Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.
Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.

Grøntsagsbiblen - få opskrifter med jordskokker og letsyltede rødløg

Bøger

"Grøntsagsbiblen" af Mette Helbæk lover ikke så lidt med sin titel. Kogebogen rummer ganske vist ikke svar på alt om grøntsager, men forfriskende inspiration til lækker mad i hverdagen, også retter med kød. Få opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.

Ny opskriftsbog oser af kærlighed til friske lokale grøntsager

Bogen "Grøntsagsbiblen" er ikke en vegetarkogebog - der er masser af retter med kød, fjerkræ og fisk, men det er grøntsagerne, det handler om i afsnittene "Grundtilberedninger" og "Sæsonregister".

Inspiration og imponerende afsnit om jordskokker

I alt beskriver bogen 22 grøntsager - bl.a. agurk, asparges, gulerod, jordskok, majs og svampe. Hver grøntsag har hvert sit kapitel og er bygget op på samme måde:

  1. Generel info om grøntsagen (hvordan skal den håndteres og tilberedes)
  2. Små hurtige opskrifter (beskrevet kort)
  3. Opskifter med udførlig beskrivelse og lækre billeder

Endelig er der også et kapitel "Grundtilberedninger af grøntsager
sæsonregister.

Tilbered grøntsager så lidt som muligt

Forfatteren Mette Helbæk driver til daglig grønthandlen "Din baghave", og det er hendes kærlighed for friske lokale grøntsager, der er bogens drivkraft. En kærlighed, der er præget af minimalisme.
- Gør så lidt som muligt ved grøntsagerne, men altid tilstrækkeligt. Se på din grøntsag, og overvej, hvad du har lyst til at gøre ved den, og hvad den vil have bedst af, lyder hendes opfordring.

Læs også: Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Prøv opskrifter fra bogen

Særligt afsnittet om jordskokker er overbevisende med sine mange og meget forskellige måder at spise jordskokker på. Også afsnittene om beder og gulerødder hører til de overbevisende.

På næste side får du opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.


#br

Tørret skinke med ristede mandler og jordskokker

Det skal du bruge:


12 jordskokker (ca. 600 g)
100 g mandler
5 g salt
100 g gruyere eller anden tør komælksost
1 bakke søde vindruer
400 g god tørret skinke, fx Serrano eller Skagenskinke
God olivenolie
Godt brød til servering

Sådan gør du:

  1. Skræl jordskokkerne, og skær fire af dem i tern på 1 x 1 cm. Bag de øvrige jordskokker i ovnen ved 200 graer i 20 minutter med lidt og olivenolie.

  2. Bland mandlerne med salt blandet med et par dråber vand. Bred dem ud på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er sprøde.

  3. Skær osten ud i grove stykker. Del vindruerne på midten, og tag eventuelle kerner ud.

  4. Anret det hele i en smuk pærevælling på et fad eller fire tallerkener sammen med skinken, og dryp med olivenolie. Servér med et godt stykke brød til.

Vil du selv dyrke jordskokker i køkkenhaven? Læs vores artikel om jordskok

Læs også: Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeopskrifter

Salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli

Er du lidt bange for indmad, kan du sagtens erstatte hjertet med stegt kylling eller oksekød i strimler.

Det skal du bruge:


6 rødløg
1/2 dl æbleeddike
1 dl vand
2 spsk rørsukker
400 g kalvehjerte
smør til stegning
salt og peber
1 bakke sprød salat
brød til servering

Til aïoli:
1 kogt kartoffel
2 dl mayonnaise
1 fed hvidløg

Sådan gør du:

  1. Skræl rødløgene i både, kom dem i en gryde, og kog dem sammen med eddiker, vand og rørsukker i ca. 2 minutter. Tag gryden af varmen, og lad løgenetrække i lagen, til de er lune.

