Spar mad og penge med Jamie Olivers “Spar med Jamie”

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der masser af opskrifter baseret på slagordene ”indkøb og madlavning med omtanke og mindre madspild”. Han giver også gode råd til indhold i fryseren, køleskabet og køkkenskabene. Få opskriften på regnbuesalat med fetafritter og munter minestrone her.


Til kamp for mindre madspild

Foto: David LoftusI forordet til ”Spar med Jamie” skriver kokken, at bogen er blevet til på forespørgsler fra folk, der gerne ville have spændende mad, der ikke koster for meget. Et godt sted at starte, hvis man gerne vil spare på madbudgettet er at planlægge sine indkøb, udnytte alle råvarer og ikke smide mad ud. Det er netop det, Jamie Oliver guider dig til i bogen. Vel at mærke uden at gå på kompromis med smag og kvalitet.

Opskrifter og masser af besparende tips

Opskrifterne i bogen er nøje udarbejdet og afprøvet for at sikre, at du bliver mæt af sunde og gode retter, uanset om du er alene, et par eller en familie. Bogen er inddelt i seks afsnit med henholdsvis grøntsager, kylling, oksekød, svinekød, lammekød og fisk. Hele vejen igennem er der gode råd til at spare penge og udnytte al den mad, du køber. Partér fx hellere en hel kylling i stedet for at købe bryst og lår for sig, køb ind flere steder, læs om, hvorfor det er godt at blive dus med sin grønthandler og om hvordan du laver farvestrålende pickles af alle grøntsagsresterne.

Der er virkelig mange gode og pengebesparende råd at hente i bogen, som er temmelig relevant på et tidspunkt, hvor madspild koster danske husholdninger ca. 16 mia. kroner om året.

Regnbuesalat med fetafritter

Foto: David LoftusDet var sjovt at opfinde denne salat – jeg var aldrig helt sikker på, om jeg var i Grækenland eller Marokko, men i sidste ende er princippet bag en smuk salat med forskellige teksturer og farver det samme, uanset hvilket land man befinder sig i. Jeg er helt tosset med croutoner og tænkte, at jeg ville prøve at lave noget nyt og anderledes med et par pitabrød.

4 personer
Samlet tid: 35 min.

1 krus (325 g) couscous
2 pitabrød
olivenolie
1 stor gulerod
100 g kogte eller rå rødbeder
½ agurk
1 rødløg
100 g feta
1 stort æg
3 store spsk hvedemel
1 tsk bagepulver
1 stor spsk sesamfrø
flydende honning
2 spsk rødvinseddike
4 spsk ekstra-jomfruolivenolie
1 tsk tørret oregano

Forvarm ovnen til 180°. Kom couscousgrynene i en varmefast skål og hæld så meget kogende vand ved, at det lige akkurat dækker. Læg en tallerken eller et låg over skålen og lad grynene trække i 10 min. Skær pitabrødene i ½ cm brede strimler, fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, stænk dem med lidt olivenolie og bag dem i ca. 10 min., eller til de er gyldensprøde.

Skrub imens guleroden, og hvis du bruger rå rødbeder, skal de skrælles. Riv så guleroden, rødbederne og agurken på den grove side af rivejernet (brug evt. engangshandsker til rødbederne).

Mos fetaen i en skål (bare brug en gaffel) og pisk ægget i. Rør mel og bagepulver i dejen og krydr den med et nip peber. Sæt en stor stegepande over ved jævn varme, hæld et stort skvæt olivenolie i og læg med to teskeer 10-12 små portioner dej i olien.

Steg fritterne, til de er gyldne på undersiden, drys dem med sesamfrø og pres frøene let ind i dejen med en paletkniv e.l., før du vender fritterne. Dryp dem med lidt honning og steg dem i yderligere 1-2 min., eller til de er gyldne og let klistrede.

Pisk eddike, ekstra-jomfruolivenolie, oregano samt et nip salt og peber sammen i en lille skål. Rør couscoussen igennem med en gaffel, så den bliver let og luftig, smag den til med salt og peber og vend den ud på et stort serveringsfad. Læg de revne grøntsager på couscoussen, hæld dressingen over og fordel de sprøde pitastrimler og fetafritter rundtom.

Munter minestrone

Foto: David LoftusLav en overlækker suppe af de rester, der gemmer sig i dit køkken – fx de lidt triste grøntsager i bunden af køleskabet og de irriterende pastastumper, der har det med at dukke op overalt. Det er måske ikke verdens smukkeste suppe, men det er dæleme en af de bedste!

6 personer
Samlet tid: 1 time

2 løg
i alt 1 kg blandede gulerødder, knoldselleri
og butternutgræskar
olivenolie
1 grøntsagsbouillonterning
1 dåse (400 g) flåede, hakkede tomater
1 dåse (400 g) borlottibønner
200 g blandet pasta
200 g frossen spinat
i alt 200 g frosne ærter og hestebønner
½ ciabatta eller daggammelt brød
30 g parmesan
evt. rødvin
ekstra-jomfruolivenolie

Forvarm ovnen til 180°. Pil løgene, skræl gulerødderne, sellerien og græskarret og skær det hele i terninger (ca. 1 cm på hver led). Kom dem i en suppegryde sammen med et stort skvæt olivenolie og svits dem ved jævn varme og under jævnlig omrøring i 10 min.

Smuldr bouillonterningen ned i gryden og tilsæt tomater, borlottibønner (+ lage) og 2 l kogende vand. Bring det hele i kog, skru ned for varmen og lad suppen simre i 30 min. Bræk pastaen i små stykker, kom dem i suppen sammen med spinat, ærter og hestebønner og lad dem simre med de sidste 10 min.

Riv imens brødet i rustikke stykker og smid dem i en bradepande sammen med et skvæt olivenolie og et stort nip peber. Riv parmesanen, drys det meste af den over brødet og sæt bradepanden i ovnen i 20-25 min., til croutonerne er gyldensprøde; vend dem efter 10-12 min.

Smag suppen til – hvis du fx har en sjat rødvin, kan du røre den i – og rund den af med en hurtig hvirvel ekstra-jomfruolivenolie og resten af parmesanen. Tag croutonerne ud af ovnen og send dem rundt.

Du kan bruge stort set alle slags friske og frosne grøntsager i denne ret, så tøm køleskab og fryser for rester. Hak også gerne nogle friske krydderurter og smid dem i. Det pynter og smager alt sammen.

Jamie Oliver
Spar med Jamie
Lindhardt og Ringhof
288 sider
Vejl. pris: 299,95

Mest læste artikler