Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

Bøger

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud af, hvordan man bruger dem i madlavningen i Svampekogebogen, som er skrevet af restaurantejer Philippe Emanuelli fra Bruxelles. Prøv for eksempel opskriften på en lækker svampe-risotto.

Svampe i alle afskygninger i ny kogebog.
Svampe i alle afskygninger i ny kogebog. Foto: Frédéric Raevens

Prøv nogle nye svampe i maden

Du kender helt sikkert bakken med champignon fra supermarkedet. Måske bruger du også østershatte og kantareller en gang i mellem. Men svampe er meget mere end det, og denne bog giver dig en grundig indføring i de mange spiselige svampe, både vilde, dyrkede og tørrede. Med 127 opskrifter i alle afskygninger er der nok at gå i gang med.

Kogebogen er mere end opskrifter

Retterne i Svampekogebogen er opdelt efter svampetypen, man skal bruge, og hvert afsnit indledes med en beskrivelse af svampen; generel info, klargøring, tilberedning og kvalitetestjek af svampen. Sammen med det store billedleksikon gør det kogebogen til en rigtig god måde at lære mere om svampenes univers. Forfatteren opfordrer dog ikke til, at man selv går ud og finder sine svampe, da det kræver en kender at undgå de giftige svampe. Desuden er dyrkede svampe ofte mindre forurenede.

Svampe indeholder både vitaminer og mineraler

Svampe passer perfekt ind i en sund og varieret kost. De indeholder både protein, vitaminer og mineraler. Dog skal man ikke overdrive brugen af svampe, da de har en tendens til at optage visse skadelige stoffer. Også dette kommer bogen omkring og giver gode råd til, hvordan man finder de sundeste svampe. Så der er ingen undskyldning for ikke at give sig i kast med svamperetterne.

Svampe-risotto til 4 personer

Forberedelsestid 30 minutter - tilberedningstid 30 minutter.

Læs også: Kager, desserter og konfekt - få opskriften på en lækker julekage

Det skal du bruge

2 skalotteløg
200 g tørrede svampe
1½ l hønsebouillon
350 g risottoris, f.eks. arborio eller carnaroli
olivenolie
1 glas hvidvin
100 g smør
100 g revet parmesan
1 bundt persille
1 fed hvidløg

Sådan gør du

Steg de hakkede skalotteløg og hvidløg i olivenolie ved svag varme, til de er klare, og tilsæt derpå risene. Lad dem stege med i nogle minutter, til de er let gennemsigtige. Tilsæt svampene og 1 stort glas hvidvin.

Lad risene simre, og spæd jævnligt til med hønsebouillon (eller kogende vand), til risene er al dente. Tilsæt til sidst smørret, der skal være meget koldt og skåret i små terninger, sammen med en ekstra øsefuld bouillon, parmesanen og den hakkede persille. Rør kraftigt rundt, så risottoen bliver blank og cremet.

Foto: Frédéric RaevensDenne proces kaldes mantecatura. Hvis der er risotto tilovers, kan den dagen efter gratineres med lidt rasp og smør og bages i ovnen eller trilles til kugler og steges på panden.

Svampekogebogen
Philippe Emanuelli
288 sider
Lindhardt og Ringhof
Vejl. pris: 299,95 kroner





4 oktober 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Klassikeren "Fru Nimb's kogebog" er blevet genoptrykt

Nu er der mulighed for at lave mad på ægte, gammeldags maner. Med det fotografiske genoptryk af 1. udgave af Louise Nimbs kogebog fra 1888...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.