Start året med sundt mad

Januar er de sunde kogebøgers tid – se et udvalg her.



I januar fokuserer vi på de sunde madvaner – tre nye kogebøger sætter fokus på grøntsagerne og giver dem nyt liv og dejlig smag. Foto: Grønt - Hjerteforeningen“Grønt” er navnet på Hjerteforeningens opskriftsbog, hvor netop grøntsager er i centrum. Bogen indeholder 30 opskrifter på tilbehør til både kød og fisk – hvad med at prøve en orientalsk salsa med blommer eller grøntsagschips med krydderurtedip – let og lækkert.

Fakta om bogen: “Grønt”, af Hjerteforeningen, 63 sider, 79 kroner – 59 kroner for medlemmer.

Foto: Spis Grønt - Gordon RamsayGordon Ramsay er altid god for kreative og nytænkende opskrifter, og hans nye opskriftsbog “Sundt mad” er ingen undtagelse. Bogen er sammensat af lækre opskrifter til alle dagens måltider – eksempelvis sund morgenmad, sund grill eller hvad med sunde selskaber, hvor du får inspiration til at lave sundt og velsmagende mad til dine gæster. Opskrifterne har også sit eget delikate tilbehør – nemlig indbydende og flotte billeder, der virkelig får tænderne til at løbe i vand.

Fakta om bogen: “Spis sundt”, af Gordon Ramsay, Lindhardt og Ringhof, 256 sider, 299,95 kroner.

Grønne sager - Rasmus DalsgaardNu er det slut med at smide en halv pose gulerødder eller resterne af hvidkålshovedet ud, fordi du ikke nåede at bruge det, inden det blev dårligt. Rasmus Dalsgaard har i bogen, “Grønne sager – samme grøntsag på 3 måder”, inddelt opskrifterne efter hvilken grøntsag, der er hovedingrediens. På den måde kan man få brugt rub og stub fra grøntsagshylden i løbet af ugen og stadig få en varieret kost.

Nedenfor får du en opskrift fra bogen, hvor chilien er hovedingrediens – god fornøjelse.

Fakta om bogen: “Grønne sager”, af Rasmus Dalsgaard, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 176 sider, 199 kroner.

Spaghetti med torsk, chili og vin (2. pers)
300 g spaghetti
300 g torskefilet
6 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
1 rød chili
1 dåse tomater
Bredbladet persille
Basilikum
150 ml hvidvin
Olivenolie
Salt og peber

Sæt 3 liter vand over i en stor grde med 2 spsk. salt i vandet og kog spaghettien efter pakkens anvisninger. Tjek evt. et par minutter før den anbefalede tid, mange gange kan de godt tåle et minut eller to mindre.

Læg torskefileten på et spækbræt, mærk efter oppe i toppen af stykket nær hovedet om der er nogen ben og skær dem i så fald fri med et lille snit. Derefter hakkes kødet fint med en stor kniv.

Pil hvidløgene og del dem i to. Del chilien i to på langs og fjern kernerne, men behold det hvide – det er der, hvor styrken sidder.

Hæld vandet fra tomaterne, pres kernerne ud med et let tryk og hak dem groft. Rigeligt med krydderurter er godt her, så skyl en stor håndfuld bredbladet persille og basilikum. Dup det tørt og hak det fint.

Varm olien op i en stor sauterpande og læg de halve hvidløgs- og chilistykker ned i. Lad chili og hvidløg riste let i ca. 4 minutter i olien, så den optager smagen. Fjern hvidløg og chili fra panden og steg så fisken i olien over middel varme i ca. 2 minutter, før du hælder vinen ved. Efter et minuts tid føjes tomaterne til og derefter halvdelen af krydderurterne. Krydr med havsalt og friskkværnet sort peber og giv det et sidste minuts tid. Smag til. Hemmeligheden ved denne ret er at bruge ret meget salt. Lidt ad gangen, indtil den er der. Vend resten af krydderurterne i, og så spaghettien, og op på tallerkener med det samme.

Mest læste artikler