Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

Bøger

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud af, hvordan man bruger dem i madlavningen i Svampekogebogen, som er skrevet af restaurantejer Philippe Emanuelli fra Bruxelles. Prøv for eksempel opskriften på en lækker svampe-risotto.

Svampe i alle afskygninger i ny kogebog.
Svampe i alle afskygninger i ny kogebog. Foto: Frédéric Raevens

Prøv nogle nye svampe i maden

Du kender helt sikkert bakken med champignon fra supermarkedet. Måske bruger du også østershatte og kantareller en gang i mellem. Men svampe er meget mere end det, og denne bog giver dig en grundig indføring i de mange spiselige svampe, både vilde, dyrkede og tørrede. Med 127 opskrifter i alle afskygninger er der nok at gå i gang med.

Kogebogen er mere end opskrifter

Retterne i Svampekogebogen er opdelt efter svampetypen, man skal bruge, og hvert afsnit indledes med en beskrivelse af svampen; generel info, klargøring, tilberedning og kvalitetestjek af svampen. Sammen med det store billedleksikon gør det kogebogen til en rigtig god måde at lære mere om svampenes univers. Forfatteren opfordrer dog ikke til, at man selv går ud og finder sine svampe, da det kræver en kender at undgå de giftige svampe. Desuden er dyrkede svampe ofte mindre forurenede.

Svampe indeholder både vitaminer og mineraler

Svampe passer perfekt ind i en sund og varieret kost. De indeholder både protein, vitaminer og mineraler. Dog skal man ikke overdrive brugen af svampe, da de har en tendens til at optage visse skadelige stoffer. Også dette kommer bogen omkring og giver gode råd til, hvordan man finder de sundeste svampe. Så der er ingen undskyldning for ikke at give sig i kast med svamperetterne.

Svampe-risotto til 4 personer

Forberedelsestid 30 minutter - tilberedningstid 30 minutter.

Læs også: Kaprifolie - den hårdføre og velduftende slyngplante

Det skal du bruge

2 skalotteløg
200 g tørrede svampe
1½ l hønsebouillon
350 g risottoris, f.eks. arborio eller carnaroli
olivenolie
1 glas hvidvin
100 g smør
100 g revet parmesan
1 bundt persille
1 fed hvidløg

Sådan gør du

Steg de hakkede skalotteløg og hvidløg i olivenolie ved svag varme, til de er klare, og tilsæt derpå risene. Lad dem stege med i nogle minutter, til de er let gennemsigtige. Tilsæt svampene og 1 stort glas hvidvin.

Lad risene simre, og spæd jævnligt til med hønsebouillon (eller kogende vand), til risene er al dente. Tilsæt til sidst smørret, der skal være meget koldt og skåret i små terninger, sammen med en ekstra øsefuld bouillon, parmesanen og den hakkede persille. Rør kraftigt rundt, så risottoen bliver blank og cremet.

Foto: Frédéric RaevensDenne proces kaldes mantecatura. Hvis der er risotto tilovers, kan den dagen efter gratineres med lidt rasp og smør og bages i ovnen eller trilles til kugler og steges på panden.

Svampekogebogen
Philippe Emanuelli
288 sider
Lindhardt og Ringhof
Vejl. pris: 299,95 kroner





4 oktober 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...