Småkagerne kan bages i tre varianter - en med kakao, en med nødder og en der er baseret på grundopskriften.
Småkagerne kan bages i tre varianter - en med kakao, en med nødder og en der er baseret på grundopskriften. Foto: Line Falck

Sunde småkager - opskrift på tre varianter

Bøger

Har du lyst til noget sødt, men ønsker at holde den sunde linje? Kagebogen "Sundt sødt" giver dig en række opskrifter med nærende ingrendienser, der mætter næsten ligeså godt som fuldkornsrugbrød. Husk bare at sunde sager ikke nødvendigvis er slankende.

Sundt med sød smag
Knas og kager er som regel forbundet med masser af sukker og smør. I opskriftsbogen "Sundt sødt" finder du en masse alternativer til usunde fristelser, så du kan stille din trang til noget sødt på en fornuftig måde. Bogen indeholder opskrifter på alt fra desserter og snacks til både is og kager - altsammen i sunde udgaver.

Tørret frugt erstatter sukker
I stedet for sukker indeholder opskrifterne dadler, tørrede figner og abrikoser. Kagerne og konfekten er derfor spækket med kostfibre. Tørret frugt forstyrrer ikke blodsukkeret nær så meget som slik og sukker, men  indeholder stadig mange kalorier. Så er du på slankekur, må du stadig holde lidt igen med de lækre sager fra bogen.

Her er en opskrift fra bogen.

3 forskellige slags småkager af 1 dej
(18-20 stk.)

Grunddej:
100 g boghvedemel eller fuldkornsrismel
100 g amarantmel
60 g glutenfri havregryn
3 spsk kokosolie
300 g dadler
1 tsk bagepulver
2 tsk vaniljepulver

Ingredienser til at lave tre varianter af grunddejen:
Variant 1: 2 spsk kakaopulver
Variant 2: 50 g hakkede nødder
Variant 3: Lad den sidste tredjedel af grunddejen være, som den er.

Sådan gør du

Læs også: Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

  1. Kom alle ingredienser til grunddejen i en foodprocessor, og kør det til en jævn masse.
  2. Del dejen op i tre, så du kan lave de tre forskellige slags småkager.
  3. Tilsæt kakaopulveret til en tredjedel af dejen, ælt grundigt de hakkede nødder ind i den sidste tredjedel af dejen. Lad den anden tredjedel af dejen være neutral.
  4. Rul kugler af dejen. Læg dem på en bageplade med bagepapir. Tryk kuglerne til flade småkager
  5. Bag ved 175 grader midt i ovnen i cirka 8-10 minutter.

Sundt sødt af Pia Krøyer fra Politikens Forlag, 128 sider. Pris 200 kr.

Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside

9 januar 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...