Spaghetti med torsk, chili og vin - en lækker opskrift fra bogen "Grønne sager - samme grøntsag på 3 måder" - få opskriften sidst i artiklen.
Spaghetti med torsk, chili og vin - en lækker opskrift fra bogen "Grønne sager - samme grøntsag på 3 måder" - få opskriften sidst i artiklen. Foto: Grønne sager - Nyt Nordisk Forlag

Start året med sundt mad

Bøger

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.


I januar fokuserer vi på de sunde madvaner - tre nye kogebøger sætter fokus på grøntsagerne og giver dem nyt liv og dejlig smag.

Foto: Grønt - Hjerteforeningen"Grønt" er navnet på Hjerteforeningens opskriftsbog, hvor netop grøntsager er i centrum. Bogen indeholder 30 opskrifter på tilbehør til både kød og fisk - hvad med at prøve en orientalsk salsa med blommer eller grøntsagschips med krydderurtedip - let og lækkert.

Fakta om bogen: "Grønt", af Hjerteforeningen, 63 sider, 79 kroner - 59 kroner for medlemmer.

Foto: Spis Grønt - Gordon RamsayGordon Ramsay er altid god for kreative og nytænkende opskrifter, og hans nye opskriftsbog "Sundt mad" er ingen undtagelse. Bogen er sammensat af lækre opskrifter til alle dagens måltider - eksempelvis sund morgenmad, sund grill eller hvad med sunde selskaber, hvor du får inspiration til at lave sundt og velsmagende mad til dine gæster. Opskrifterne har også sit eget delikate tilbehør - nemlig indbydende og flotte billeder, der virkelig får tænderne til at løbe i vand.

Fakta om bogen: "Spis sundt", af Gordon Ramsay, Lindhardt og Ringhof, 256 sider, 299,95 kroner.

Grønne sager - Rasmus DalsgaardNu er det slut med at smide en halv pose gulerødder eller resterne af hvidkålshovedet ud, fordi du ikke nåede at bruge det, inden det blev dårligt. Rasmus Dalsgaard har i bogen, "Grønne sager - samme grøntsag på 3 måder", inddelt opskrifterne efter hvilken grøntsag, der er hovedingrediens. På den måde kan man få brugt rub og stub fra grøntsagshylden i løbet af ugen og stadig få en varieret kost.

Nedenfor får du en opskrift fra bogen, hvor chilien er hovedingrediens - god fornøjelse.

Fakta om bogen: "Grønne sager", af Rasmus Dalsgaard, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 176 sider, 199 kroner.

Spaghetti med torsk, chili og vin (2. pers)
300 g spaghetti
300 g torskefilet
6 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
1 rød chili
1 dåse tomater
Bredbladet persille
Basilikum
150 ml hvidvin
Olivenolie
Salt og peber

Sæt 3 liter vand over i en stor grde med 2 spsk. salt i vandet og kog spaghettien efter pakkens anvisninger. Tjek evt. et par minutter før den anbefalede tid, mange gange kan de godt tåle et minut eller to mindre.

Læg torskefileten på et spækbræt, mærk efter oppe i toppen af stykket nær hovedet om der er nogen ben og skær dem i så fald fri med et lille snit. Derefter hakkes kødet fint med en stor kniv.

Pil hvidløgene og del dem i to. Del chilien i to på langs og fjern kernerne, men behold det hvide - det er der, hvor styrken sidder.

Hæld vandet fra tomaterne, pres kernerne ud med et let tryk og hak dem groft. Rigeligt med krydderurter er godt her, så skyl en stor håndfuld bredbladet persille og basilikum. Dup det tørt og hak det fint.

Varm olien op i en stor sauterpande og læg de halve hvidløgs- og chilistykker ned i. Lad chili og hvidløg riste let i ca. 4 minutter i olien, så den optager smagen. Fjern hvidløg og chili fra panden og steg så fisken i olien over middel varme i ca. 2 minutter, før du hælder vinen ved. Efter et minuts tid føjes tomaterne til og derefter halvdelen af krydderurterne. Krydr med havsalt og friskkværnet sort peber og giv det et sidste minuts tid. Smag til. Hemmeligheden ved denne ret er at bruge ret meget salt. Lidt ad gangen, indtil den er der. Vend resten af krydderurterne i, og så spaghettien, og op på tallerkener med det samme.

7 januar 2009
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.