Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.
Få opskriften på salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli på næste side.

Grøntsagsbiblen - få opskrifter med jordskokker og letsyltede rødløg

Bøger

"Grøntsagsbiblen" af Mette Helbæk lover ikke så lidt med sin titel. Kogebogen rummer ganske vist ikke svar på alt om grøntsager, men forfriskende inspiration til lækker mad i hverdagen, også retter med kød. Få opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.

Ny opskriftsbog oser af kærlighed til friske lokale grøntsager

Bogen "Grøntsagsbiblen" er ikke en vegetarkogebog - der er masser af retter med kød, fjerkræ og fisk, men det er grøntsagerne, det handler om i afsnittene "Grundtilberedninger" og "Sæsonregister".

Inspiration og imponerende afsnit om jordskokker

I alt beskriver bogen 22 grøntsager - bl.a. agurk, asparges, gulerod, jordskok, majs og svampe. Hver grøntsag har hvert sit kapitel og er bygget op på samme måde:

  1. Generel info om grøntsagen (hvordan skal den håndteres og tilberedes)
  2. Små hurtige opskrifter (beskrevet kort)
  3. Opskifter med udførlig beskrivelse og lækre billeder

Endelig er der også et kapitel "Grundtilberedninger af grøntsager
sæsonregister.

Tilbered grøntsager så lidt som muligt

Forfatteren Mette Helbæk driver til daglig grønthandlen "Din baghave", og det er hendes kærlighed for friske lokale grøntsager, der er bogens drivkraft. En kærlighed, der er præget af minimalisme.
- Gør så lidt som muligt ved grøntsagerne, men altid tilstrækkeligt. Se på din grøntsag, og overvej, hvad du har lyst til at gøre ved den, og hvad den vil have bedst af, lyder hendes opfordring.

Læs også: Hjemmelavet syltetøj fra sommerens høst

Prøv opskrifter fra bogen

Særligt afsnittet om jordskokker er overbevisende med sine mange og meget forskellige måder at spise jordskokker på. Også afsnittene om beder og gulerødder hører til de overbevisende.

På næste side får du opskrifterne på tørret skinke med ristede mandler og jordskokker og salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli.


#br

Tørret skinke med ristede mandler og jordskokker

Det skal du bruge:


12 jordskokker (ca. 600 g)
100 g mandler
5 g salt
100 g gruyere eller anden tør komælksost
1 bakke søde vindruer
400 g god tørret skinke, fx Serrano eller Skagenskinke
God olivenolie
Godt brød til servering

Sådan gør du:

  1. Skræl jordskokkerne, og skær fire af dem i tern på 1 x 1 cm. Bag de øvrige jordskokker i ovnen ved 200 graer i 20 minutter med lidt og olivenolie.

  2. Bland mandlerne med salt blandet med et par dråber vand. Bred dem ud på en bageplade, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er sprøde.

  3. Skær osten ud i grove stykker. Del vindruerne på midten, og tag eventuelle kerner ud.

  4. Anret det hele i en smuk pærevælling på et fad eller fire tallerkener sammen med skinken, og dryp med olivenolie. Servér med et godt stykke brød til.

Vil du selv dyrke jordskokker i køkkenhaven? Læs vores artikel om jordskok

Læs også: Hurtig og lækker mad

Salat med letsyltede rødløg, kalvehjerte og aïoli

Er du lidt bange for indmad, kan du sagtens erstatte hjertet med stegt kylling eller oksekød i strimler.

Det skal du bruge:


6 rødløg
1/2 dl æbleeddike
1 dl vand
2 spsk rørsukker
400 g kalvehjerte
smør til stegning
salt og peber
1 bakke sprød salat
brød til servering

Til aïoli:
1 kogt kartoffel
2 dl mayonnaise
1 fed hvidløg

Sådan gør du:

  1. Skræl rødløgene i både, kom dem i en gryde, og kog dem sammen med eddiker, vand og rørsukker i ca. 2 minutter. Tag gryden af varmen, og lad løgenetrække i lagen, til de er lune.

  2. Skær kalvehjertet ud i skiver på 2 cm i tykkelsen, og steg hver skive i smør 2-3 minutter på hver side. Drys med salt og peber, og skær de stegte hjerter ud i tynde skiver. Kom skiverne ned til løgene, så de kan marinere i eddikelagen.