  2. Skær kalvehjertet ud i skiver på 2 cm i tykkelsen, og steg hver skive i smør 2-3 minutter på hver side. Drys med salt og peber, og skær de stegte hjerter ud i tynde skiver. Kom skiverne ned til løgene, så de kan marinere i eddikelagen.

  3. Lav aîoli: Mos kartoflen med en gaffel, og rør den sammen med mayonnaise og revet hvidløg.

  4. Kom salaten op i stor skål, og anret hjerte og løg på toppen. Hæld resten af kogelagen over. Spis brød og aïoli til.

Sådan dyrker du løg i haven - få tips fra idényts haveekspert

Bogen Grøntsagsbiblen af Mette Helbæk udkommer d. 27.september 2012.

Den er på 304 sider og koster ca. 350 kr. Udgives af forlaget Lindhardt og Ringhof. Læs mere på forlagets hjemmeside.








Læs også: Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

21 september 2012
1

Bogen til alle chokoladeelskere: ”Lykken er chokolade”

To chokoladebloggere er gået sammen i denne nye bog med 68 søde opskrifter, hvori chokolade udgør en vigtig bestanddel. Udover de meget...

1

Ny bog: Dyrk din køkkenhave i krukker

At dyrke sine egne grøntsager og frugter er den helt store trend – og du kan sagtens gøre det, selvom du måske ikke har en stor have eller...

0

Honningkager i mange varianter – få 22 opskrifter

Honning kan bruges til rigtig mange forskellige slags kager – ikke bare den klassiske honningkage, som selvfølgelig også er med i bogen...

0

Brdr. Price giver dig 100 opskrifter i deres nye bog

James og Adam Price har samlet 100 opskrifter fra deres populære tv-programs sæson 4, 5 og 6. Opskrifterne kommer meget vidt omkring, fra...

0

Dyrk din mad i potter – både ude og inde

Bogen ”Dyrk din mad i potter” giver dig opskriften på, hvordan du selv kan dyrke noget af det, du spiser – også selvom du kun har en lille...

0

Ny bog: Alt om bær fortalt af Ritt Bjerregaard

Bær er nok ikke det folk umiddelbart forbinder Ritt Bjerregaard med, men ikke desto mindre har hun en stor interesse for de små, farvestråle...

0

Nytårstorsk og mad fra bedstemors tid

"Bedstemors julemad" er en samling af alle de klassiske, danske retter, der hører december måned til. Du får alt fra småkager og mad til...

0

Chokolade i alle afskygninger i ny bog fra Claus Meyer

Chokolade er kort og godt titlen på Claus Meyers nye bog om, ja chokolade. Få hele historien bag om produktionen fra høst af kakaobønner...

0

Jamies mad på 15 minutter - kogebog fra Jamie Oliver

Jamie Oliver er på boghylderne med et koncept, han har prøvet før; nemlig lækker, sund og hurtig mad. Denne gang meget hurtig - han hævder,...

0

Newyorker by Heart - kogebog fra det amerikanske køkken

Amerikansk madkultur er andet end burgere. Det vil den populære madblogger Birthe Lynggard gerne åbne danskernes øjne for med bogen "Newyork...

0

Opskrift på svampe-risotto - Svampekogebogen giver dig 127 svampeop...

Svampe er både velsmagende og rigtig sunde, og så er de nemme at få fat i det meste af året. Få øjnene op for nye svampetyper, og find ud...

0

Bonderøvens vejledning til det enkle liv

Frank Erichsen, bedre kendt som Bonderøven fra det populære tv-program på DR 1. Nu udgiver han sin første bog: ”Det enkle liv, skridt på...

0

Salater med Claus Meyer

Fokus på lækre og mættende salater i ny opskriftsbog fra tv-kokken Claus Meyer.

0

Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Mormor havde tid og overskud til at sylte, men det er egentlig ikke så svært.

0

Bøger til hus og have

Find inspiration til hus og have i bøgernes verden.