er mere end opskrifter

Retterne i Svampekogebogen er opdelt efter svampetypen, man skal bruge, og hvert afsnit indledes med en beskrivelse af svampen; generel info, klargøring, tilberedning og kvalitetestjek af svampen. Sammen med det store billedleksikon gør det kogebogen til en rigtig god måde at lære mere om svampenes univers. Forfatteren opfordrer dog ikke til, at man selv går ud og finder sine svampe, da det kræver en kender at undgå de giftige svampe. Desuden er dyrkede svampe ofte mindre forurenede.

Svampe indeholder både vitaminer og mineraler

Svampe passer perfekt ind i en sund og varieret kost. De indeholder både protein, vitaminer og mineraler. Dog skal man ikke overdrive brugen af svampe, da de har en tendens til at optage visse skadelige stoffer. Også dette kommer bogen omkring og giver gode råd til, hvordan man finder de sundeste svampe. Så der er ingen undskyldning for ikke at give sig i kast med svamperetterne.

Svampe-risotto til 4 personer

Forberedelsestid 30 minutter – tilberedningstid 30 minutter.

Det skal du bruge

2 skalotteløg
200 g tørrede svampe
1½ l hønsebouillon
350 g risottoris, f.eks. arborio eller carnaroli
olivenolie
1 glas hvidvin
100 g smør
100 g revet parmesan
1 bundt persille
1 fed hvidløg

Sådan gør du

Steg de hakkede skalotteløg og hvidløg i olivenolie ved svag varme, til de er klare, og tilsæt derpå risene. Lad dem stege med i nogle minutter, til de er let gennemsigtige. Tilsæt svampene og 1 stort glas hvidvin.

Lad risene simre, og spæd jævnligt til med hønsebouillon (eller kogende vand), til risene er al dente. Tilsæt til sidst smørret, der skal være meget koldt og skåret i små terninger, sammen med en ekstra øsefuld bouillon, parmesanen og den hakkede persille. Rør kraftigt rundt, så risottoen bliver blank og cremet.

Foto: Frédéric RaevensDenne proces kaldes mantecatura. Hvis der er risotto tilovers, kan den dagen efter gratineres med lidt rasp og smør og bages i ovnen eller trilles til kugler og steges på panden.

Svampekogebogen
Philippe Emanuelli
288 sider
Lindhardt og Ringhof
Vejl. pris: 299,95 kroner

Mest læste artikler