  3. Lav aîoli: Mos kartoflen med en gaffel, og rør den sammen med mayonnaise og revet hvidløg.

  4. Kom salaten op i stor skål, og anret hjerte og løg på toppen. Hæld resten af kogelagen over. Spis brød og aïoli til.

Sådan dyrker du løg i haven - få tips fra idényts haveekspert

Bogen Grøntsagsbiblen af Mette Helbæk udkommer d. 27.september 2012.

Den er på 304 sider og koster ca. 350 kr. Udgives af forlaget Lindhardt og Ringhof. Læs mere på forlagets hjemmeside.








Læs også: Opskrifter på staudebede

21 september 2012
0

Bonderøven guider dig til selvforsyning og det enkle liv

Frank Erichsen, nok bedre kendt som bonderøven fra DR’s programmer af samme navn, har udgivet andet bind om det enkle liv med udgangspunkt...

0

Rig på rester - sådan bruger du gårsdagens madrester

Vores madrester fra i dag bliver til guld i morgen. "Rig på rester" er en kogebog, som er skrevet af Tina Sheftelowitz og giver idéer til,...

0

Find spiselige bær og urter i naturen - ny bog guider dig

Hvis du kunne tænke dig at tage en tur ud i det blå og vende tilbage med velsmagende bær og urter til brug i køkkenet, er der gode råd og...

2

Dyrk din egen mad - ny havebog giver dig inspiration

Forfatter Signe Wenneberg har udgivet bogen “Spis din have”. Med den vil hun gøre det nemt at dyrke lokal og bæredygtig mad - til gavn for...

0

Spar mad og penge med Jamie Olivers "Spar med Jamie"

I den seneste af Jamie Olivers kogebøger sætter han fokus på madspild, og hvordan vi mindsker det i hjemmet. I ”Spar med Jamie” er der...

2

Ny bog giver dig sunde opskrifter på søde sager

I sin nye bog giver kageelskeren Nana Frolov Christensen dig masser af lækre søde sager, som samtidig er forholdsvis sunde og mange af dem...

0

Spis grønt hele ugen - få opskriften på en lækker vintersuppe

Ønsker du at spise flere grøntsager i hverdagen, så kan du finde inspiration i kogebogen "Spis grønt hele ugen" af Alice Hart. Prøv blandt...

0

THAItapas - kogebog med tapas-retter inspireret fra det thailandske...

I kogebogen, THAItapas, har Hanne Holm samlet en række thai-inspireret tapas-retter, hvor hovedingredienserne er grøntsager, fisk, skaldyr,...

0

Hjemmelavet - opskriftsbog med specialiteter, du nemt selv kan lave

En opskriftsbog fyldt med specialiteter, som du sikkert per automatik plejer at købe i supermarkedet. Men det er nu blevet nemmere at tilber...

0

Ny havetrend: Plant køkkenhaven i halmballer

En køkkenhave kræver ikke nødvendigvis jord. I stedet kan du plante dine grøntsager direkte i halmballer og undgå ukrudt. Ny bog giver dig...

0

Gå i køkkenet med den erfarne kok Mikkel Karstad

"SPIS" er ganske enkelt titlen på den nye kogebog fra kokken Mikkel Karstad, som er særdeles kendt i restaurantverdenen, hvor han bl.a. har...

1

Timm Vladimir giver dig sine bedste opskrifter

Timm Vladimir har lavet mad lige siden, han var med sin mor i køkkenet som barn. Nu har han lavet en kogebog med klassiske opskrifter med...

0

God guide til vedligeholdelse og ombygning af parcelhuset

Parcelhusene udgør over en fjerdedel af alle bygninger i Danmark. Rigtig mange danskere bor altså i denne type hus - uanset om de selv...

5

Karolines Køkken er blevet 50 år og udgiver jubilæumskogebog

Det begyndte i en kælder i Aarhus i 1962. Nu er Karolines Køkken nået en alder af 50 år, og det fejrer Arla med en jubilæumskogebog, der...

1

Hibiscus - ny bog tager dig med ind i en hel verden af hibiscus

Hibiscus er meget mere end en potteplante. Ny bog giver dig opskrifter og inspiration. Få opskriften på vandbakkelser med hibiscus-skum, og...