Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.
Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.

Grøntsagsbiblen - få opskrifter med jordskokker og letsyltede rødløg

Bøger

"Grøntsagsbiblen" af Mette Helbæk lover ikke så lidt med sin titel. Kogebogen rummer ganske vist ikke svar på alt om grøntsager, men forfriskende inspiration til lækker mad i hverdagen, også retter med kød. Få opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.

Ny opskriftsbog oser af kærlighed til friske lokale grøntsager

Bogen "Grøntsagsbiblen" er ikke en vegetarkogebog - der er masser af retter med kød, fjerkræ og fisk, men det er grøntsagerne, det handler om i afsnittene "Grundtilberedninger" og "Sæsonregister".

Inspiration og imponerende afsnit om jordskokker

I alt beskriver bogen 22 grøntsager - bl.a. agurk, asparges, gulerod, jordskok, majs og svampe. Hver grøntsag har hvert sit kapitel og er bygget op på samme måde:

  1. Generel info om grøntsagen (hvordan skal den håndteres og tilberedes)
  2. Små hurtige opskrifter (beskrevet kort)
  3. Opskifter med udførlig beskrivelse og lækre billeder

Endelig er der også et kapitel "Grundtilberedninger af grøntsager
sæsonregister.

Tilbered grøntsager så lidt som muligt

Forfatteren Mette Helbæk driver til daglig grønthandlen "Din baghave", og det er hendes kærlighed for friske lokale grøntsager, der er bogens drivkraft. En kærlighed, der er præget af minimalisme.
- Gør så lidt som muligt ved grøntsagerne, men altid tilstrækkeligt. Se på din grøntsag, og overvej, hvad du har lyst til at gøre ved den, og hvad den vil have bedst af, lyder hendes opfordring.

Læs også:

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Prøv opskrifter fra bogen

Særligt afsnittet om jordskokker er overbevisende med sine mange og meget forskellige måder at spise jordskokker på. Også afsnittene om beder og gulerødder hører til de overbevisende.

På næste side får du opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.


#br

Tørret skinke med ristede mandler og jordskokker

Det skal du bruge:


12 jordskokker (ca. 600 g)
100 g mandler
5 g salt
100 g gruyere eller anden tør komælksost
1 bakke søde vindruer
400 g god tørret skinke, fx Serrano eller Skagenskinke
God olivenolie
Godt brød til servering

Sådan gør du:

  1. Skræl jordskokkerne, og skær fire af dem i tern på 1 x 1 cm. Bag de øvrige jordskokker i ovnen ved 200 graer i 20 minutter med lidt og olivenolie.

  2. Bland mandlerne med salt blandet med et par dråber vand. Bred dem ud på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er sprøde.

  3. Skær osten ud i grove stykker. Del vindruerne på midten, og tag eventuelle kerner ud.

  4. Anret det hele i en smuk pærevælling på et fad eller fire tallerkener sammen med skinken, og dryp med olivenolie. Servér med et godt stykke brød til.

Vil du selv dyrke jordskokker i køkkenhaven? Læs vores artikel om jordskok

Læs også:

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...

Salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli

Er du lidt bange for indmad, kan du sagtens erstatte hjertet med stegt kylling eller oksekød i strimler.

Det skal du bruge:


6 rødløg
1/2 dl æbleeddike
1 dl vand
2 spsk rørsukker
400 g kalvehjerte
smør til stegning
salt og peber
1 bakke sprød salat
brød til servering

Til aïoli:
1 kogt kartoffel
2 dl mayonnaise
1 fed hvidløg

Sådan gør du:

  1. Skræl rødløgene i både, kom dem i en gryde, og kog dem sammen med eddiker, vand og rørsukker i ca. 2 minutter. Tag gryden af varmen, og lad løgenetrække i lagen, til de er lune.

  2. Skær kalvehjertet ud i skiver på 2 cm i tykkelsen, og steg hver skive i smør 2-3 minutter på hver side. Drys med salt og peber, og skær de stegte hjerter ud i tynde skiver. Kom skiverne ned til løgene, så de kan marinere i eddikelagen.

  3. Lav aîoli: Mos kartoflen med en gaffel, og rør den sammen med mayonnaise og revet hvidløg.

  4. Kom salaten op i stor skål, og anret hjerte og løg på toppen. Hæld resten af kogelagen over. Spis brød og aïoli til.

Sådan dyrker du løg i haven - få tips fra idényts haveekspert

Bogen Grøntsagsbiblen af Mette Helbæk udkommer d. 27.september 2012.

Den er på 304 sider og koster ca. 350 kr. Udgives af forlaget Lindhardt og Ringhof. Læs mere på forlagets hjemmeside.








Læs også:

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

21. september 2012
Mere om Bøger

Gode bøger til haveelskeren

Bøger Bøger om haven blomstrer i takt med stauder og løgplanter. Vi har set på de senest udsprungne.

Grøn viden og nyt syrnet grønt

Bøger idényt chefredaktør, Anna-Lise Aaen, har fundet to spændende bøger, som både hjælper hende i haven og i køkkenet. Her får du en opskrift på...

Lækre florentinere fra Mette Blomsterberg

Bøger Mette Blomsterberg har efter tv-programmet, "Det søde liv", slået sig fast som danskernes yndlings-konditor. Og det er ikke uden grund -...

Muffins og franske makroner med nougat

Bøger Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som bogen "Franske makroner & cupcakes" af Gitte Heidi Rasmussen rummer.

Suveræn surprise - opskriftsbog med nye overraskelser

Bøger Så er der kommet en ny i rækken af "suveræne" kogebøger fra Tina Scheftelowitz. Denne gang er temaet surpriseparty, og Tina har samlet et...

Spise med Price – ny bog fra de smørvise brødre

Bøger Sidder du klinet til skærmen, når Adam og James Price svinger jokes og pander i køkkenet, så vil du også blive glad for deres netop udkomne...

Lækker topping til de hjemmebagte cupcakes

Bøger Et cupcake starter-kit med en opskriftsbog og 12 silikoneforme. Det er ideen bag en ny opskriftsbog. Her får du tre lækre opskrifter på topping til dine cupcakes, og bogen byder på opskrifter på kager og pynt og inspiration til at bage sammen med børn

Salater med Claus Meyer

Bøger Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Bøger Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

Hurtig og lækker mad

Bøger Carsten Kyster mixer få, men gode råvarer til nemme retter.

Jamie Oliver lærer fra sig

Bøger Alle kan lære at lave mad på 24 timer - det er budskabet fra den populære kok, Jamie Oliver.

Lækker vegetarmad

Bøger Ny bog med vegetarmad - Vegetarisk vellyst lyder titlen. Få en lækker opskrift fra bogen.

Opskrifter på staudebede

Bøger Opskrifter på staudebede er en praktisk brugsbog for begyndere og inspiration til mere øvede - og så er den skrevet som var det en klassisk kogebog.

Sund mad

Bøger Lasagne og pandekager på en ny, sund og ikke mindst velsmagende måde. Få opskriften på pandekager med fyld og cirkellasagne fra bogen "Det...

Moderne italiensk køkken

Bøger "Made in Italy" er den såre enkle titel på en ny kogebog. Den er skrevet af stjernekokken Giorgio Locatelli, der driver en af Londons bedste...